úterý 8. října 2024

Sladká chuť podzimu

Říjnové dny mám spojené se švestkami, dýněmi, mrkví. Naše letošní úroda švestek by se dala spočítat na prstech jedné ruky. Dubnové mrazíky vykonaly své a letos to na koláč nebylo. Nezbylo než koupit vaničku švestek na farmářském trhu a pustit se do pečení. Tentokrát to byl přímo švestkový double. Do koláče mimo čerstvých švestek přišla i povidla.

 

 

Koláč s dvojitou švestkovou náplní

 

Korpus:
200 g hladké mouky (může být i špaldová hladká)
80 g másla
70 g moučkového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
špetka soli
1 vejce

Náplň:
250 g tvarohu ve vaničce
100 g moučkového cukru nebo alternativního sladidla
1 ČL vanilkového extraktu
1 vanilkový pudinkový prášek 
1 vejce
50 ml mléka
 
švestková povidla - asi 4 PL (pokud jsou pevná, rozředím trochou tuzemáku nebo mlékem)
švestky vypeckované a nakrájené na čtvrtky
marmeláda (rybízová, višňová,...)

Na vále vypracuji ze všech ingrediencí těsto na korpus a hned namačkám do vymazané koláčové nebo dortové formy. Vytáhnu i do boku, aby se vytvořily okraje.

Všechny přísady na tvarohovou náplň dobře prošlehám a naliji na korpus. Rozředím povidla a naliji cik-cak na tvarohovou náplň. 
Od vnějšího okraje směrem ke středu skládám čtvrtky švestek a peču na 180˚C asi 50 minut. 
 
 
 
 
Ještě horký koláč potřu marmeládou, kterou si nahřeji v mikrovlnce, aby byla tekutější a nechám vychladnout.
 





A jen tak mimochodem: Na rozdíl od švestek, cuket a dýní bylo letos dostatek a byl spíš problém se v kuchyni moc neopakovat. Dýně Hokaido je u nás oblíbená hlavně v polévce, ale tu jsem tentokrát nevařila. Pustila jsem se do plněných dýňových piškotů. Syn se do nich pustil, že málem nebylo co fotit.

 


Dýňové piškoty s tvarohovým krémem

 

Piškoty:
250 g hladké  mouky 
150 třtinového cukru
125 g dýňového pyré
100 g másla
1 vejce
1 ČL mleté skořice
1/4 ČL muškátového květu
1 ČL kypřícího prášku do pečiva

Krém:
100 g čerstvého sýra (Lučina, Palouček, apod.)
125 g tvarohu kostka v alobalu
2 PL moučkového cukru
1 ČL vanilkové esence

Nejprve jsem připravila pyré. Kousky dýně bez semínek, ale se slupkou, jsem pokladla na pečící papír, pokapala olejem a pekla na 180˚C do měkka. Může se i uvařit ve troše vody, ale pečením je dýňová chuť výraznější. Rozmixuji do hladkého pyré a nechám vychladnout. Většinou upeču celou dýni a zbylé pyré dám v krabičkách zamrazit.


 

V míse prošlehám vejce s cukrem, rozpuštěným máslem a dýňovým pyré. Přidám sypké přísady a promíchám do hladkého těsta. Těsto dám do cukrářského sáčku, bez zdobící špičky a na pečící papír dělám bochánky - piškoty. Pečením nabydou, takže kousek od sebe. Peču na 180˚C asi 18 minut a nechám vychladnout.



 
Na krém prošlehám sýr s tvarohem, vanilkou a cukrem. Opět vložím do cukrářského sáčku, nanesu krém na piškot a spojím jím vždy dva piškoty k sobě. Výsledné dílo se může lehce pocukrovat moučkovým cukrem.   





 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře.