Hlívu ústřičnou máme s manželem moc rádi. Děti houby nejí žádné a tak si ji užíváme ve dvou. Hlíva příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu, zvyšuje odolnost proti infekcím i tvorbu červených krvinek. Má účinky i proti zánětlivým, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám. Obsahuje antibiotické a antitrombotické látky. Jen do těch děcek ji nemůžu dostat 😊.
My máme nejraději tyto dva recepty. S vepřovým i kuřecím masem.
Hlíva s vepřovým
1 cibule
1 mrkev
1 mrkev
1 petržel
půl bulvy celeru
6 plátků vepřové kotlety
1 balení hlívy ústřičné - 200 g
olej
rajčatová šťáva nebo plechovka konzervovaných sekaných rajčat
zeleninový vývar
sůl, pepř, kmín, tymián
2 PL zakysané smetany
V hluboké pánvi nebo pekáči s poklicí na oleji opeču na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer. Jakmile je opečené, dám zeleninu bokem a opeču osolené a opepřené plátky vepřové kotlety a následně přidám pokrájenou hlívu. Podliji rajčatovou šťávou a vývarem. Přidám ještě tymián a kmín. Přikryji poklicí a peču doměkka v troubě na 200˚C. Až je vše měkké, vmíchám zakysanou smetanu a už ničím dalším nezahušťuji. Podávám se šťouchanými bramborami.
Hlíva s kuřecím
4 kuřecí stehna, mohou být stehenní řízky nebo jen ty paličky
olej
sůl, pepř, uzená paprika, Vegeta
1 balení hlívy ústřičné - 200 g
1 cibule
2 stroužky česneku
150 g anglické slaniny
vývar - měla jsem v mrazáku hovězí
půl balení tarhoně
Kousky masa z obou stran osolím, opepřím, posypu paprikou a vegetou. Naskládám do hlubokého pekáče s víkem a pocákám olejem. Přidám pokrájenou hlívu, anglickou slaninu, cibuli na větší kousky a česnek na plátky. Podliji vývarem asi tak 2 až 3 dcl. Přikryji a peču doměkka na 180˚C. Ke konci pečení nechám odkryté. Z pekáče vyndám maso a do omáčky vmíchám uvařenou tarhoňu.
A jen tak mimochodem: Málokdy omáčky klasicky zahušťuji. Chci je mít lehčí a méně kalorické. Většinou na zahuštění používám zakysanou smetanu nebo Palouček (čerstvý sýr z Lidlu). Příloha, jako je kuskus nebo tarhoňa, také omáčku zahustí a není nutné přidávat už nic dalšího. Navíc se chutě propojí a je to moc dobré. Manžel se mně směje, že mám polévky hustější než omáčky.
Hlívu jsem už dlouho nedělala. Ale vím, že je dobrá . No, mohla bych zase oživit náš jídelníček jedním z Tvých receptů. Už jenom fotky jsou lákavé.
OdpovědětVymazatHezký den, Jitko!
Hanka
Hani, jak byly děti doma, tak jsme měli taky výpadek :-), ale už jsme stihli obě naše nejoblíbenější varianty.
VymazatDěkuji a přeji pěkný víkend. Jitka
Jituško, líbí se mi oba recepty. My s mužem máme hlívu taky rádi, Terka by si asi dala, ale Adam a houby...
OdpovědětVymazatDěkuji za inspiraci, ráda vyzkouším, až budeme sami (což je už celkem často :o))
Moc zdravím. Helena
Helenko, nevím, čím to je, ale mladší generace nejí spoustu věcí, na kterých my jsme si vždycky pochutnávali a pochutnáváme. Tabu jsou u nás houby, játra i ledvinky, k olivám asi musí dostárnout :-)
VymazatPřeji ti krásný víkend s rodinou. Jitka
Hlívu mám moc ráda,ale dělám z ní hlavně polévku.I když více na ni chodím k mladým do hospody.Zeť dělá výbornou.
OdpovědětVymazatMěj se hezky Jituško
Jitu, vidíš, polévku bych taky mohla uvařit, mám ještě i nějaké sušené houby.
VymazatDíky za inspiraci a zdravím tě. Jitka
Jitko, já se musím přiznat, že z hlívy jsem ještě nevařila. Asi bych to měla napravit :).
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, my jsme vyzkoušeli před roky a vracíme se. Chutná nám a navíc je prospěšná pro zdraví. Posílit imunitu není nikdy na škodu.
VymazatMěj hezký víkend. Jitka
Jituško, hlívu ústřičnou zařazuji do našeho jídelníčku často s kuřecím i vepřovým, do těstovin apod. Máme ji rádi. Měj klidný den.
OdpovědětVymazatMarti, já jsem ji i jednou pekla a byla to velká dobrota, jen mastnější :-)
VymazatPřeji ti pohodový víkend. Jitka
Bohužel hřiby nejím, a to v žádné podobě, ale tvé recepty vypadají moc dobře. Kdysi jsem četla o hlívě nějaký článek, je to opravdu superpotravina :)
OdpovědětVymazatBlogu milujeme! Ale vaříme z ní jen falešnou držkovou
OdpovědětVymazat