Ať chceme nebo nechceme, podzim je tady. Sám o sobě mně nevadí, na některé jeho doprovodné jevy se dokonce těším. Co není moc příjemné je zhoršení počasí, tak jak tomu bylo tento týden. Co jiného zbývá, než si ty pošmourné dny něčím zpříjemnit. V televizi jsem viděla roztomilého Karla Marxe, který bůhví proč, se prezentuje jako Josef Maršálek 😀. Ale peče božsky! Zkusila jsem upéct jeho roládu... ty peču velmi zřídka, protože ne vždy se mně povedou. A tato se povedla jako snad žádná jiná. Recept jsme trochu pozměnila. Do krému jsem dala místo másla, které v krémech moc nemusím, tvaroh a výsledek byla nadýchaná roláda s úžasným sezónním krémem.
Podzimní roláda s dýňovým krémem
Těsto:
6 vajec
100 g krupicového cukru
90 g hladké mouky
20 g kukuřičného škrobu
50 g oleje
2 lžičky perníkového koření
špetka soli
Krém:
250 g vody
220 g dýně hokaido
30 g citronové šťávy
150 g třtinového cukru
45 g vanilkového pudinku
1 kostka tvarohu (nebo 200 g másla)
1 ks celé skořice
Začnu krémem. Na hrubém struhadle nastrouhám dýni i se slupkou. Vložím ji do hrnce a přidám vše ostatní kromě tvarohu. Přivedu k varu a za stálého míchání povařím asi tak 2 minuty. Za občasného promíchání nechám vychladnout.
A teď těsto... Ve velké míse ručním šlehačem začnu šlehat bílky, postupně přidávám cukr. Jakmile je cukr rozpuštěný, krátce a energicky metlou vmíchám žloutky a olej. Stejně pak ostatní přísady - mouku, koření, sůl a škrob. Velký nízký plech pošplíchám vodou a napevno vystelu pečícím papírem. Díky vodě nebo čemukoliv jinému se nepohne a lze těsto rovnoměrně rozetřít po celé ploše. Peču 8 minut na 245˚C.
Zatímco plát chladne, připravím si krém. Rozvařenou dýni jsem trochu rozmixovala ponorným mixerem, ale ne úplně, aby sem tam zůstala zajímavá textura. Přidala jsem tvaroh, který měl stejnou teplotu jako dýňový pudink a šlehačem jsem prošlehala. Ještě jsem trochu přisladila čekankovým sirupem a přidala pár kapek vanilkového extraktu.
Vychladlou roládu jsem sloupla z papíru a na horní stranu nanesla asi 2/3 krému. Začala jsem rolovat, tak aby nevznikly vzduchové bubliny, pevně jsem pomocí papíru utahovala vzniklý váleček. Nakonec jsem podle p. Maršálka utáhla roládu a dala ji chladit na půl hodiny do ledničky.
Utažení rolády: Položila jsem ji zhruba do poloviny použitého pečícího papíru, polovinou ji přikryla a pomocí pravítka papír jakoby vsouvala pod roládu. Jde to dobře, když si tu část papíru, na které roláda leží, vytahuji směrem ven - od rolády. Viz foto.
Po půl hodině jsem roládu pomazala zbylým krémem a posypala strouhanými ořechy. Na ozdobu jsme použila kandované ovocné kostičky.
A jen tak mimochodem: Roládu jsem vzala do práce na ochutnání třem kolegyním. Chutnala jim, ale žádná nepoznala v krému dýni hokaido. Takže není třeba se bát, že by to kvůli ní někdo odmítl.
Jituš,roláda vypadá moc pěkně a dýňový krém zajímavě.To by mě nenapadlo.Určitě velká dobrota.
OdpovědětVymazatJá před chvílí dopekla cuketovou buchtu,protože mně vnučky přivezly dvě velké cukety.Tentokrát jsem navrch dala kysanou smetanu a posypala skořicí,podle tebe.Nestačila vychladnout a vnučky už ochutnávají.Prý je moc dobrá.Třeba dojde i na vyzkoušení tvé rolády.
Měj hezký večer
Jitko, tak to jsem ráda, že buchta se zakysankou chutnala. V kombinaci se skořicí je asi nejlepší.
VymazatMěj pěkný večer. Jitka
Rolády peču, na rozdíl od tebe, dost často. Mám už osvědčený recept, který se vždy povede. Ale ta náplň z dýní mě zaujala. Určitě vyzkouším. To utahování jsem moc nepochopila. Budu to muset vyzkoušet.
OdpovědětVymazatTen recept na roládu, která se vždy povede je tady: https://www.labuznik.cz/clanky/roladovy-crash-kurs/ , kdybys teda ty nebo někdo jiný měl zájem.
Věrko, utažení rolády se těžko vysvětluje. Je lepší kouknout na nějaké video. Já jsem to od Maršálka pochopila taky až na potřetí :-)
VymazatTak ať se daří. Jitka
Jituško, vykouzlila si skutečně skvostný dezert. Roláda vypadá náramně, láká k vyzkoušení!
OdpovědětVymazatPeču tmavou bez mouky, bílkovou a pak občas jedno podle tetičky, proč nerozšířit repertoár...
