pondělí 17. července 2023

Truhlíky 2023

Letos vůbec nestíhám fotit, tak jak bych si představovala. Málokterý truhlík či nádobu stihnu vyfotit v tom nejlepším. Přemýšlela jsem, jestli mám letos tento tradiční příspěvek vůbec dělat, ale archivuji si tady kdeco, a tak to nakonec dopadlo následovně...   



S přesazením toho, co přezimovalo, jsem spěchala než půjdu s rukou na zákrok. Nové letničky jsem kupovala až jsem byla schopná něco zasadit. Takže je to všechno jinak než v předešlých letech, ale užila jsem si plánování a sesazování i tak. 


Truhlíky na terase jsou poněkud maxi. Muškát, Bacopa a dvě Vějířovky.



Asi nejstarší muškát, který mám už roky.

Muškát štráse 😊.

Všechny následující muškáty jsou staré, přezimované a namnožené.

Bacopu už k muškátům dávat nebudu, líp vypadají v doprovodu muehlenbeckie.




Kromě tradičních muškátů jsem vyzkoušela i další letničky a osadila všechny košíky, mísy a květináče, co jsem doma našla.















Opět jsem využila podzimní a jarní výsadbu, něco přesadila, něco doplnila. Letničky koncem léta vystřídají vřesy a třeba chryzantémy.  









A jen tak mimochodem: Nesmím zapomenout na netřesky. Ty nechybí ani v létě a mám dojem, že na rozpálené terase budou v létě spokojenější než muškáty.






14 komentářů:

  1. Jituško, krásný příspěvek! Tohle než každý večer obejdeš... Máš pravdu, netřesky se letos opravdu radují :o) Moc se mi líbí ten růžičkový muškát, ten je fakt nádherný! Mám ráda tvé kompozice, je to pastva pro oči a velká inspirace.
    Přeji příjemný den a moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, taky mám ráda tyto muškáty. Jmenují se Jabloňový květ a i trochu tu podobu mají. Se zalíváním si hlavu nelámu :o), mám zdatné pomocníky.
      Přeji ti pěkný, nejspíš opět teplý den. Jitka

      Vymazat
  2. krása, krása a zase krása.....a dovedu si představit to večerní zalévání. Vyzkoušela jsem samozavlažovací truhlíky, ale rostliny se v nich "vařily", takže jsem se vrátila ke staré klasice-hliněné květníky a klasické truhlíky. Mám také hodně staré muškáty, které přezimuji na zimní zahradě a taky si množím. A když něco nového chci, tak jedině tady - https://fuchsie.cz/.....mají nepřeberné množství muškátů. Jezdím na Mělník k synovi, tak vždy spojím návštěvu se zahradnictvím - i když nic nekoupím, tak na "kukačku" a potěšení oka. Netřesky jsou taky nádherné, současná horká léta jim přejí. Tak ať vše kvete a roste jak má a ruce ať nebolí. Krásný den přeje z Jizerek Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olinko, já mám jeden druh samozavlažovací truhlíků už skoro 25 let (stále ty původní) a jsem spokojená. Ale je pravda, že na úpalu to taky není to pravé ořechové. Jinak se už nějaký rok taky snažím plast nahradit terakotou, keramikou nebo třeba betonem.
      Poblíž mám zahrdanicí v Doubravici a tam si taky každý rok přijdu na své. Mají obrovský výběr letniček a jsou kvalitní. Žádná supermarketová kvalita :o)
      Děkuji za komentář a přeji ti pěkné letní dny. Jitka

      Vymazat
  3. No teda! Než to všechno zaleješ, ale krása to je. Muškáty si taky množím, afrikány a cinie
    si vypěstuji z posbíraných semeníků. Něco pak dokupuji.
    Tak ať Ti Tvoje kytičky dělají jen a jen radost.
    Měj pěkné letní dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mám spoustu samazavlažovacích systémů a tři pomocníky, tak je to každý večer chvilka. Na přezimování je důležité místo, kam je můžeš uložit k zimnímu spánku. Já to naštěstí řeším volným pokojem u babi. Doma nemám kde.
      Také ti přeji radost z květinek a posílám pozdrav. Jitka

      Vymazat
  4. Jitko, při pohledu na tvé krásné truhlíky by jeden nehádal, že jsi byla nějaký čas indisponovaná operací ruky a nemohla ses jim věnovat z plných sil. Mně se nejvíc líbí tvé netřesky (ona je to taková správná kytka pro mne - přežije ledacos). Já mám na chalupě svůj netřeskový koutek, ale mám všechny netřesky stejné (ony jsou všechny z jednoho původního), tak při pohledu na tvé truhlíky přemýšlím, že bych jim mohla pořídit ještě nějaké kamarády, aby ten koutek byl pestřejší...
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, ono to naštěstí moc mé péče nepotřebuje. Hnojení dávám do truhlíků při výsadbě a pak už nehnojím. Občas ostříhám odkvětlé květy a každý druhý den zalijeme. To je všechno.
      Netřesky jsou moje srdcovka a když tak sleduji teploměr, řekla bych, že jako jedny z mála mají potenciál v létě prospívat i na horkých místech. Do budoucna jich bude u mě určitě taky ještě přibývat. Nabídka je teď taky moc pěkná.
      Tak ať se ti na zahradě daří. Jitka

      Vymazat
  5. Jituš, máš nádherně osázeno. Mám moc ráda tyhle letní dekorace. Bohužel nemám doma tolik místa a tak si musím vystačit s málem ))))Přeji krásné letní dny mezi květinami. Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  6. Evi, já jsem kdysi v bytě měla taky jen malý balkon, ale bylo to na začátku mé zahradnické "kariéry" a tak jsem to tehdy řešila truhlíky se surfínkami. Byly nádherné, celý dům mně je obdivoval. Na podzim jsem je zlikvidovala, nic nepřezimovala a na jaře koupila nové. Někdy stačí málo, však víš :o)
    Krásnou dovolenou. Jitka

    OdpovědětVymazat
  7. Máš to nádherné.Je vidět,že všechno děláš s velkou pečlivostí.Já mám lodžii na východ a stejně tam kytky dostávají zabrat a nebo dělám chyby já.Letos mi nejdou ani netřesky.Ten tvůj netřeskový věnec je úžasný.
    Jituško,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, jednou se povede něco líp a něco ne. Já taky mám některý rok truhlíky takové unavené, jiný jsou pěkné a dělám pro ně stále to stejné. To je prostě příroda.
      Nevzdávej to, příště se to povede.
      Posílám pozdrav. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.