čtvrtek 17. října 2024

Dva recepty na víkend

Blíží se dva volné dny, na které od pondělního rána toužebně čekáme a současně se děsíme otázky, která nutně přijde. Co budu zase vařit? Z rodiny nic nedostanete, kolegyně jsou stejně bezradné jako vy. Nejspíš se v tom poznáme všechny. Pro ty, kteří hledají inspiraci na víkendové pečení, mám dva recepty. Minulý víkend nám moc chutnaly bochánky plněné sýrem.

 


Česnekové bochánky plněné sýrem

 

Těsto:
300 ml vody 
2 PL oleje
135 g tmavé pšeničné chlebové mouky
365 g špaldové hladké mouky
1,5 ČL soli 
1 ČL cukru
7 g sušeného droždí
 
k naplnění:
300 g sýru (gouda, mozzarella, eidam,...)
 
k potření:
50 g másla
4 stroužky česneku
mletý kmín
 
Přípravu těsta svěřím domácí pekárně. Sýr rozkrájím na 12 kostek. 
 
Hotové těsto na vále rozdělím na 12 kousků, ze kterých vytvaruji kuličky. Ty dlaní zploštím na placky a do každé zabalím jednu kostku sýru. 




Uzavřu jako buchtu. Bochánky, spojem dolů, ukládám do olejem vymazaného pekáče a pod utěrkou nechám půl hodinky kynout.

 
V rozpuštěném másle rozmíchám lisovaný česnek a polovinou směsi potřu nakynuté bochánky. Nakonec je posypu kmínem. 

 
Peču na 220˚C 25 minut. Upečené a ještě horké bochánky opět potřu zbytkem másla s česnekem a teplé podávám s kyselými okurkami, pečenou paprikou a dipem ze zakysané smetany a bylinek. 


 


 

A jen tak mimochodem: Na Velikonoce jsem pekla ořechového beránka a protože byl moc dobrý a nějaký ten den vydržel ve skvělé kondici, slíbila jsem si, že jej vyzkouším i jako bábovku nebo malé bábovičky. Jak se pečení tentokrát povedlo, zjistíte dále.


 

 

Ořechová bábovka, bábovičky nebo beránek

 

4 vejce
150 g krupicového cukru
125 ml oleje
citronová kůra nebo citronové aroma
200 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
200 g mletých ořechů (vlašáků nebo lískáčů)
200 ml mléka

 
Vyšlehám celá vejce s cukrem do pěny, zašlehám olej a citronovou kůru nebo aroma. Vmíchám mleté ořechy, mouku s kypřícím práškem a mléko. 
 
Řídké těsto vliji do vymazané (a pokud to typ formy vyžaduje i vysypané) formy a peču na 170˚C asi hodinu. Před vytažením vyzkouším propečenost špejlí.
 
Nechám chvíli chladnout a pak vyklopím na mřížku, kde vychladne úplně. Před podáváním popráším moučkovým cukrem.
Bábovka je sladká spíš míň, pokud máte rádi sladké moučníky, přidejte 50 g cukru.


 


 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře.