čtvrtek 17. října 2024

Dva recepty na víkend

Blíží se dva volné dny, na které od pondělního rána toužebně čekáme a současně se děsíme otázky, která nutně přijde. Co budu zase vařit? Z rodiny nic nedostanete, kolegyně jsou stejně bezradné jako vy. Nejspíš se v tom poznáme všechny. Pro ty, kteří hledají inspiraci na víkendové pečení, mám dva recepty. Minulý víkend nám moc chutnaly bochánky plněné sýrem.

 


Česnekové bochánky plněné sýrem

 

Těsto:
300 ml vody 
2 PL oleje
135 g tmavé pšeničné chlebové mouky
365 g špaldové hladké mouky
1,5 ČL soli 
1 ČL cukru
7 g sušeného droždí
 
k naplnění:
300 g sýru (gouda, mozzarella, eidam,...)
 
k potření:
50 g másla
4 stroužky česneku
mletý kmín
 
Přípravu těsta svěřím domácí pekárně. Sýr rozkrájím na 12 kostek. 
 
Hotové těsto na vále rozdělím na 12 kousků, ze kterých vytvaruji kuličky. Ty dlaní zploštím na placky a do každé zabalím jednu kostku sýru. 




Uzavřu jako buchtu. Bochánky, spojem dolů, ukládám do olejem vymazaného pekáče a pod utěrkou nechám půl hodinky kynout.

 
V rozpuštěném másle rozmíchám lisovaný česnek a polovinou směsi potřu nakynuté bochánky. Nakonec je posypu kmínem. 

 
Peču na 220˚C 25 minut. Upečené a ještě horké bochánky opět potřu zbytkem másla s česnekem a teplé podávám s kyselými okurkami, pečenou paprikou a dipem ze zakysané smetany a bylinek. 


 


 

A jen tak mimochodem: Na Velikonoce jsem pekla ořechového beránka a protože byl moc dobrý a nějaký ten den vydržel ve skvělé kondici, slíbila jsem si, že jej vyzkouším i jako bábovku nebo malé bábovičky. Jak se pečení tentokrát povedlo, zjistíte dále.


 

 

Ořechová bábovka, bábovičky nebo beránek

 

4 vejce
150 g krupicového cukru
125 ml oleje
citronová kůra nebo citronové aroma
200 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
200 g mletých ořechů (vlašáků nebo lískáčů)
200 ml mléka

 
Vyšlehám celá vejce s cukrem do pěny, zašlehám olej a citronovou kůru nebo aroma. Vmíchám mleté ořechy, mouku s kypřícím práškem a mléko. 
 
Řídké těsto vliji do vymazané (a pokud to typ formy vyžaduje i vysypané) formy a peču na 170˚C asi hodinu. Před vytažením vyzkouším propečenost špejlí.
 
Nechám chvíli chladnout a pak vyklopím na mřížku, kde vychladne úplně. Před podáváním popráším moučkovým cukrem.
Bábovka je sladká spíš míň, pokud máte rádi sladké moučníky, přidejte 50 g cukru.


 


 

21 komentářů:

  1. Mám ten problém téměř denně.Co vařit hlavně manželovi,který jí jenom klasiku a tu už téměř já nejím.Vařím si jinak podle jídelníčku vnučky,která mi ho sestavila na tělo.Pro sebe vím,ale s manželem je to těžké.Tady by si dal tak tu bábovku.Já zase ty slané bochánky.Něco podobného asi dělám.
    Jdu si udělat snídani,dostala jsem hlad.Jituško,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, naše dítka zase nejí všechno, co já s manželem a tak to směřuji na dny, kdy nejsou doma. No, nemáme to lehké.
      Měj pěknou neděli. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, skvělá inspirace. Přijedou děti a jestli to stihnou už dnes večer, upeču ty buchty - to bude dokonalá dobrota k večernímu tlachání :o)
    Bábovku si odložím, v plánu mám mrkvový dort.
    A co mám vařit - to je věčná otázka. Neděli jsme vyřešili už včera - králík po francouzsku, šťouchané brambory a glazovaná mrkev :o)
    Přeji příjemný pátek a hezký víkend, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, přesně tak, dáme si pekáč na stůl, pojídáme a povídáme, jaký byl týden. Je to moc fajn.
      Taky chci upéct něco s mrkví, ale ještě to nemá přesné obrysy :o) Králík na hořčici patří do naší top pětky. Jednoho mám slíbeného, tak určitě taky bude. Mrkvičky jsem už pekla a mňam.
      Tak ať se vám vše vydaří a užiješ si rodinu. Zdraví Jitka

      Vymazat
  3. To jsou zase dobroty))) Můj kuchař včera udělal brokolicový quiche))) Takže máme vyřešeno na dnešní večer)))
    Hezký víkend Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, můj kuchař umí míchaný vajíčka a.... tousty :o) Ráda se toho ujmu za něj.
      Pěknou neděli ti přeji. Jitka

      Vymazat
  4. Ale teda ty sýrové bochánky....Tohle rozhodně musím vyzkoušet. Děkuji za tip.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu ráda za zprávu, jak se povedly. U nás už jsou další objednávky :o)
      Přeji pěkný podzim. Jitka

      Vymazat
  5. A jen tak mimochodem, ty sýrové buchtičky s česnekem jsou luxusní 😀 Přestože nejsem kdovíjaká pekařka, tohle vyzkouším, díky za recept, pá 😉

    OdpovědětVymazat
  6. Jitko, oba recepty mne zaujaly. Ořechová bábovka asi přijde na pořad dne brzo, protože mám doma zbytek mletých vlašských ořechů. Jen manžel bude asi ofrňovat - on vlašáky nemá moc v oblibě.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, můžeš přidat mleté lískáče nebo mandle. Třeba bude brblat míň :o)
      Měj pohodovou neděli. Jitka

      Vymazat
  7. Vija
    Buchty by mohly u nás tento víkend potěšit. Díky za inspiraci. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, rádo se stalo a doufám, že budou chutnat.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  8. Tak ty buchty zkusím zcela určitě co nejdříve. Recept na bábovku taky není k zahození.
    Takže za mně dobrý !!!!
    Hezký víkend, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak super. Buchty vyzkoušej, jsou moc jedlé :o)
      Přeji klidnou neděli. Jitka

      Vymazat
  9. Oŕechová bábovka je mňamka, musím ji schovávat, aby ji harpie nezhltly teplou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o) Občas taky něco hlídám a odháním harpie :o)
      Pěkné podzimní dny přeji. Jitka

      Vymazat
  10. Jituško, oba recepty jsou zajímavé. Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
  11. Ty sýrové bochanky vypadají skvěle. A ano, věčnou otázku, co zase vařit, důvěrně znám 😊 Krásnou neděli, Jitko 🌞🧡

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, je to každotýdenní dilema. Co uvařit? Něco nového, něco osvědčeného? Moc se neopakovat. Tak ať se daří. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.