Tradiční dušičkové pečivo Dušenky se dříve peklo na svátek Všech svatých a na Památku zesnulých. Říkalo se mu v různých krajích různě... Dušenky, Dušičky, Kosti svatých, Selbiky. Kraj od kraje se lišilo i samotné pečivo. Většinou to bylo sladké kynuté těsto ve tvaru kruhu s otvorem uprostřed představující duši. Mé Dušenky jsou z kynutého těsta tak lehkého a nadýchaného, že lehkosti duše jsou velmi blízko. Však vyzkoušejte.
Dušenky
125 ml vody
125 ml mléka
125 ml mléka
110 g rozpuštěného másla
3 žloutky
600 g hladké mouky
100 g cukru moučka
1/2 ČL soli
1/2 kostičky čerstvého droždí (21 g)
citronová kůra nebo 1 ČL citronového aroma
Na posypání: granulovaný cukr nebo třeba plátky mandlí, mák,...
Těsto, které připraví domácí pekárna, nechám nakynout až po víko pekárny i po ukončení programu. Těsto je nelepivé a krásně se s ním pracuje.
Na pomoučeném vále hotové těsto rozdělím na kousky po 50 g. Z těch, stejně jako třeba buchty, udělám bochánky a přesunu na plech s pečícím papírem. Do středu udělám prstem díru, přikryji utěrkou a nechám asi hodinu kynout.
Jakmile se zvětší asi o polovinu, znovu udělám díru, pomažu je rozšlehaným vajíčkem a posypu granulovaným cukrem. Peču 20 minut na 180˚C. Před podáváním popráším moučkovým cukrem.
A jen tak mimochodem: Kromě kulatých duší se pekly Dušenky ve tvaru překřížených kostí, motaných věnců nebo rohlíčků s ořechovou, povidlovou či makovou náplní. Oblíbená byla i slaná varianta ve formě rohlíků, kterým se říkalo "Navšesvatýrohlíky". Pečivo jedla hospodářova rodina, rozdávalo se pocestným a chudým lidem. Měla jím být vykoupena duše zemřelých z očistce. Především vyjadřovalo vzpomínku a památku na všechny zemřelé.
Zkuste obnovit zapomenutou českou tradici, provonět domov sladkou vůní pečiva a při plápolajícím plamínku svíčky vzpomenout na ty, kteří už budou navždy chybět.
Jitko, tak tohle vůbec neznám, ráda jsem se tedy dozvěděla něco nového 🍀🧡
OdpovědětVymazatŠárko, i pro mne to byla novinka.
VymazatPřeji pěkný nový týden. Jitka
Jitko, tak tuhle tradici vůbec neznám- Díky za osvětu i recept.
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, je to úplně zapomenutá tradice.
VymazatMěj klidný týden. Jitka
Jak píšou děvčata,také neznám.Recept jsem si opsala a mohla bych manželovi upéct,vypadají úžasně.Jituško,hezký den
OdpovědětVymazatJituško, přeji hodně úspěchu při pečení a zavedení tradice.
VymazatMěj s emoc hezky. Jitka
Jituško, tak ani já jsem neměla tušení. Zeptám se mamky, je z vesnice, tradice se tam celkem dodržovaly. Moc se mi líbí a moc ráda se ji pokusím oživit. Ta poslední věta - krásně napsané...
OdpovědětVymazatUžij si sváteční den. Helena
Helenko, tak to jsem zvědavá, jestli bude maminka vědět. Moje tedy neznala.
VymazatMyslím, že je celkem jedno, co se upeče a jaký to bude mít tvar. Jde o tu chvíli zastavení se, uvědomit si, že každý máme čas vyměřený a vzpomenout si na ty, kteří jej už naplnili.
Měj pohodový nový týden. Jitka
Tak tuto tradici neznám. Receptík jsem si vytiskla.
OdpovědětVymazatMěj pěkný sváteční den !
Hanka
Hani, pokud se pustíš do pečení, tak přeji hodně úspěchu. Těsto je to brioškové a to chutná všem :o)
VymazatMěj se moc hezky. Jitka
a vypadají moc krásně...Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, děkuji a zdravím. Jitka
VymazatA tady je o téhle tradici krásný pořad.
OdpovědětVymazatAnežka
https://budejovice.rozhlas.cz/rozdejte-rohliky-schovejte-nuz-a-vyndejte-maslo-tak-uctivali-pamatku-zesnulych-8610868
Dobrý den, Anežko.
VymazatDěkuji za informaci. Moc pěkně o této tradici mluvila i minulý týden paní v Sama doma.
Mějte pěkné podzimní dny. Jitka