úterý 11. ledna 2022

Lednová nálada

O víkendu jsem uklidila část vánoční výzdoby. Na svůj velký comeback už zase v krabici čekají baňky, hvězdy, stromečky, sobi a vše, co má ten kouzelný vánoční třpyt. Stromeček jsme ještě nechali. Je stále svěží, neopadává, ani nemá svěšené větve a tak si ještě užíváme jeho přítomnosti. Ostatní zimní dekorace jsem lehce obměnila nebo doplnila z domácích zásob. Nového jsem nic nepořizovala. 




S barevností jsem šetřila. Nechala jsem interiér v zimních tónech a tak se opakuje bílá, šedá, hnědá a neodpustím si mou oblíbenou měděnou. Třpytivé ozdoby vystřídaly suché větvičky, šišky, svíčky a borovicová větev, kterou jsem minulý týden po velkém větru našla cestou z práce.




Upravený adventní svícen.



V lednu si pravidelně dělám radost háčkovanými ubrusy, běhouny a dečkami, které jsem podědila nebo dostala. Většinou jsou dost staré a mají pro mne i jinou než rukodělnou hodnotu.







Abych měla bylinky v kuchyni po ruce, přinesla jsem si je na černý regálek, ale nakonec putovaly na chodbu. Pokojová teplota jim nedělala dobře a na chodbě se zase brzy vzpamatovaly. Líbí se mně v dřevěném truhlíku z Ikei, který byl celé léto na terase. 

 


Pažitku v supermarketu asi zapomněli zalít, ale vzpamatovala se.




A nakonec ještě trochu naší zimní atmosféry.











A jen tak mimochodem: Pokojové květiny v zimě spíš přežívají, než aby prospívaly. Mají málo denního světla a suchý teplý vzduch nevyhovuje spoustě druhů. Co mně dělá ale velkou radost, je orchidej, Zamioculcas s tmavými (a občas i vínovými) listy a pokojový australský kaštan, který jsem dostala k svátku. 




Australský kaštan už má nové lístky.


12 komentářů:

  1. Jituško,máš to doma moc krásné.Všechno vkusné,krásně sladěné a hlavně takové prostorově čisté.Nemám ráda přeplácanost.Moc ráda k tobě nakukuji.
    Těším se na jaro až se syn odstěhuje a konečně vrátíme byt tak,jak byl před pěti lety a já budu mít zase svůj velký pokoj.Budu chodit k tobě pro inspiraci.
    Ty velké dečky se mi moc líbí.Myslím,že je to filetová technika.
    Díky za nakouknutí a měj se moc hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, zdravím tě. Děkuji za milá slova. Teď, když je na zahradě ticho a klid, bavím se doma zkoušením, co by se mně mohlo líbit a co už je moc :-) nebo málo. Dělá mně to malou, ale ne nepodstatnou radost.
      S háčkováním ti neporadím. Jsem háčkovací antitalent. O to víc si vážím těch, kteří to umí. Jako třeba ty.
      Přeji ti pohodový večer. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, krásné to máš (jako vždy) a moc se mi líbí ta uměřená barevnost, má to taky tak ráda. Akorát já jsem skončila u jedné větve ve váze se světýlky :). A stromeček jsme už odstrojili, protože panelák... (sice nepadal, ale suchý byl na troud a ohybaly se mu větve pod "tíhou" ozdob)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, k té barevnosti... Nemám ráda víc jak tři barvy, ještě tak možná na Velikonoce :-)
      A to vždy volím nějaké neutrální barvy (bílá, šedá, béžová, černá) a k nim dám jednu výraznější, třeba zelenou. Je to pro mne takové uklidňující.
      Jsem zvědavá, jak nám ještě stromek dlouho vydrží, zatím vypadá dobře.
      Měj klidný večer. Jitka

      Vymazat
  3. Jitu, máš doma moc hezky. Elegantní, vkusné dekorace. Likvidaci vánoční výzdoby mám na plánu zítra (to jsem zvědavá, jestli to všechno stihnu), už se docela těším! Zimní dekorace chystám podobně bezbarvé jako ty, šišky hrají hodně důležitou roli :o)
    Měj pohodový podvečer. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jsem se taky na přeměnu těšila, i když jsem neuklidila zatím vše. O to je to větší výzva. Zapojit už to, co doma je a neopakovat se. To je jako v módě. Není potřeba stále kupovat nové věci, to umí každý. Borec je ten, kdo vymyslí nové kombinace ze starých kousků.
      Šišky jsou nepostradatelné :-). Chodím do práce kolem krásné borovice a když má období a shazuje šišky, nikdy nedojdu z práce s prázdnou taškou :-)
      Tak ať ti to zítra vyjde ke spokojenosti. Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  4. Jitko, máš doma krásně naklizeno, vše hezky nazdobeno, prostě je u vás útulno. Stromek už nemáme, moc padal, ale jiné vánoční dekorace ještě chvilku nechávám.
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, naklizeno zas až tak nemám, sice uklízím průběžně, ale naštěstí nejde všechno vyfotit :-)
      Pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  5. Já tak ráda nakukuju k vám domů. Máš to všechno sladěné, vkusné, ale zároveň zabydlené ! Prostě paráda!
    Pěkné dny, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, snažím se :-), ale hlavně mě to baví a dělá mně to radost.
      Také ti přeji pohodové dny. Jitka

      Vymazat
  6. Krása, ty bílé svíčky s svítícími drátky ve skle se mi líbí moc, moc. Pomalu také stahuji červené akcenty a nechávám bílé a kovové. Zatím jsem uklidila jen betlémy, stromeček asi přijde na řadu o víkendu. Do Hromnic to letos nedá, začíná svěšovat větvičky... tak ještě pár večerů... Krásné a pohodové dny, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji, děkuji. Já bych ty svítící drátky naprala nejspíš všude. Manžel u nakoupil nabíjecí baterie, protože bych asi zapříčila ekologickou katastrofu :-)
      Já se stromečkem ještě nejsou rozhodnutá, zatím je ok.
      Přeji pěkný nadcházející víkend. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.