Před časem jsem si koupila váleček, který umí vykouzlit mřížku na pečivo. Vyzkoušení odsunuly sezónní recepty až na pozdní podzim, jenže... nebylo to jen tak. První koláč, který jsem chtěla zamřížovat, měl těsto nevhodné pro práci s válečkem. Chuťově byl ovšem famózní. Nezbylo, než upéct druhý koláč a to už byla jiná písnička.
Mřížkový koláč s marmeládou
Těsto:
150 g změklého másla
130 g moučkového cukru
3 žloutky
100 g mletých mandlí (nebo ořechů)
180 g hladké mouky (špaldové celozrnné)
1 ČL skořice
250 g marmelády (višňové)
Na dokončení:
bílek a plátky mandlí
V míse krátce prošlehám máslo s cukrem a žloutky. Přidám mouku, skořici a mandle a na nízké otáčky promíchám. Přesunu na vál a zpracuji na těsto, které zabalím do fólie a dám na hodinu do ledničky. Těsto je měkké, pracujte rychle a nepřidávejte zbytečně další mouku.
Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažu máslem. Dvě třetiny těsta namačkám na dno formy, malým válečkem urovnám povrch a propíchám vidličkou. Těsto vytáhnu i na boky formy. Nanesu marmeládu a urovnám povrch do roviny.
Ze zbylého těsta vyválím válečky, které naskládám na koláč do mřížky a jeden položím i po obvodu formy, aby začistil okraje. Koláč potřu bílkem a po obvodu posypu plátky mandlí. Peču na 180˚C asi 40 minut.
Vychladlý koláč přikryji potravinářskou fólií a dám do druhého dne do ledničky. Před servírováním jej nechám v pokojové teplotě a lehce popráším cukrem. Těsto vypadá tvrdé, ale uležením pěkně změkne a chuťově je vynikající.
Mřížkový koláč z pivního těsta
Těsto:
500 g hladké mouky
250 g másla (já jsem měla Heru)
250 ml piva
dvě špetky soli
Náplň:
700 g mraženého ovoce (třešně a ostružiny)
150 g cukru (Xylitolu)
1 vanilkový pudinkový prášek
Na vále zpracuji těsto z mouky, Hery, piva a soli. Hotové zabalím do fólie a dám na půl hodiny do ledničky.
Když těsto odpočívá, připravím si náplň. Mražené ovoce dám do hrnce a začnu zahřívat. Nepodlévám, osladím. Povařím a po chvíli odeberu dvě naběračky tekutiny, kterou dám do misky. Přidám k ní pudinkový prášek, rozmíchám a vrátím k ovoci. Za stálého míchání povařím do zhoustnutí a nechám trochu vychladit.
Na vále vyválím polovinu těsta, to pomocí válečku přenesu do vymazané koláčové formy a vmáčknu je na dno a do boků. Dno koláče propíchám vidličkou a přidám ovocnou náplň. Druhou polovinu těsta vyválím opět na placku, přejedu válečkem s mřížkou tak, abych prokrojila těsto - stačí projet po těstu jednou. Roztáhnu mřížku a přenesu ji na vršek koláče. Oříznu přebytečné těsto a ze zbytků vykrojím kolečka, která zakryjí spoj po obvodu koláče.
Těsto potřu rozšlehaným vajíčkem a peču na 200˚C asi 50 minut. Nechám vychladnout a před podáváním popráším moučkovým cukrem.
A jen tak mimochodem: Těsto je bez cukru a dá se použít na sladké i slané koláče nebo záviny. Zbyla mně asi třetina těsta a využila jsem je na slané špenátové kapsy. Váleček s mřížkou se hodil i na ně.
Špenátové kapsy z pivního těsta
Těsto je stejné jako na předcházející koláč.
Náplň:
půl balení mraženého sekaného špenátu
trochu másla
2 kostky čerstvého Žervé sýru
sůl, pepř
příp. 1 vejce
Na náplň si rozpustím v hrnci máslo a podusím na něm špenát. Osolím, opepřím a vmíchám Žervé. Pokud je náplň řídká, vmíchám do něj syrové vajíčko a nechám je za stálého míchání srazit. Nechám vychladnout.
Těsto rozválím a nařežu na obdélníky asi 15x7 cm. Na jednu polovinu nanesu špenátovou náplň, druhou polovinu přejedu válečkem s mřížkou, roztáhnu ji a vzniklou mřížkou přikryji špenátovou náplň. Oříznu boky, přitisknu těsta k sobě a přesunu na plech s pečícím papírem.
Potřu vajíčkem a peču na 200˚C asi 25 minut.
Jituško, dnes budu péct linecký koláč!!! Ale tohle udělátko nemám, tak bude asi bez mřížek...
OdpovědětVymazatMoc se mi líbí to pivní těsto, to jsem zatím nezkoušela. Ty špenátové taštičky by u nás zmizely hodně rychle :o) Vypadají skvěle!
Děkuji za osvětu a přeji přeji hezkou sobotu, Helena
Helenko, pivní těsto je fajn varianta k listovému. Je rychlejší a oproti kupovanému i levnější. Váleček je jen taková vychytávka. Mřížka vypadá efektně a je to raz-dva.
VymazatTaštičky zmizely za chvilku. Jak je něco se špenátem, tak to nemá dlouhou životnost :o)
Měj pěkný večer. Jitka
Jituško,zase samé dobroty.Zrovna jsem v noci,když jsem nemohla spát přemýšlela,co budu péct.
OdpovědětVymazatV prosinci svátek i narozeniny.Koláče jsou pořádní vůbec nevím,zda bych to s tím válečkem uměla.
Hodně mě zaujaly i kapsy se špenátem.Měj se moc hezky
Jituško, s válečkem je to jednoduché. Jen se projede těstem a roztáhne se mřížka. Na netu jsou i videa, jak s ním pracovat.
VymazatMěj se moc hezky. Jitka
Já tohle pivní těsto využívám na štrúdl, resp. jsem ho jako těsto na štrúdl objevila. Je vážně moc dobré.
OdpovědětVymazatVendy, ano, jak píšu... koláče, záviny, tedy i štrůdl, slané i sladké. Těsto je univerzální, dobře se s ním pracuje i chutná. Můžu doporučit. Jitka
VymazatJitko, díky za tipy na pečení. Koláče vypadají moc dobře a špenátové kapsy by byly zajímavá večeře.
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, byla jsem ráda, že těsto zbylo a nemusela jsem vymýšlet nic na večeři. Syn se do nich pustil a zmizely obratem.
VymazatPěkný večer. Jitka
Pivní těsto zkusím. Oba koláče už jen na fotce vypadají lákavě . No a ty taštičky by u nás taky nezůstaly na talíři bez povšimnutí ležet.
OdpovědětVymazatPěknou něděli, Jitko !
Hanka
Hani, pekla jsem v pátek a tak tak, jsem zachránila něco málo pro sobotní nečekanou návštěvu. Všem všechno chutnalo :o)
VymazatMěj klidný večer. Jitka
A už mám zase hlad)))) jako vždy tady u tebe.
OdpovědětVymazatHezký večer přeji.
Evi, děkuji a taky ti přeji pěkný nedělní večer. Jitka
VymazatMňam, tak to jsou luxusní dobroty, nádhera 😍😍
OdpovědětVymazatŠárko, děkuji a zdravím. Jitka
Vymazat