úterý 6. října 2020

Jižní Čechy - Prachaticko



Naše letošní dovolená byl jeden velký stres. V listopadu jsme zaplatili zálohu na pečlivě vybraný pobyt na klidném řeckém ostrově, v rodinném penzionu s domácí kuchyní, bazénem a soukromou pláží dva kroky od pokoje. V lednu jsme zaplatili další zálohu a těšili se na srpen. V únoru jsme konstatovali, že snad ani nikam nepojedeme. V březnu už bylo jasné, že nikam nepojedeme aspoň dva roky (podle Prymuly) a objednali jsme si týden v jihočeském penzionu. V květnu to zase začalo vypadat, že do Řecka nakonec odletíme. V červnu jsem si koupila plážové šaty a těšila se, jak si úžasně odpočinu na prázdné pláži po tom všem letošním stresu a pracovním vypětí. V červenci se situace opět začala zhoršovat a vzhledem k tomu, že jsme sebou chtěli vzít mamku 70+, Řecko jsme odpískali, nechali si vystavit voucher a zaplatili tuzemský pobyt. Za dva dny se pandemie v Prachaticích - místě našeho ubytování - celkem slušně rozjela. Letadlo už bylo plné a tak jsme skoro měsíc čekali, jak to vlastně s naší dovolenou dopadne. Pár dnů před odjezdem se situace konečně uklidnila, počet případů klesl a dokonce bylo zrušeno nařízení nosit všude roušky. Nakonec jsme tedy odjeli a je jen ironií osudu, že se do dnešního dne  pandemie na našem vysněném řeckém ostrůvku neobjevila. Pevně doufám, že příští rok už bude pro cestovatele čitelnější a že ten voucher nebude jen cár papíru.   


Malebná příroda, všudypřítomná voda a ceněné historické lokality - to jsou Jižní Čechy.

Po tom všem těšení se mně do Jižních Čech nijak zvlášť nechtělo. Těšila jsem se na povalování na prázdné pláži a místo toho jsme odjeli na aktivní dovolenou do přeplněných Jižních Čech. Tento kraj je ale tak různorodý a má hodně co nabídnout, že dovolená dopadla snad ke spokojenosti všech. Stihli jsme se projet po Vltavě, vyvézt se lanovkou na Kleť, vylézt na kdejakou rozhlednu, věž či Stezku korunami stromů, vykoupat se na prachatickém koupališti, prohlédnout si nejeden zámek, vyšplhat na Dívčí kámen, obdivovat selské baroko i rožmberskou renesanci. Žasli jsme nad výsledky práce Krčína, Netolického, Rožmberků i Schwarzenbergů, načerpali energii přímo jadernou v Temelíně, prošli se kolem kouzelné Vydry a snad si i trochu odpočinuli.

Cestou jsme si naplánovali dvě mezipřistání. První byla unescová Telč. Popravdě -  moc nám nesedla. Byli jsme tam v pravé poledne, slunce se snažilo trhnout rekord letošního léta, na slovutném náměstí jakýsi trh, mraky lidí. Snad příště bude konstelace příznivější. Obešli jsme náměstí Zachariáše z Hradce a pokračovali k další zastávce, k Třeboni. 


Náměstí Zachariáše z Hradce - Mariánský sloup

Náměstí Zachariáše z Hradce

Náměstí Zachariáše z Hradce

Náměstí Zachariáše z Hradce

Náměstí Zachariáše z Hradce - trh

Štěpnický rybník v Telči

V Třeboni parkoviště i náměstí zase plné turistů a jejich velocipedů. I tady probíhal nějaký trh se stánky, které nabízely italské, francouzské a švýcarské speciality. Začalo se kabonit a dokonce spadlo pár kapek a tak kavárna v Masných krámech byla naše jasná volba. 

Zlatá stoka obtéká historické centrum.

Masné krámy.

Věž staré radnice

Kostel sv. Jiljí a Panny Marie Královny

Než jsme vypili lungo, bylo po přeháňce a mohli jsme si prohlédnout náměstí sevřené hradbami s branami. Od zámku jsme se jednou takovou branou vydali hledat trochu klidu k nedalekému rybníku Svět. 

Svinenská brána


Na hrázi Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan z kamenného podstavce hrdě dohlíží na své dílo, přežilo staletí a mnohé povodňové zkoušky bez úhony. Na zpáteční cestě jsme se vyhnuli náměstí a ocenili jsme téměř prázdné boční kouzelné uličky.

Třeboňský Svět



Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan na hrázi rybníka Svět

Pivovar Regent

Ulice Rožmberská

Bydleli jsme nedaleko Prachatic a zámku Kratochvíle v penzionu Dvůr. Nebyl to bůhvíjaký luxus, ale měli jsme všechno, co jsme potřebovali a majitel byl velmi ochotný a vstřícný. Takže rádi doporučujeme.

Penzion Dvůr

Prachatice byly pro nás naprosto neznámé, o to víc jsme byli překvapeni, jaká krása nás čekala na náměstí. Město vzniklo při Zlaté stezce, po které se dopravovala sůl z rakouských dolů do Čech. Dařilo se jim hlavně ve středověku, později zchudly a stavební rozvoj vzal za své. Díky tomu se zachovalo krásné renesanční náměstí, které nás mile překvapilo svou výzdobou. Nesrovnatelně méně turistů a výborné kapří hranolky od Černého medvěda způsobily, že se nám tady líbilo víc než v Telči.

Kostel sv. Jakuba Většího

Dolní brána

Velké náměstí

Velké náměstí 

Prachatická radnice

 








Náš další objev byl zámek Kratochvíle. A opět pecka.
Tento lovecký zámeček si nechal postavit Vilém z Rožmberku italským stavitelem po vzoru tamějších renesančních vil. Prohlídka interiérů zámku je zajímavá, ale vzduch byl těžký a už nedočkavě jsem vyhlížela konec okruhu. Co jsme si ale užili maximálně, bylo okolí zámku. Zámek obklopuje vodní příkop a udržovaná zahrada. Škoda, že nemáme křídla a nemůžeme si tu krásu souměrnosti vychutnat naplno. Za prohlídku stojí i zadní část s trvalkovými, bylinkovými a zeleninovými záhony. Kouzelná byla i jabloňová linka lemující park ze tří stran.








Blonďatý krasavec




Dnešní putování zakončím malým nakouknutím do Plzeňského kraje. Z Prachatic jsme to vzali přes Husinec, Vimperk, Kvildu, Filipovu huť, Modravu a tradááá už parkujeme na Antýglu. V devět ráno jsme tady první. Hned jsme vyrazili, už jsme se nemohli Vydry dočkat. Bude opravdu tak krásná, jako na fotkách, které jsme vždy obdivovali? 
Jo, je!!! A takhle 3D je snad ještě víc kouzelná a tak moc fotogenická. 

Hus v Husinci


Vimperk

Kvilda

Antýgl

Vydali jsme se po proudu řeky, minuli jsme Klostermanův most a Turnerova chata byla naše cílová stanice. Sluneční paprsky se prodíraly lesem, koryto řeky bylo dekorováno oblými valouny, balvany všech velikostí - jakoby je tady umně rozmístil obr-aranžér. 








Klostermanův most



Zpočátku řeka teče zvolna, od Klostermanova mostu je rychlejší, dravější, asi i hlubší. Stále krásně průzračná. Jdeme pomalu, turistů je minimum, vychutnáváme si tu pohodu, krásu a klid. Před Turnerovou chatou konečně vidíme i Obří hrnce.






Obří hrnce u Turnerovy chaty



Jsme tady celkem brzy, ale oběd si zasloužíme. Houbovou polévku jsme doplnili borůvkovými knedlíky z místních zdrojů a zalili ji Lhenickým moštem. Chata byla založena roku 1884, je krásně udržovaná a moc se mně líbil regionální jídelní lístek. 

Turnerova chata
Turnerova chata


Turnerova chata



Na zpáteční cestě jsme už potkávali víc pěších turistů, rodin s kočárky i vozíčkářů. Jen cyklisti sem vjezd dovolen nemají, naštěstí. Pěší si tak mohou šesti kilometrovou procházku v nádherném prostředí v klidu užít. Moje mamka ji celou absolvovala ve svém tempu, ale odpolední program už vynechala.  

 

A jen tak mimochodem: Abychom splnili přání našemu Ondrovi (vodnímu živočichovi), jedno odpoledne jsme prožili na prachatickém koupališti. Ondra se (s manželem) vyřádili na skluzavkách, my jsme si s Magdalenkou připekly záda a všichni jsme si po protrajdaných dnech odpočinuli. 




28 komentářů:

  1. Moc ti děkuju za záběry z jihu. V Husinci jsem chodila do školy, v Prachaticích jsem jako mladá pracovala, ve Vimperku mám bratra a tak bych mohla pokračovat dál. Jižní Čechy jsou krásný a čistý voňavý. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, tak to mě těší ... navštívila jsem tvoje důvěrně známá místa. Pro mne to byla premiéra a moc se mně tam líbilo.
      Pěknou neděli. Jitka

      Vymazat
  2. Krásný kraj republiky. Šumavu bych strašně ráda zažila na vlastní kůži. Ale dovolená někde mému muži nic neříká, a sama bych i jela, ale neřídím, takže jsem odkázaná na vlaky a autobusy. A když si chceš dělat nějaké výlety, tak už je v tom docela omezení....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já tomu rozumím, nás všude vozil manžel, takže jsme to měli pohodlné. A nelitovali jsme.
      Měj krásnou neděli. Jitka

      Vymazat
  3. Takže nakonec podařená dovolená! V Prachaticích jsem nikdy nebyla, zatím jsme se toulali jen od Kašperských Hor do Sušice, tak díky za tip. A přeju, ať příští rok vyjde to Řecko. Hned bych jela.
    Hezké dny, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ano byli jsme nakonec spokojeni. Prachatice jsme navštívili také poprvé a nečekaně nás okouzlily. Kašperské hory čekají až je objevíme, je to od nás z ruky.
      Přeji pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  4. Vydařená dovolená. Krásně zdokumentovaná. Ráda jsem si vše prohlédla.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jsem ráda, že jsme se spolu prošli pěkným kusem naší krásné země.
      Krásnou neděli. Jitka

      Vymazat
  5. Krásné fotky, doplněné zajímavým textem mě vrátily na místa, která jsou blízká mému srdci a kam se ráda vracím. S Telčí jste měli opravdu trochu smůlu, my jí loni zažili bez stánků v pozdním odpoledni, kdy se slunce opíralo do do domů na jedinečném náměstí. Třeboň jsme kromě italské dovolené letos také odpískali, měli jsme tam jet v druhé polovině května s naší partou spolužáků.
    A Šumava? Máme jí nejen prochozenou, ale i proježděnou, naposledy jsme tam byli loni v dubnu. Prachatice jsou opravdu krásné a stojí za návštěvu, stejně tak i další místa, kde jste byli.
    A já si tu nad fotkami seděla, kochala se tou krásou a měla pocit, že jsem tam byla s vámi. Díky za milou připomínku.💕
    Hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, rádo se stalo. Také dám Telči ještě šanci. Z Šumavy jsme kvůli mamce moc neviděli, neprochodili a tak je stále co objevovat. Také jsem ráda zkoumala tvé výlety po Šumavě.
      Měj klidnou neděli. Jitka

      Vymazat
  6. pro mě neznámé krásné fotky,Sv.

    OdpovědětVymazat
  7. Jituško, na to, co vaší dovolené předcházelo (měli jsem to hodně podobně, ale nakonec jsem odletěli...) jste ji měli parádní a nepochybně jste si jí užili. O Šumavu jsme přišli my, měli jsem tam být pár dní v květnu. Zámek kratochvíle je prostě naprostá bomba, ani ne tak interiér, jako ta renesanční zahrada. Nemohla jsem se vynadívat. Telč mám moc ráda, my zase neměli štěstí na Třeboň. Byly tam při naší návštěvě jakési trhy, náměstí plné, binec, hluk - tam si snad jednou dojem opravíme.
    Moc ti přeji, aby načerpaná energie vydržela co nejdéle a budeme doufat, že za rok bude všechno OK. I když teď to tak nevypadá... Musíme věřit.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, však jsem si dlouze povzdychla nad tvými krétskými fotkami. To moře mně bude letos chybět.
      Musíme věřit, že příští rok bude pro naše cestovatelské plány příznivější.
      Užij si volný podzimní den. Jitka

      Vymazat
  8. Jituš, to jste měli krásnou dovolenou. Já Telč miluju. Je to mé rodné město a ten krásný sgrafitami zdobený dům býval bílý. Na jeho nádhernou výzdobu se přišlo až při jeho restaurování a naštěstí bylo vše obnoveno. Do Telče je lepší jezdit mimo sezónu. Jinak je přeplněná. Štěpnický rybník je nádherný a na fotografii je v pozadí věžička kostelíku Panny Marie na Oldřichově náměstí a tam vedle jsme bydleli. Dům ale už nestojí. Jsou tam v zahradě nové bytové domy. zbyla tam jen studna s pumpou, kterou jsme měli na dvoře. Jinak i ostatní místa mě opravdu zaujala. Prachatice jsou krásné, nádherný zámek Kratochvíle. Tam by se mi moc líbilo. Úžasné jsou fotografie řeky Vydry. Děkuji Jitu za překrásnou podívanou i za vzpomínání. Přeji Ti krásné podzimní dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, to jsou moc pěkné vzpomínky a ráda jsem ti ukázala rodné město. I ta krásná ostatní místa. Přeji ti pěknou neděli. Jitka

      Vymazat
  9. Jitko, jižní Čechy jsou krásné, mají pořád co nabídout a umí překvapit. V Telči jsem teď dvakrát byla na školení - loni v dubnu, letos v březnu, když už tam ani nebyli asijští turisté kvůli koronaviru, takže byla liduprázdná a ve volných chvílích jsme si ji užili. A i když si myslím, že jižní Čechy docela znám, ale i tak jsem ve vašem itineráři našla tipy na místa, kde jsem nebyla.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, pro nás to byla premiéra a myslím, že se povedla. Moc se tam líbilo i mé mamce. Je tam moc hezky a každý si může najít to svoje.
      Měj krásnou neděli. Jitka

      Vymazat
  10. Mám doma dva papírky, jeden do staré Anglie a jeden na poznávací pobyt po Sicílii. Vzhledem k faktu, že Firo má na tři měsíce výjimku od věřitelů, bojím se, že nebude ani pobyt, ani peníze.
    Také jsme zvolili jižní Čechy, bylo to nádherné putování naší historií i současností a budu na to vzpomínat dlouho. Dokonce jsme měli podle fotek i stejné cíle.
    Kouzelné fotky z krásné země a držím jí palce, aby se nadechla a zase spokojeně a zdravě žila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, taky jsem zvědavá, jak to s vouchery dopadne. A vůbec s celým odvětvím cestovního ruchu. Situace je pro ně čím dál horší. Babiš to doufám nějak "lidsky" vyřeší.
      Cestování po ČR je krásné, jen mně občas přijde, že když se nenabalíme na Číňanech, zkusíme to na domácí. Půl denní parkování v Č. Krumlově nás stálo majlant a nic moc oběd s přirážkou taky nenadchl. Ráda podpořím tuzemské podnikatele, ale na novou audinu si holt budou muset počkat dýl.
      Měj se krásně v tom podzimním nečase. Jitka

      Vymazat
  11. Jituš,hlavně,že Vám vyšla aspoň tato dovolená.Jižní Čechy jsou krásné a je tam spousta zajímavostí.Mně se tam vždy hodně líbilo,ale je to už také pár let.Tvé fotografie jsou moc krásné,jak měst tak přírody.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, děkuji za milá slova i návštěvu.
      Klidnou neděli přeji. Jitka

      Vymazat
  12. To letošní (ne)cestování postihlo i nás. Mám papír třeba do Belgie. Ale i u nás je nádherně; to jsme se nakonec všichni přesvědčili. A tvůj fotocestopis ti jen dokazuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, je to tak. Letos bylo a ještě bude vše jinak a naše toulavé duše přijdou zkrátka. Ještěže žijeme v krásné zemi a je příjemné objevovat její kouzla.
      Pěkné podzimní dny. Jitka

      Vymazat
  13. Jitko, krásně jste si užili jižní Čechy. Moje nejoblíbenější místo je Vydra a ty knedlíky si na Turnerově chatě dávám každoročně. :o)
    Pár dní a tolik skvělých zážitků ... a krásných fotek.
    Přeji hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, ty knedlíky na Vydře byly bezkonkurenční, ještě teď na ně vzpomínám :-) A na procházku kolem Vydry taky, moc jsme si to tam užili.
      Krásný podzim ti přeji. Jitka

      Vymazat
  14. Jituško, díky za krásné výlety, ráda jsem se prošla prostřednictvím tvých fotografií. Měj pěkný pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, velmi rádo se stalo. V tomto deštivém počasí se ráda procházím sluncem zalitými místy (na fotkách) :-)
      Pěkné nedělní odpoledne. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.