neděle 27. října 2024

Dušenky

Tradiční dušičkové pečivo Dušenky se dříve peklo na svátek Všech svatých a na Památku zesnulých. Říkalo se mu v různých krajích různě... Dušenky, Dušičky, Kosti svatých, Selbiky. Kraj od kraje se lišilo i samotné pečivo. Většinou to bylo sladké kynuté těsto ve tvaru kruhu s otvorem uprostřed představující duši. Mé Dušenky jsou z kynutého těsta tak lehkého a nadýchaného, že lehkosti duše jsou velmi blízko. Však vyzkoušejte. 



Dušenky


125 ml vody
125 ml mléka
110 g rozpuštěného másla
3 žloutky
600 g hladké mouky
100 g cukru moučka
1/2 ČL soli
1/2 kostičky čerstvého droždí (21 g)
citronová kůra nebo 1 ČL citronového aroma

Na posypání: granulovaný cukr nebo třeba plátky mandlí, mák,... 

Těsto, které připraví domácí pekárna, nechám nakynout až po víko pekárny i po ukončení programu. Těsto je nelepivé a krásně se s ním pracuje.
Na pomoučeném vále hotové těsto rozdělím na kousky po 50 g. Z těch, stejně jako třeba buchty, udělám bochánky a přesunu na plech s pečícím papírem. Do středu udělám prstem díru, přikryji utěrkou a nechám asi hodinu kynout. 






Jakmile se zvětší asi o polovinu, znovu udělám díru, pomažu je rozšlehaným vajíčkem a posypu granulovaným cukrem. Peču 20 minut na 180˚C. Před podáváním popráším moučkovým cukrem.








A jen tak mimochodem: Kromě kulatých duší se pekly Dušenky ve tvaru překřížených kostí, motaných věnců nebo rohlíčků s ořechovou, povidlovou či makovou náplní. Oblíbená byla i slaná varianta ve formě rohlíků, kterým se říkalo "Navšesvatýrohlíky". Pečivo jedla hospodářova rodina, rozdávalo se pocestným a chudým lidem. Měla jím být vykoupena duše zemřelých z očistce. Především vyjadřovalo vzpomínku a památku na všechny zemřelé. 

Zkuste obnovit zapomenutou českou tradici, provonět domov sladkou vůní pečiva a při plápolajícím plamínku svíčky vzpomenout na ty, kteří už budou navždy chybět.             


14 komentářů:

  1. Jitko, tak tohle vůbec neznám, ráda jsem se tedy dozvěděla něco nového 🍀🧡

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, i pro mne to byla novinka.
      Přeji pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, tak tuhle tradici vůbec neznám- Díky za osvětu i recept.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, je to úplně zapomenutá tradice.
      Měj klidný týden. Jitka

      Vymazat
  3. Jak píšou děvčata,také neznám.Recept jsem si opsala a mohla bych manželovi upéct,vypadají úžasně.Jituško,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, přeji hodně úspěchu při pečení a zavedení tradice.
      Měj s emoc hezky. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško, tak ani já jsem neměla tušení. Zeptám se mamky, je z vesnice, tradice se tam celkem dodržovaly. Moc se mi líbí a moc ráda se ji pokusím oživit. Ta poslední věta - krásně napsané...
    Užij si sváteční den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tak to jsem zvědavá, jestli bude maminka vědět. Moje tedy neznala.
      Myslím, že je celkem jedno, co se upeče a jaký to bude mít tvar. Jde o tu chvíli zastavení se, uvědomit si, že každý máme čas vyměřený a vzpomenout si na ty, kteří jej už naplnili.
      Měj pohodový nový týden. Jitka

      Vymazat
  5. Tak tuto tradici neznám. Receptík jsem si vytiskla.
    Měj pěkný sváteční den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, pokud se pustíš do pečení, tak přeji hodně úspěchu. Těsto je to brioškové a to chutná všem :o)
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  6. A tady je o téhle tradici krásný pořad.
    Anežka

    https://budejovice.rozhlas.cz/rozdejte-rohliky-schovejte-nuz-a-vyndejte-maslo-tak-uctivali-pamatku-zesnulych-8610868

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Anežko.
      Děkuji za informaci. Moc pěkně o této tradici mluvila i minulý týden paní v Sama doma.
      Mějte pěkné podzimní dny. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.