Měj hezkou neděli, Helena
Helenko, já rolády peču opravdu málo. Od babičky mám recept na tu světlou s marmeládou a manžel má rád tmavou se šlehačkou. Taky se na ni chystám.
VymazatKrásný večer ti přeji. Jitka
Jituško, já teda dýně nemusím, ale roláda je naprosto skvostná a láka k ochutnání. Měj pěknou neděli.
OdpovědětVymazatMarti, krém můžeš udělat jakýkoliv jiný, ale tady dýni ani nikdo nepoznal.
VymazatKlidný večer. Jitka
Jitko, to vypadá božsky. Bonus navíc, že není dýně v roláda cítit, ten můj má mlsný jazyk a dýně odmítá.
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Petro, kolegyně si myslely, že je tam mrkev, tak ho zkus obalamutit :-)
VymazatPěkný večer. Jitka
Je to pro mne novinka - dýňový krém. Na fotečky je radost pohledět. Odpoledne ke kávě - to bych si pochutnala :-).
OdpovědětVymazatKlidnou pohodovou neděli !
Hanka
Hani, taky jsem jej dělala poprvé. My máme hokaido moc rádi a musela jsem tuto roládu prostě vyzkoušet. Je výborná, chuťově jiná, nepřeslazená.
VymazatKrásný večer. Jitka
Asi budu dneska péct ... jen krém bude klasický, dýně mi na jídlo nějak k srdci nepřirostly, takže je ani nepěstuju. K tomu pečícímu papíru. Já mám jestě jiný fígl. Papír zmačkám a hodně namočím pod tekoucí vodou, vyždímu ho a pak se krásně do čehokoli tvaruje. Jako jednu z mála pofidérních rad a kuchyňských věcí od Ládi Hrušky to používám s úspěchem.
OdpovědětVymazatVendy, my naopak dýně milujeme. Hlavně polívku z hokaida.
VymazatZmačkaný mokrý pečící papír používám taky, hlavně do forem na koláče, které se jinak špatně vystýlají.
Klidný večer. Jitka
Jituš, ta roláda vypadá luxusně a určitě i tak chutnala. 👍
OdpovědětVymazatJá už pečení rolád vzdala, jedinou výjimkou je roláda z těsta, kde je solamyl, ale i tu dělám minimálně. Kdykoli jsem dělala roládu, měli jsme buď skládaný moučník, nebo rovnou punčák.
Tak se tady kochám, možná i trochu závidím, že se to dá zvládnout. Jen já mám ty ruce na tohle volšový.
Měj hezké podzimní dny
Alenko, taky se mně moc nedařily, ale chce to fakt dobrý recept a není co pokazit. Punčák bych si dala, naše tetina dělala výborný.
VymazatPřeji krásný večer. Jitka
Já jsem Simča dýňová, ale že by i roládová ? Uvidíme.
OdpovědětVymazatVypadá tak nádherně, jen mi řekni jedno ... jak to dáváš na váze ?
Já se sladkým bojuji, mohu mu poděkovat za gumu na břiše. Já co jsem přestala kdysi kouřit, jsem po sladkém šílená. A musím se omezovat i s pečením, nevešla bych se do vrat.
Podzimu zdar!
Simčo, my jsme taky dýňový, cuketový, jen patizony moc nemusím, páč to s nimi neumím.
VymazatSladký se k dietě zrovna moc nehodí, ale snažím se cukrem sladit málo nebo vůbec. Další finta je v tom, že vezmu do práce, zanesu manželově mamince, mé mamce a doma toho zase tak moc nezbyde. A hlavně ... za těžkých bojů a přemlouvání si vezmu vždycky jeden maximááálně dva kousky. Je to boj, ale cítím se teď ve svém těle moc fajn a nechci si to zbytečně pokazit.
Špekům zmar!
to vypadá lákavě,Sv.
OdpovědětVymazatSvětlo, a i chutná :-)
VymazatJitko, zajímavý recept. Jen se bojím, že manžel by to odmítl z principu, když by viděl výrobu. On na některé experimenty moc není. Jedině bych ji musela upéct tajně, až nebude doma :).
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, já některé zeleninové pokrmy taky vařím bez asistence dětí, manžel sní všechno. Pak ro rozmixuju a to máš vidět, jak to do nich padá. Jen houby a olivy poznají :-)
VymazatTak ať se ti tajná mise povede. Jitka
Roláda je moc pěkná a ten krém je velmi zajímavý. Hokaido se nám letos hodně urodilo a tak možná přijde na řadu i tvůj krém, je to pro mě něco nového. Věrka.
OdpovědětVymazatVěrko, mám taky letos pěknou zásobu. Dávám ji i do mrazáku a v zimě na polévku je výborná.
VymazatRoláda mě moc mile překvapila, chuťově moc dobrá a dýni bych nepoznala ani já.
Pěkný večer. Jitka
Jééé já rolády přímo miluju!!!! Hned bych si ji dala. Vypadá nádherně až se sliny sbíhají. Snad bych si kousek uždíbla, kdyby to šlo. Shodila jsem pět kilo, tak snad můžu....
OdpovědětVymazatJaruško, no jéje ... to by určitě šlo :-) Kousek ti virtuálně posílám.
VymazatA přeji klidný večer. Jitka