pondělí 26. října 2020

Kanadské kuře

Recept na kuře je jako vždy jednoduchý a nedá se na něm nic zkazit. Výsledek je chutné, šťavnaté maso s delikátní zálivkou. Jediné, v čem tápu, je název. Asi specialita kanadských hokejistů 😉.




Kanadské kuře


1 kuře nebo jednotlivé porce (měla jsem 3 stehna, 3 stehenní řízky a 4 prsa bez kůže)
sůl
4 plátky másla

Zálivka:
1 velká cibule
1/2 hrnku kečupu
125 g másla
1 lžička kari
2 lžičky Worcesteru
1 lžička octa
1 lžička cukru 

Porce kuřete jsem osolila, naskládala do pekáče, pokladla plátky másla, podlila asi hrnkem vody a dala přikryté péct na 200˚C asi na 20 minut. 
Zatímco se kuře předpékalo, připravila jsem si zálivku. V kastrolku jsem rozpustila máslo, přidala nadrobno pokrájenou cibuli a ostatní ingredience. Jakmile se suroviny propojily, zalila jsem zálivkou kuřecí maso a zase přikryté pekla dál. Jakmile bylo maso měkké, nechala jsem je ještě chvilku péct odkryté, aby se utvořila kůrčička. Ke konci lze přidat plátky žampionů nebo hlívy, kdo má rád. Podávala jsem s rýží a podzimním salátem.






A jen tak mimochodem:  Toto je další recept od mé sestry, která jej připravila na rodinnou oslavu, když to ještě bylo povolené. Jsme velká rodina a v podstatě stále něco slavíme. Teď to není možné a tak používáme všechny dostupné technické vymoženosti, abychom zůstali v kontaktu alespoň na dálku. Doufám, že se všechny ty katastrofické scénáře nenaplní a náš život se brzy vrátí do normálu. Jedno je jisté ... bude na co vzpomínat.


20 komentářů:

  1. Jitko, zajímavý recept. Škoda, že nepřišel o den dřív - zrovna dneska jsem kuře pekla, mohla jsem se inspirovat. Tak až někdy příště...
    Hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, pekla jsem prvně v neděli a určitě bude patřit ke stálicím. Tak někdy vyzkoušej.
      Klidný večer. Jitka

      Vymazat
  2. Jitu to je zajímavý recept. Dělám něco podobného a nakonec přidám smetanu ke šlehání na zjemnění chutí a je to mňamka.krásné dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, já jsem smetanu nepřidávala a ani mně to nenapadlo. Šťáva je dobrá i bez smetany a ušetřím nějakou kalorii :-)
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, vypadá to skvostně. Měj pohodový a zdravý den.

    OdpovědětVymazat
  4. Tedy Jituško, to vypadá skutečně skvěle a vlastně bez práce. Ráda vyzkouším. Sice ještě fungujeme, ale kdo ví, jak dlouho a budeme všichni doma...
    Musíme věřit a neztrácet nervy. Někdo to je ale těžké...
    Měj pokud možno hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to tak, procházíme těžkým obdobím, ve kterém je stále složitější zůstat zdráv fyzicky i psychicky.
      Také ti přeji pevné nervy a opatrujte se. Jitka

      Vymazat
  5. Víš, až budeš v mém věku, pocítíš, že je to jinak.
    Tohle jsou vzpomínky, které bych nerada a raději vytěsnila.
    Má vnučka mi roste před obrazovkou a nikdy se tohle období už nevrátí.
    Na dětech jsou určitá období nesmírně roztomilá, krásná a obrazovka mobilu neobjímá. Utíkají okamžiky, které se nebudou opakovat. U vnoučat je to úplně jiné.
    A hlavně stárneme, nechci být patetická, nechci být skeptická, ale má vnučka bude mít pět let pouze jednou. Tenhle rok jí vídám přes sklo a ona stále nechápe, proč ke mně nemůže přijet ?
    Tohle je nesmírně bolestivé pro nás prarodiče.
    Každopádně ta bašta vypadá lákavě, celý stůl vypadá luxusně. Dobrou chuť :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, já jsem to samozřejmě myslela ironicky, nevím, kdo by na toto období vzpomínal rád. Zvlášť pro starší lidi je to deprimující. S mamkou jsem v kontaktu taky jen telefonicky, vnoučata neviděla od srpna. Bohužel je to realita a nevím jestli budeme schopní na ni kdy zapomenout. V každém případě, než na ni zapomeneme, bychom se měli jako lidstvo poučit a vzpamatovat se.
      Nezbývá, než doufat, že se situace začne uklidňovat a všechna ta omezení skončí. Záleží to hlavně na nás. Drž se a buď zdravá. Jitka

      Vymazat
  6. A už vím co budeme mít zítra na oběd ! A už vím, že to určitě bude dobrota.
    Vzpomínat se určitě bude. I když bychom byli všichni raději, kdyby nás toto období nepotkalo.
    Ale nedá se nic dělat, musíme se s tím poprat.
    Klidné dny, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, je to tak, když už nás to nadělení potkalo, musíme bojovat a respektovat opatření. Zatím jiná cesta není.
      Doufám, že se oběd podaří. Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  7. Jituš, to kuře vypadá hodně zajímavě. Každopádně ho vyzkouším. Mně ty jednotlivé ingredience připomněly marinádu do salátu, který jsem už nedělala drahně let. Ale byl oblíbený.
    My měli naplánovanou oslavu našeho půlkulatého výročí svatby, kdy jsme chtěli pozvat rodinu a svědky do nedaleké hospůdky. Oslava se konat nebude, stejně tak jako o týden později manželovy narozeniny. Musíme to vydržet a pokud se to všechno přežene, pak teprve bude důvod k oslavě.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, tak ten salát by mě zajímal.
      My jsme taky zrušili oslavu manželových narozenin, nejspíš budeme rušit i prosincové narozky syna a bůhví jaké budou vánoce. Nedělám si naděje, že normální. Letos není nic normální.
      Opatrujte se a přeji klidný svátek. Jitka

      Vymazat
  8. To musí být velká dobrota,určitě někdy vyzkouším.Jsem ráda,že mám pořád i v karanténě chutě,doufám,že mě nepřejdou jako manžela.My jsme také velká rodina a rádi se scházíme,ale tentokrát mám velké obavy,abychom měli aspoň vánoce.
    Jituš,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, asi budou hodně ořezané, jen nejbližší rodina. Hned tak se situace neuklidní.
      Tak budeme věřit v dobré konce.
      Opatruj se. Jitka

      Vymazat
  9. Jitu, já vím, že to sem nepatří, ale omylem jsem si 28.10. smazal blog fotografií. Vystavila jsem si nový a přidala zálohu z jiného blogu, který jsem měla dřív. Nová adresa tedy je: https://fotojaradu.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.