čtvrtek 6. července 2023

Jedu na ledu

Dny jsou teplé, ba horké a ledové osvěžení přijde vhod. Ondra je velký milovník zmrzliny a jestli má něco raději, tak je to ledová tříšť. Domácí přípravu jsme ještě nezkoušeli, ale když přinesl pěkné vysvědčení, tak to chtělo odměnu. Zkusili jsme rovnou tři - jahodovou, ananasovou a mochito, ale fantazii se meze nekladou a zkusíme určitě takto zpracovat i další sezónní ovoce.




Ledová tříšť


Jahodová:
500 g jahod
šťáva z půlky citronu
75 g cukru nebo Xylitolu

Ananasová:
400 g čerstvého očištěného ananasu 
šťáva z půlky citronu
100 g cukru nebo Xylitolu

Mochitová:
velká hrst lístků máty
šťáva z jednoho citronu a dvou limetek
90 g třtinového cukru
150 ml vody

V mixéru současně promixuji přísady na jednotlivé tříště do hladké směsi. Naliji ji do krabiček s víčkem a dám do mrazáku na asi 6 hodin. V polovině času vidličkou promíchám. Až se mně konzistence zdá tak akorát, vrstvím do kelímků s víčkem. Naše kelímky jsou z Pepca za dvacku. Přiložím brčko nebo lžičku, jak kdo chce.








A jen tak mimochodem: Ještě tu mám jeden tip na servírování zmrzlinového dezertu. Jednoduché, efektní a chutné.
 



Zmrzlinový sendvič


Na jednu porci:
2 ks oplatky, sušenky, vafle, jak kdo chce
zmrzlina
sekané oříšky, kokos, barevné zdobení a spousta dalšího podle chuti
poleva, rozpuštěná čokoláda, slaný karamel, apod.

Na náš sendvič jsem použila dvě vafle. Mezi ně jsem namazala pěknou porci zmrzliny. V našem případě pistáciové. Boky jsem obalila v sekaných pistáciích a polila pistáciovou polevou a ještě přizdobila trochou sekaných pistácií. Může se hned podávat nebo v potravinářské folii zamrazit a použít později. 
Místo pistáciové varianty je mnoho dalších kombinací, které budou také dobré. 





14 komentářů:

  1. takové osvěžení příjde vhod...Sv.

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko, zmrzlinový sendvič je zajímavý nápad a ta tříšť vypadá velmi efektně.
    Hezké letní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, děkuji za milá slova a posílám třicetistupňový pozdrav z Moravy. Jitka

      Vymazat
  3. Proč jsem to teď večer otevřela ????😉😃😃už mám zase hlad.
    Vypadá to všechno moc lákavě.
    Eva
    http://es-ideas.blogspot.com/?m=1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, :o))) moc pěkný komentář. Jsme na tom stejně :o)
      Pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško, úžasné letní dobroty! Ochutnala bych hned!
    Děkuji za inspiraci a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Určitě bych se nedala pobízet. Hmm, ten zmrzlinový sendvič je tedy zajímavý.
    Měj hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, všechno je to velmi jednoduché a osvěžení v tyto horké dny přijde vhod.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  6. Páni,to je dobrot a já se zrovna omezuji.Miluji zmrzlinu a klidně za den sním
    takové menší balení.A najednou nějaké kilo navíc,sice ne asi po zmrzlině,ale mojí
    zálibě ve sladkém.Tak zmrzlina zůstane u ledu a na řadě jsou salátky.
    Jituško,měj hezké letní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, salátky sice nejsou tak lahodné, ale taky dobré. V létě jich sním moc a ráda.
      Také ti přeji pěkné letní dny. Jitka

      Vymazat
  7. Zmrzlinový sendvič je vlastně trochu lepší ruská zmrzlina....ale pěkně vymakaná ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, syn to taky tak otipoval. Opravila jsem ho, že je to moravská zmrzlina :o)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.