neděle 3. listopadu 2024

Halloweenský...

 ... příspěvek strašidelný nebude. Spíš naopak. Upečeme si dvě dobroty, které se hodí nejen na Halloween.

K prvnímu mne inspirovala soutěžící Elizabeth z Pečie celé Slovensko. Do té doby jsem o tomto slaném koláči neměla ani ponětí. Jak už to tak bývá, co jiný kraj, jiné složení i název. Posúchy, podpecníky, podplamenice či šupáky se pečou z chlebového těsta s přídavkem brambor. Ochutí se bryndzou, česnekem, slaninou, škvarky, klobáskou,... Zkuste je, je to dobrota.



Smetanové podpecníky


225 ml mléka
100 ml oleje
80 g rozpuštěného másla
1 vejce
1 bílek
640 g hladké mouky
200 g vařených rozmačkaných brambor
1,5 ČL soli
1 ČL cukru
20 g čerstvého droždí (půl kostičky)

Náplň:
400 g zakysané smetany
sůl
200 g libové staročeské slaniny (klidně dejte i šunku apod.)
200 g tvrdého sýru (já jsem měla goudu)


Těsto připraví pekárna. Moc pěkně se s ním pracuje, nelepí a je vláčné. Rozdělím je na čtyři části a z každé prsty vytvořím placku. Kartou si po obvodě odříznu dva prameny, na jedné straně je nechám spojené s plackou. 




Prameny zapletu do jednoduchého copu.




Cop přitisknu po obvodě placky.




Pomocí druhé karty je přenesu na pečící papír a jdu plnit.




Na náplň smíchám zakysanou smetanu s polovinou slaniny nakrájené na kostičky a nahrubo nastrouhanou goudou. Osolím podle chuti a okraje potřu zbylým žloutkem. Nanesu do středu a posypu zbytkem slaniny a goudy. Nechám 15 minut kynout.




Peču asi 25-30 minut na 200˚C




Na zdobení a focení nebylo moc času. Strávníci už byli nedočkaví...






A jen tak mimochodem: K halloweenskému moučníku jsem se inspirovala u Míši Landlové a výsledkem jsou cupcaky neuvěřitelně nadýchané. Jak těsto, tak i jogurtový krém. Příprava je jednoduchá a rychlá. 



Dýňové cupcakes


Těsto na 12 kousků:
140 g hladké mouky (dala jsem celozrnnou špaldovou)
2 ČL kypřícího prášku do pečiva
1/2 ČL sody
špetka soli
1 ČL skořice
1 ČL perníkového koření
250 g dýňového pyré z dýně hokaido
180 g cukru (dala jsem Xylitol)
150 ml slunečnicového oleje
2 vejce
1 ČL vanilkového extraktu

Krém:
400 g smetanového bílého jogurtu
200 g smetany 33%
3 PL cukru (dala jsem Xylitol)
1/2 ČL mleté skořice

Předem si připravím jogurt na krém a dýňové pyré. Jogurt nechám pár hodin vykapat přes sítko s utěrkou, stačí tak 5 hodin. Ve vodě uvařím do měkka kousky dýně i se slupkou. Rozmixuji do hladka a nechám vychladnout.

Na těsto prošlehám dýňové pyré, cukr, olej, vejce a vanilku. Přidám ostatní sypké ingredience a opět krátce prošlehám. Těsto je řídké, ale to zajistí jeho následnou nadýchanost. Naliji je do formy na muffiny, kterou vyložím papírovými košíčky a peču asi půl hodinku na 170˚C. Před vytažením vyzkouším propečenost špejlí. Nechám vychladnout.

Na krém ušlehám tuhou šlehačku s cukrem a skořicí. Přidám vykapaný jogurt a krátce ještě prošlehám. Naplním cukrářský sáček se špičkou s malými zoubky a nanesu od obvodu směrem ke středu na cupcaky. Posypu skořicí a když máte šikovné pomocníky jako já, můžete ozdobit tematickými zapichovátky. 
 




18 komentářů:

  1. Potěšení nejen pro chuťové buňky, ale i pro oko )))
    Máš to vždy dokonalé.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, mám ráda, když to chutná i dobře vypadá. Ne vždy se to podaří :o)
      Měj pěkný týden. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, oba recepty jsou nesmírně lákavé! Určitě vyzkouším ten první. Slané koláče u nás milujeme všichni a tohle vypadá na velkou dobrotu.
    Děkuji za skvělou inspiraci a přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to prima večeře a sytá! Klidně udělej menší kousky.
      Posílám pozdrav a přeji klidný nový týden. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško,máš vždy zajímavé pečení a dobré.Pekla jsem dušičky a manželovi moc chutnaly.Včera mi řekl,abych je zase upekla a přidala makovou nádivku.Těsto bylo opravdu velmi chutné.Tak nevím,jak to dopadne.Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, tak to jsem moc ráda, že se dušenky povedly a chutnaly vám. S náplní budou taky moc dobré. Těsto je velmi příjemné a dobře se s ním pracuje.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  4. Jitu, nejdřív moc-moc-moc děkuju za milý dárek, zatím se s ním kochám, škoda použít ;-) recepty určitě vyzkouším a snad už taky brzo přidám příspěvek na blog. Krásné podzimní dny a ještě jednou děkuju, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak to jsem ráda, že balíček dorazil v pořádku. Děkuji za zprávu.
      Těším se na novinky od tebe. Pěkné listopadové dny ti přeji. Jitka

      Vymazat
  5. Oba recepty jsou OK. Myslím, že ten první využiju určitě.
    Zdravím a přeji hezké listopadové dny !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak to jsem ráda, že jsou ok :o) Vyzkoušej i ty cupcaky. Ty jsou velmi překvapivé a moc dobré.
      Měj pohodový nový týden. Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, oba recepty mne zaujaly.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  7. Jitko, obě dobroty vypadají skvěle 😊🍁

    OdpovědětVymazat
  8. Recepty bezvadné, ostatně u Vás jako vždy.....a mě ještě zaujal ten helloweenský roztomilý ubrus! :-)
    Jitka z Brna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, děkuji. Ubrus je obyčejný smetanový běhoun, který jsem posypala halloweenskými konfetami. Manžel tvrdil, že je budeme všude nacházet ještě na Velikonoce, ale povedlo se mně je sesypat a moc jich nerozptýlit :o)
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.