čtvrtek 10. října 2024

Rozkvetlé památky

Velmi příjemná rodinná událost nás opět přivedla do Olomouce. Měli jsme s sebou babičky a kromě procházky historickým centrem jsme měli v plánu velmi pěknou akci, která se tady koná až do neděle. Tři olomoucké sakrální památky totiž rozkvetly květinovými aranžmá vytvořenými předními floristy. 


 


My jsme bohužel viděli jen jednu, a to Kapli sv. Jana Sarkendera. Husův sbor byl mimo naše pěší možnosti a velké zklamání nás čekalo v Červeném kostele. Když jsme tam celí natěšení dorazili a chtěli si prohlédnout avizované velkolepé aranžmá, paní na recepci nás odmítla pustit dál s tím, že je dnes kostel obsazený soukromou akcí. Nikde žádné upozornění jsem nenašla a přišlo mně velmi neuctivé pozvat návštěvníky na akci a pak ji pronajmout uzavřené společnosti.


 


Kaple sv. Jana Sarkandera

Fotky mám tedy jen z kaple sv. Jana Sarkandera stojící v samém srdci Olomouce, blízko Horního náměstí. 


 






Květinové aranžmá Matěje Tesárka bylo velmi pěkné. Kapli a její okolí vyzdobil podzimně dýněmi, vřesy, bramboříky, libavkami. Působivé bylo barevné propojení se sakrální památkou.








Adresa: Mahlerova 1167, návštěvní doba Po - Ne 13 - 17 hod.


 

Další výzdoba je umístěna v Červeném kostele Vědecké knihovny na adrese Bezručova 3, návštěvní doba Po - Pá 8:30 - 19 hod., So - Ne 10 - 18 hod.




Třetí památkou z této akce je Husův sbor na adrese U Husova sboru 538. Navštívit jej můžete po celý týden od 10 do 18 hodin. 

V sobotu se konají i komentované prohlídky s autory květinových aranžmá. Více informací najdete tady. Pro ty, kdo se do Olomouce nedostanou, je k dispozici video z celé akce. 



Nicméně procházka Olomoucí za pěkného počasí je vždy příjemná a je zábava pořídit nějaké nové fotky. Tentokrát jsme měli štěstí, byl otevřený kostel sv. Michala a nebyl v rekonstrukci, jak jsme jej viděli naposled.












Sloup Nejsvětější Trojice je obalen lešením a v jeho barokní kráse jej uvidíme až za tři roky. Tak alespoň radnice s orlojem a trochu větrníkového nebe.



 

A jen tak mimochodem: Hlavní důvod naší cesty byla promoce naší slečny bakalářky.  



 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře.