Určitě to znáte... Kdysi jste něco ochutnali, moc vám to chutnalo, tak jste si to znovu koupili, objednali nebo sami vyrobili, ale už to nebylo ono. Mé kamarádce Kristýnce se to stalo v San Francisku. Po chladném a větrném výletě si s manželem v malé místní kavárně objednali kávu a ještě teplé cookies. Bylo to to nejlepší, co si mohli v daný okamžik dát. Cookies byly měkké, teplé, s čokoládou, zkrátka nezapomenutelné. Dlouho jsme pak zkoušely recepty, které by se aspoň přiblížily sanfranciskovému zázraku. Nakonec jsme našly tento a dál už jsme nehledaly.
Cookies jako ze San Franciska
280 g hladké mouky
1 ČL sody
1,5 ČL maizeny - kukuřičného škrobu
0,5 ČL soli
170 g rozpuštěného másla
150 g hnědého třtinového cukru
100 g bílého krupicového cukru
1 vejce
1 žloutek
2 ČL vanilkového extraktu
200 g čokolády na kousky nebo čočky (může být i mléčná, bílá, jakékoliv oříšky)
V míse smíchám mouku, sodu, škrob a sůl.
V druhé míse prošlehám máslo s oběma cukry. Přidám vejce se žloutkem a opět prošlehám. Nakonec vmíchám extrakt, suché přísady a jako poslední čokoládu.
Dám vychladit do lednice minimálně na 2 hodiny, ale klidně i do druhého dne.
Po vytažení z lednice nechám asi 10 minut stát při pokojové teplotě. Předehřeji troubu na 160˚C a nachystám si plech s pečícím papírem.
Polévkovou lžící si nabírám těsto, ze kterého udělám 24 kouliček. Dám je na dva plechy 3x4 kusy.
Peču maximálně 12 minut. Po vytažení vypadají, že jsou nedopečené, ale to se po 10 minutách chladnutí změní. Z kouliček se stanou měkké placaté cookies.
A jen tak mimochodem: K sušence opět přidám jedno moudro... Opakuji si je čím dál častěji.
Sušenky vypadají moc pěkně. A za moudro palec nahoru :)
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, opět je autor Sonnentor, ale už jsem vypila celou novoroční krabičku.
VymazatPěkný večer. Jitka
Myslím,že jsem tady správně. To jsem dnes ráno potřebovala slyšet:) Díky a přeji fajn den. Sylva
OdpovědětVymazatSylvo, mě v poslední době vytáčí kdeco a kdekdo. Žasnu nad tupostí, která tak nějak plíživě nahradila zdravý selský rozum. Ale - přesně v duchu moudra - se snažím ovládat a pochopit, že si jen ubližuji. Chce to klid a nohy v teple.
VymazatDěkuji za návštěvu i komentář. Pěkný večer. Jitka
Mám moc ráda vaření a pečení s příběhem.
OdpovědětVymazatUrčitě je upeču, ač je skoro jisté, že Terka, když tam studovala, ve stejné kavárně nebyla...
Jistě si i tak nad nimi ráda zavzpomíná!
Děkuji, Jituško a přeji příjemný den. Helena
Helenko, recepty s příběhem si totiž líp a na dlouho pamatujeme. Synův kamarád minulý týden ve škole líčil, jak u nás jedl peřinovou buchtu a jak na to vzpomíná, protože mu moc chutnala. No tak jsem ji v neděli upekla a poslala v pondělí Ondru do školy s krabičkou :-), když tak na ni vzpomíná :-)
VymazatTerka má určitě na co vzpomínat, zahraniční studium je super příležitost, kterou my jsme neměli.
Zdravím od nás. Jitka
Jituško, vypadají luxusně a ještě mají příběh. To moudro si musím zapamatovat. Měj pohodový den.
OdpovědětVymazatMarti, děkuji a přeji brzké uzdravení. Jitka
VymazatUrčitě bych si je ke kafi dala ! A třeba někdy je zkusím upéci.
OdpovědětVymazatHezký den, Jitko !
Hanka
Hani, vyzkoušej, my je máme moc rádi.
VymazatMěj klidný večer. Jitka
Sušenky znám a jsou moc dobré.Právě mně kyne brioška.Myslím,že mám recept od tebe.
OdpovědětVymazatCitát je akorát pro mě,právě jsem se s chlapama trochu vytočila.Jasně,nebudu reagovat.
Jituško,hezký večer
Jituš, ano briošku jsem sem dávala a díky za připomenutí. Taky bude u nás vítaná.
VymazatS chlapama a jejich manýrama se jeden vytočí raz-dva :-) ... zbytečně, stejně se nezmění :-)
Pěkný nadcházející víkend. Jitka
Jitu, vypadají k nakousnutí a musely provonět celý dům:-) měj pohodové dny.
OdpovědětVymazatHaničko, ach ano ... vonělo to tady náramně :-)
VymazatPřeji ti pěkný víkend. Jitka
Nádherná originální dekorace...jako z pohádky. Tvé moudro si snad zítra napíšu na nástěnku)))
OdpovědětVymazatPřeji hezké a poklidné dny.
Evi, děkuji a také ti přeji klid a pohodu v této komplikované době. Jitka
Vymazat