neděle 28. dubna 2024

Zahrada v dubnu

Letošní duben byl ve znamení čtvero ročních období. Sotva dorazilo jaro, už tu bylo léto, vzápětí skok do zimy a po ní to na zahradě vypadalo jako na podzim. Příroda se s námi letos nemazlí a odnesly to hlavně květy a plody. 



Nenechala jsem se nalákat super teplými dny a jela jsem si svoje práce tak, jak jsem zvyklá. Kolegyně už začátkem dubna nakoupily letničky a pak se nad nimi trápily. Jakmile se ochladilo, práci na zahradě jsem musela přerušit. Pauzu jsem využila k nákupu nových stromků, keřů a trvalek, protože chci vylepšit velký květinový záhon. Konečně se oteplilo a můžu se k venkovním pracím vrátit. I když jsem na zahradě každou volnou chvilku, je toho stále ještě hodně, co musím udělat.  






Ochlazení způsobilo dlouhé kvetení cibulovin. Tulipány a narcisky se mohly pochlubit květy snad měsíc a postupně nakvétaly i ostatní jarní cibuloviny.










Rozkvetly i jarní trvalky a keře, začínají kvést plaménky, ve stínu staré jabloně se rozvoněly konvalinky.












Stromy se vyšňořily do květovaných šatů, ale nevím, nevím. Včelky jsem moc bzučet neslyšela, větru občas odolal jen čmelák samotář. Mráz zničil úrodu moruší a to ostatní se uvidí.

  




Večer jsem ještě utíkala vyfotit žlutou magnolii.


Ráno už bylo po parádě.

Vistárie je obsypaná květy, ale nevykvete ani jeden. Vše spálil mráz.


Doufám, že už bude jen líp a zahrada se z nejhoršího vzpamatuje. Já jsem tento víkend truhlíkovala a moc jsem si to užila. Všechny kytičky jsou v bezpečí skleníku a ještě na noc přikryté netkanou textilií, tak snad to dají.






A jen tak mimochodem:  Letos zkouším letničky i ze semínek a od mamky jsem odkoukala dobrý nápad na jejich pěstování. Z krabičky od hroznů jsem si udělala miniskleníček, pod který jsem dala podmisku od baleného masa. Do skleníčku trochu zeminy, na ni semínka, do podmisky vodu a už se to zelená.





čtvrtek 25. dubna 2024

Květinová galaxie

Velký olomoucký třesk... a zrodila se nová galaxie. Galaxie květin. Ale jen na čtyři dny. Jak se zjevila, tak zase zmizí. Do neděle je k vidění na výstavišti Flora Olomouc. Velké jarní lákadlo pro milovníky květin je tady!





Galaxie květin

Hlavní expozice v pavilonu A propojuje svět floristiky s vesmírnými elipsami. Nečekaně kombinuje vesmírná tělesa s tisíci květy, barvami, vůněmi. Důmyslně si hraje se zrcadly, světlem i jeho odrazy. V elegantním kontrastu doplňuje technické prvky se světem přírody. Nezbývá než si tu pomíjivou krásu užít, vyfotit se u velké fotostěny, odpočinout si obklopeni květinami nebo si vychutnat vesmírný drink.  



















Vítejte na bublinkové planetě.




Ve stejném pavilonu si dámy přijdou na své dvojnásob. Expozice Emoce a Květy kolem nás se letos povedla.









Vzácné a výjimečné bonsaje v pavilonu E.






Znaveni vší tou krásou a nádherou jsme si odpočinuli ve Smetanových sadech. Na tomto inspirativním místě jsme letos už tulipány nestihli. Vystřídaly je nepety, pryšce, kosatce, sasanky, ladoníky, česneky,...







  

 

A jen tak mimochodem: V pavilonech můžete krásu květů a rostlin obdivovat, ze zahradnických trhů si je rovnou odvézt na svou zahradu. Se mnou z Olomouce odjely... hortenzie, máčka, podzimní sasanka s květy barvy červánků, řecké oregano a bazalka, karafiátky a jedna suchomilka.