neděle 3. listopadu 2024

Halloweenský...

 ... příspěvek strašidelný nebude. Spíš naopak. Upečeme si dvě dobroty, které se hodí nejen na Halloween.

K prvnímu mne inspirovala soutěžící Elizabeth z Pečie celé Slovensko. Do té doby jsem o tomto slaném koláči neměla ani ponětí. Jak už to tak bývá, co jiný kraj, jiné složení i název. Posúchy, podpecníky, podplamenice či šupáky se pečou z chlebového těsta s přídavkem brambor. Ochutí se bryndzou, česnekem, slaninou, škvarky, klobáskou,... Zkuste je, je to dobrota.



Smetanové podpecníky


225 ml mléka
100 ml oleje
80 g rozpuštěného másla
1 vejce
1 bílek
640 g hladké mouky
200 g vařených rozmačkaných brambor
1,5 ČL soli
1 ČL cukru
20 g čerstvého droždí (půl kostičky)

Náplň:
400 g zakysané smetany
sůl
200 g libové staročeské slaniny (klidně dejte i šunku apod.)
200 g tvrdého sýru (já jsem měla goudu)


Těsto připraví pekárna. Moc pěkně se s ním pracuje, nelepí a je vláčné. Rozdělím je na čtyři části a z každé prsty vytvořím placku. Kartou si po obvodě odříznu dva prameny, na jedné straně je nechám spojené s plackou. 




Prameny zapletu do jednoduchého copu.




Cop přitisknu po obvodě placky.




Pomocí druhé karty je přenesu na pečící papír a jdu plnit.




Na náplň smíchám zakysanou smetanu s polovinou slaniny nakrájené na kostičky a nahrubo nastrouhanou goudou. Osolím podle chuti a okraje potřu zbylým žloutkem. Nanesu do středu a posypu zbytkem slaniny a goudy. Nechám 15 minut kynout.




Peču asi 25-30 minut na 200˚C




Na zdobení a focení nebylo moc času. Strávníci už byli nedočkaví...






A jen tak mimochodem: K halloweenskému moučníku jsem se inspirovala u Míši Landlové a výsledkem jsou cupcaky neuvěřitelně nadýchané. Jak těsto, tak i jogurtový krém. Příprava je jednoduchá a rychlá. 



Dýňové cupcakes


Těsto na 12 kousků:
140 g hladké mouky (dala jsem celozrnnou špaldovou)
2 ČL kypřícího prášku do pečiva
1/2 ČL sody
špetka soli
1 ČL skořice
1 ČL perníkového koření
250 g dýňového pyré z dýně hokaido
180 g cukru (dala jsem Xylitol)
150 ml slunečnicového oleje
2 vejce
1 ČL vanilkového extraktu

Krém:
400 g smetanového bílého jogurtu
200 g smetany 33%
3 PL cukru (dala jsem Xylitol)
1/2 ČL mleté skořice

Předem si připravím jogurt na krém a dýňové pyré. Jogurt nechám pár hodin vykapat přes sítko s utěrkou, stačí tak 5 hodin. Ve vodě uvařím do měkka kousky dýně i se slupkou. Rozmixuji do hladka a nechám vychladnout.

Na těsto prošlehám dýňové pyré, cukr, olej, vejce a vanilku. Přidám ostatní sypké ingredience a opět krátce prošlehám. Těsto je řídké, ale to zajistí jeho následnou nadýchanost. Naliji je do formy na muffiny, kterou vyložím papírovými košíčky a peču asi půl hodinku na 170˚C. Před vytažením vyzkouším propečenost špejlí. Nechám vychladnout.

Na krém ušlehám tuhou šlehačku s cukrem a skořicí. Přidám vykapaný jogurt a krátce ještě prošlehám. Naplním cukrářský sáček se špičkou s malými zoubky a nanesu od obvodu směrem ke středu na cupcaky. Posypu skořicí a když máte šikovné pomocníky jako já, můžete ozdobit tematickými zapichovátky. 
 




16 komentářů:

  1. Potěšení nejen pro chuťové buňky, ale i pro oko )))
    Máš to vždy dokonalé.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, mám ráda, když to chutná i dobře vypadá. Ne vždy se to podaří :o)
      Měj pěkný týden. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, oba recepty jsou nesmírně lákavé! Určitě vyzkouším ten první. Slané koláče u nás milujeme všichni a tohle vypadá na velkou dobrotu.
    Děkuji za skvělou inspiraci a přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to prima večeře a sytá! Klidně udělej menší kousky.
      Posílám pozdrav a přeji klidný nový týden. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško,máš vždy zajímavé pečení a dobré.Pekla jsem dušičky a manželovi moc chutnaly.Včera mi řekl,abych je zase upekla a přidala makovou nádivku.Těsto bylo opravdu velmi chutné.Tak nevím,jak to dopadne.Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, tak to jsem moc ráda, že se dušenky povedly a chutnaly vám. S náplní budou taky moc dobré. Těsto je velmi příjemné a dobře se s ním pracuje.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  4. Jitu, nejdřív moc-moc-moc děkuju za milý dárek, zatím se s ním kochám, škoda použít ;-) recepty určitě vyzkouším a snad už taky brzo přidám příspěvek na blog. Krásné podzimní dny a ještě jednou děkuju, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak to jsem ráda, že balíček dorazil v pořádku. Děkuji za zprávu.
      Těším se na novinky od tebe. Pěkné listopadové dny ti přeji. Jitka

      Vymazat
  5. Oba recepty jsou OK. Myslím, že ten první využiju určitě.
    Zdravím a přeji hezké listopadové dny !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak to jsem ráda, že jsou ok :o) Vyzkoušej i ty cupcaky. Ty jsou velmi překvapivé a moc dobré.
      Měj pohodový nový týden. Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, oba recepty mne zaujaly.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  7. Jitko, obě dobroty vypadají skvěle 😊🍁

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.