neděle 6. března 2022

Jabloňový květ

Týden mám hodně pracovní a pomalu ani nestačím registrovat, co je vlastně za den. Než se otočím, je pátek odpoledne a vítaný víkend přede mnou. Abych zaměstnala hlavně hlavu a přišla na jiné myšlenky, pustila jsem se do pečení, nakoupila jarní hrnkové květiny, doma jsem už nadobro uklidila vše, co připomíná zimu a začala se těšit na jaro. O dekoracích a jarním zdobení se rozepíšu jindy, dnes si upečeme jarní koláč, kterému říkám Jabloňový květ. Zaujme vzhledem a svou chutí potěší v dnešní těžké době.




Koláč Jabloňový květ


Korpus:
2 vejce
100 g krupicového cukru
100 ml oleje
300 g hladké mouky
8 g kypřícího prášku do pečiva

Krém:
500 ml mléka
100 ml mléka
2 vejce
1 ČL vanilkové esence
70 g krupicového cukru
3 PL kukuřičného škrobu - u nás jej prodávají pod názvem Gustin

1 velké nebo 2 střední jablka
2 PL třtinového cukru
trochu citronové šťávy

Jako první si připravím krém, který musí vychladnout. Na sporák dám ohřát půl litru mléka. V misce promíchám dalších 100 ml mléka s vejci, cukrem, vanilkou a škrobem. Jakmile bude mléko na sporáku horké, přiliji směs a za stálého míchání metličkou provařím do zhoustnutí. Odstavím, hladinu přikryji potravinářskou fólií a nechám vychladnout.

Do větší mísy dám vejce, cukr, olej a prošlehám. Postupně přidávám mouku s PDP a zpočátku promíchám a pak už rukou zpracuji na těsto. Zabalím do fólie a nechám odpočinout 20 minut v ledničce.

V mezičase si připravím jablka. Neloupané jablko rozkrojím na čtvrtky, odstraním jádřinec a ostrým nožem nebo škrabkou na zeleninu nakrájím na tenké plátky - tak 1-2 mm šířky. Dám do misky, přidám citronovou šťávu, zasypu cukrem a promíchám.

A jde se kompletovat. Koláčovou formu (já mám s oddělovacím dnem a to doporučuji použít, ale není to podmínka) vymažu nebo vystříkám olejem. Vmačkám tam těsto na korpus, které vytáhnu i do boků. 




Naliji a uhladím krém. 




Začnu od okraje směrem ke středu skládat plátky jablek. Středový tenký plátek pak smotám do kornoutku jako střed květu. Hotovo. 




Zbývá už jen upéct na 180˚C asi 40 minut, do zrůžovění korpusu. Před podáváním lehce pocukruji.









A jen tak mimochodem: Tu mám ještě jeden extra rychlý recept na večeři, kterou si oblíbily naše děti.




Zapečené tousty se sýrovo - vaječnou peřinou


1 balení toustového chleba nebo jakékoliv jiné i starší pečivo, které potřebujete zpracovat
asi 200 - 250 g tvrdého sýra - jedno jakého
6 vajec
sůl a můžete přidat i oblíbené koření nebo bylinky

Rozpálím si troubu (nejlépe horkovzduch s grilem) na 200˚C.
V míse smíchám nastrouhaný sýr s vejci a solí.
Na plech s pečícím papírem poskládám toasty nebo jiné pečivo a nanesu na ně vaječnou směs. Dám zapéct do trouby. Směs se nafoukne a zezlátne. Podávám s kopcem zeleniny.





22 komentářů:

  1. Jitko, ten koláč vypadá luxusně, opravdu je moc povedený. A tousty mne také zaujaly, oba recepty vyzkouším. Máš vše krásně nafocené.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, děkuji a ráda jsem inspirovala.
      Měj klidný ttýden. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, koláč vypadá skvěle. Ty toasty děláme taky, jen ještě přidávám nadrobno nakrájenou šunku. Většinou tak zpracovávám zbytek chlebíčkové veky z nějaké oslavy... Dáváme si na to ještě kečup
    Hezký týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, ano variant, co lze přidat je několik. Nám to chutná takto.
      Já takto zase zužitkuji starší pečivo, které už nikdo nechce.
      Také ti přeji pěkný týden. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, ty toasty, úplně se mi zbíhají sliny :-). Měj se krásně. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, vyzkoušej, určitě budou rodině chutnat a je to razdva.
      Zdravím tě. Jitka

      Vymazat
  4. Krásný koláč, určitě i moc dobrý, ale strašně složitý. Mám ráda rychlovky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já strašně složité recepty nedělám, na to jsem poněkud pohodlná. Tohle nebylo náročné a ani to nezabralo moc času. Ale je pravda, že tzv. buchta pro desetileté pekařky, to není.
      Pěkný týden. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, děkuji za recept na krásný a nepochybně vynikající koláč! Ten se u nás určitě zabydlí, vše s jablky máme rádi. Povedl se ti parádní foto recept!
    Tousty dělám podobně, jen tam mám méně vajíček, za to jogurt.
    Přeji pokud možno klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, my taky máme rádi koláče v podstatě s jakýmkoliv ovocem.
      Zapečené tousty s jogurtem dělám taky a bez vajec. Recept je taky na blogu. Ty jsou u nás ještě oblíbenější a i návštěvy je vyžadují zopakovat :-)
      Také ti přeji klidný nový týden ve zdraví. Jitka

      Vymazat
  6. Krásný a určitě dobrý koláč. Moc se mi líbí jako inspirace na dárek pro naše blízké. S dovolením si ukládám recept a použiji při nejbližší příležitosti. Díky za tip. Zdravím, Jana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, ráda jsem inspirovala, budu také ráda za info, jak se povedl.
      Mějte pěkné dny. Jitka

      Vymazat
  7. koláč vypadá moc hezky, a tousty určitě chutnají skvěle..Sv.

    OdpovědětVymazat
  8. Obojí OK. Koláč je určitě ňamka a navíc oku lahodí. Zapečené tousty taky občas dělám tak nějak podobně.
    Měj hezké dny, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jak jsem psala výše, tousty můžeš různě obměňovat podle toho, co máte rádi. Výsledek bude vždy dobrý.
      Pěkný den. Jitka

      Vymazat
  9. Jituško, ten koláč vypadá skvostně. Měj klidné dny.

    OdpovědětVymazat
  10. Ten je tak krásný, že bych ho snad ani nejedla)))
    Poklidný březen přeji. E.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, taky mně bylo líto jej nakrojit :-)
      Také ti přeji klidné dny ve zdraví. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.