Říjnové dny mám spojené se švestkami, dýněmi, mrkví. Naše letošní úroda švestek by se dala spočítat na prstech jedné ruky. Dubnové mrazíky vykonaly své a letos to na koláč nebylo. Nezbylo než koupit vaničku švestek na farmářském trhu a pustit se do pečení. Tentokrát to byl přímo švestkový double. Do koláče mimo čerstvých švestek přišla i povidla.
Koláč s dvojitou švestkovou náplní
Korpus:
200 g hladké mouky (může být i špaldová hladká)
200 g hladké mouky (může být i špaldová hladká)
80 g másla
70 g moučkového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
špetka soli
1 vejce
Náplň:
250 g tvarohu ve vaničce
100 g moučkového cukru nebo alternativního sladidla
1 ČL vanilkového extraktu
1 vanilkový pudinkový prášek
1 vejce
50 ml mléka
švestková povidla - asi 4 PL (pokud jsou pevná, rozředím trochou tuzemáku nebo mlékem)
švestky vypeckované a nakrájené na čtvrtky
marmeláda (rybízová, višňová,...)
Na vále vypracuji ze všech ingrediencí těsto na korpus a hned namačkám do vymazané koláčové nebo dortové formy. Vytáhnu i do boku, aby se vytvořily okraje.
Všechny přísady na tvarohovou náplň dobře prošlehám a naliji na korpus. Rozředím povidla a naliji cik-cak na tvarohovou náplň.
Od vnějšího okraje směrem ke středu skládám čtvrtky švestek a peču na 180˚C
asi 50 minut.
Ještě horký koláč potřu marmeládou, kterou si nahřeji v mikrovlnce, aby byla tekutější a nechám vychladnout.
A jen tak mimochodem: Na rozdíl od švestek, cuket a dýní bylo letos dostatek a byl spíš problém se v kuchyni moc neopakovat. Dýně Hokaido je u nás oblíbená hlavně v polévce, ale tu jsem tentokrát nevařila. Pustila jsem se do plněných dýňových piškotů. Syn se do nich pustil, že málem nebylo co fotit.
Dýňové piškoty s tvarohovým krémem
Piškoty:
250 g hladké mouky
150 třtinového cukru
125 g dýňového pyré
100 g másla
1 vejce
1 ČL mleté skořice
1/4 ČL muškátového květu
1 ČL kypřícího prášku do pečiva
Krém:
100 g čerstvého sýra (Lučina, Palouček, apod.)
125 g tvarohu kostka v alobalu
2 PL moučkového cukru
1 ČL vanilkové esence
Nejprve jsem připravila pyré. Kousky dýně bez semínek, ale se slupkou, jsem pokladla na pečící papír, pokapala olejem a pekla na 180˚C do měkka. Může se i uvařit ve troše vody, ale pečením je dýňová chuť výraznější. Rozmixuji do hladkého pyré a nechám vychladnout. Většinou upeču celou dýni a zbylé pyré dám v krabičkách zamrazit.
V míse prošlehám vejce s cukrem, rozpuštěným máslem a dýňovým pyré. Přidám sypké přísady a promíchám do hladkého těsta. Těsto dám do cukrářského sáčku, bez zdobící špičky a na pečící papír dělám bochánky - piškoty. Pečením nabydou, takže kousek od sebe. Peču na 180˚C asi 18 minut a nechám vychladnout.
Na krém prošlehám sýr s tvarohem, vanilkou a cukrem. Opět vložím do cukrářského sáčku, nanesu krém na piškot a spojím jím vždy dva piškoty k sobě. Výsledné dílo se může lehce pocukrovat moučkovým cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře.