pondělí 28. března 2022

Zahrada v březnu

A je to tady! Jaro, slunce, zelená... dočkali jsme se. Asi jako každého zahrádkáře i mne první sluneční paprsky vytáhly na zahradu. Počátkem března bylo sice ještě dost "aprílově", ale ve skleníku už se dalo něco dělat a tak jsem ostříhala a probrala vše, co jsem tam na podzim přesunula k zazimování. 

Co mně dělá velkou radost, jsou první květy. Obhlížím záhony, co kde vystrkuje lístky a jestli už náhodou něco nekvete. Zatím jsem se dočkala květů:

Čemeřic:






Sněženek a bledulí:





Předloňských vřesovců, nízkých narcisek:





Krokusů, ladoněk a fialek:








Během posledního týdne, kdy dny byly teplé a slunečné, jsem skoro každé odpoledne ztrávila na zahradě úklidem listí, ostříháním travin a suchých trvalek. A hlavně jsem si užívala. Slunce, čerstvého vzduchu a optimistických jarních barev. Po nedělním obědě jsme zprovoznili terasu a zahájili letošní sezónu kávou a dortíkem. 


Před...


... a po úklidu.

 



Práce mně šla dobře od ruky, měla jsem totiž zdatného pomocníka. Zavazet umí přímo ukázkově.





Od zítřka se má zase ochladit a tak jsem stříhání keřů, růží, hortenzií a klematisů zatím odložila. Asi by je to nezabilo, ale nemuselo by se jim dařit a času na tuto práci bude během dubna ještě dost. Zbývá také provzdušnit trávník a vše řádně pohnojit. 

 

A jen tak mimochodem: Blíží se také předpěstování zeleniny a letniček. Mé oblíbené místní zahradnictví už vydalo katalog balkónovek pro letošní rok a tak začínám plánovat letošní osázení truhlíků, misek a závěsných nádob. Já toto období prostě miluju 😊.  



18 komentářů:

  1. Jitko, ráda jsem se koukla na tvou krásnou zahradu. Nejvíc se mi líbí krokusy, ty jsou takové něžné, mám je moc ráda. A dřevěná vesnička vypadá moc hezky.
    Pěkný týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, vesnička už odpočívá a čeká zas až na podzim. Krokusy mám taky ráda, jen by mohly vydržet delší dobu.
      Pěkný nadcházející víkend. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, na tebe a všechny zahradnice jsem o víkendu myslela, paralyzovaná nějakým virem jsem tu svou zahradu akorát obešla...
    Krásně ti to kvete, moc ti přeji, aby všechny tvé plány vyšly.
    Jo a pomocníka mám podobně akčního :o) Fakt ví, kam si lehnout :o)
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, doufám, že jsi vir odehnala a počasí se zlepší. Na zahradě je teď dost práce a s čtyřnohým pomocníkem ti to půjde taky od ruky :-)
      Měj pohodový víkend. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško,radost pohledět.Za posledni dny udělala přiroda velky skok.Pod okny nam rozkvetl zlaty dešť.Snad ochlazeni nebude tak velke.Přeji ti ať děla zahrada jenom radost.
    Měj hezke dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, počasí je zatím milostivé. Je stále nad nulou a něco málo i napršelo. Už jsem viděla kvést meruňky, tak snad to letos zase nepomrzne.
      Měj pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  4. Máš krásnou čemeřici. Mně sice kvete, ale krčí se stále při zemi. Sněženky už odkvetly a bledule mi vykvetla jenom jedna jediná. Narcisy mají teprve poupata, tulipány taktéž. Ale i tak jaro už je.
    Měj se moc hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, čemeřice potřebují sluníčko. Ty které mám v polostínu si taky zatím dávají na čas. Trs bledulí se mně taky stále zmenšuje, nevím proč?
      Přeji ti pěkné jarní dny. Jitka

      Vymazat
  5. S úklidem zahrady jsem začala už někdy před měsícem a pomalu pokračuji dál. Zatím mne čeká největší opruz, a to vlézt na jabloň a ořezat vlky. O víkendu jsem vypustila jezírko abych ho mohla vyčistit a znovu napustit, což musím dodělat dneska, neb má začít pršet a navíc jelikož je v práci odstávka chci jet na chatu a pokračovat ve stejné práci tam. Čili z úklidem zahrady....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, jabloně a i ostatní ovocné stromy má na starost manžel a myslím, že už má hotovo. Mě čeká střih všech keřů, růží, hortenzií a klematisů a to je taky záhul. Naštěstí chatu nemáme a tak to celé absolvuji jen jednou. No, vlastně možná budu pomáhat mamce, po úraze ruky to moc nezvládá.
      Tak hodně sil. Jitka

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Světlanko, čemeřice mám taky moc ráda. Pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  7. Holky, jak já vám ty krásné zahrádky závidím)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, věřím... já si už bydlení bez zahrady neumím představit.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  8. Jitu, to je nádherná zahrada i krásně kvetou čemeřice i sněženky. Super krásné fotografie. Přeji Ti ať Ti vše krásně roste jako odměna za náročné jarní práce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, zahradní práce beru jako relax (i když záda na to mají jiný názor) a velkou radost. Děkuji za milá slova a přeji ti pěkné jarní dny. Jitka

      Vymazat
  9. Krásnou zahradu máš. Taky se chodím každý den dívat, zda něco nového raší a nebo rozkvétá. Jsem ráda, že se ochladilo, cibuloviny vydrží déle. Na teplo je ještě čas.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.