čtvrtek 27. července 2023

Zahrada v červenci

Červencová zahrada byla rozkvetlá, voňavá, plná včel a motýlů, ale taky rozpálená a vyprahlá. 



Horké letní dny se podepsaly hlavně na trávníku, který přišel o svou svěží zelenou barvu a tváří se dost utrápeně. Snad nadcházející chladnější dny přinesou i pořádnou dávku deště. Zatím co spadlo, nestojí moc za řeč.






Tady je trávník ještě zelený.





Letos se mně zdá všechno nějak napřed. Už začátkem měsíce kvetly jiřiny, rudbekie, rozrazil jsem ani nestihla vyfotit, jak byl rychle odkvetlý. Růže už jedou druhé kolo kvetení, stejně tak některé klematisy a hortenzie jsou už už nachystané k velkému finále.

























Radost velikou mně letos udělala stálezelená magnolie. V covidovém roce 2020, snad aby nás potěšila, měla poprvé po 13 letech dva květy. Po dvouletém půstu se letos pochlubila už pátým nádherným a velikým květem. Jo, radost jsem letos v červenci vážně potřebovala.









A jen tak mimochodem: S velkým překvapením jsem zjistila, jak máme krásnou městskou zeleň. Zelené plochy, kde obvykle bývá jen nudný trávník, letos rozkvetly cíniemi, chrpami, sanvitálkami, krásenkami, měsíčky a spoustou dalšího lučního kvítí. Super nápad, tleskám. 





16 komentářů:

  1. Jituško, máš krásnou zahradu a tolik květin, za tím stojí velká péče, aby v tomto čase vydržely. Tvůj trávník vypadá o proti mému krásně. Já mám trávník úplně spálený a chodíme v podstatě po hlíně. Přeji ti krásné léto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Zelený trávník na fotce je ze začátku července. Teď už je na něj smutný pohled, ale srpnové počasí, jak to tak vypadá, by mu k té svěží zelené zase mohlo pomoci.
      Také přeji pěkné srpnové dny. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, tvé fotky jsou jako vždycky krásné a velmi inspirativní. Je pravda, že nebýt závlahy, měli bychom místo zahrady asi poušť. I tak mám stejný pocit jako ty, že vše kvetlo jen krátce, taky jsem ledasco ani nestihla vyfotit.
    A městská zeleň - asi byl někde nějaký kongres zahradníků, naše města jsou najednou z jara plná cibulovin (roky jsem to obdivovala v Rakousku a jinde) a v létě barevných záhonů. Mám z toho radost!
    Přeji příjemný den a moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc ti děkuji za milá slova.
      Města i vesnice v posledních letech vůbec prokoukla, nejen parky. Je to pěkné podívání při cestách po republice.
      Měj pěkný první srpnový týden. Jitka

      Vymazat
  3. Taky mám pocit, že to, co mi na zahradě vykvetlo, rychle odkvétá. Růže mi letos nasadily spoustu poupat, krásně rozkvetly a najednou byly odkvetlé, ale je fakt, že nová poupata na mne vykukují. Trávník je doslova bídný, teď trochu zapršelo, ale stále je to málo. Snažím se zalévat, takže zahrádka přeci jenom kvete a je na co se dívat.
    Tvoje zahrádka ta je prostě krásná.
    Měj se hezky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jak tak čtu, máme to na zahradách dost stejné, že? Uvidíme jak dlouho ještě budeme mít trvalky a letničky. V Itálii v létě jsou vidět jen kvetoucí stromy (ibišky, ...) a místo letniček sukulenty. Jo jo, blíží se to.
      Měj krásný srpnový týden. Jitka

      Vymazat
  4. Máš výhodu kvetoucích keřů, ty se dokáží pochlapit když už normální kytky nekvetou. Luxusní jsou ty plné dubolisté hortenzie a po té stálezelené magnólii toužím už strašně dlouho. Tyhle letní magnólie aspoň nezmrznou ještě v poupatech jak se to stává stelátám nebo klasickejm.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, teď jsem to psala Hance. Za chvíli budeme mít jen ty kvetoucí keře, protože to ostatní ty vedra nedají. Magnólii grandifloru mám 15 let od proutku. Přivezla jsem si ji z Flory Olomouc. Trvalo jí 13 let, než jsme se dočkali prvních květů. Stelatu má sousedka a zmrzne jí každý rok. Letos pomrzly i ty jarní růžové. Mám ještě jarní žlutokvětou a ta kvete později, takže ok. Jitka

      Vymazat
  5. Dobrý den, moc ráda chodím na návštěvu na Váš blog, vždy se potěším krásou Vaší zahrady i krásou jinou. Před časem jsem si stáhla recept na ovocný chlebíček a včera jsem ho upekla. Místo ovoce jsem dala rozinky, oříšky a kandovanou pomerančovou kůru. No a výsledek byl skvostný! Prostě "mňamósní" moučník, dnes ještě lepší než včera. Určitě jsem ho nepekla naposledy, ale poprvé. Děkuji mockrát a už se těším na muffiny (recept mám také připravený). Přeji krásné léto. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evo, moc děkuji za komentář. Jsem samozřejmě ráda za všechny komentáře, ale pokud se ozve někdo jako Vy, vždy z toho mám velkou radost. Opravdu to pro mne hodně znamená.
      Jsem ráda i za zpětnou vazbu na recepty. Dávám na blog jen ty recepty, které mám vyzkoušené, ale to víte, ne vždy se to povede stejně (i mně). Super, že se Vám povedl a chutnal.
      Mějte se moc hezky. Zdraví Jitka

      Vymazat
  6. Zahradu máš nádhernou,to se jen tak nevidí
    Závidím ty motýly.U nás jich je hrozně málo.Nejsou ani na květech na zahrádkách.
    Jituško,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, škoda, že jsem nestihla vyfotit okrasný česnek kulohlavý. Ten byl úplně obsypaný včelkami i motýl se nějaký vnutil :o). Mám z toho radost, to víš.
      Přeji ti pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
  7. Jitko, jako vždycky jsem se ráda pokochala. Tak ať ti zahrada dál vzkvétá.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.