Říjen, to už je skutečný podzim. A se změnou ročního období se mění i náš jídelníček. Ráda vařím a peču z ovoce a zeleniny, které nabízí daná sezóna. A tak se to v mé kuchyni teď hemží jablky, švestkami, hruškami, dýněmi a kořenovou zeleninou. Bazalku nahradila skořice a mochito burčák.
K podzimním dnům u nás patří hovězí na zelenině, ke kterému mě kdysi inspiroval Jamie Oliver.
Hovězí na zelenině s širokými nudlemi
700 g hovězí kližky
2 cibule
2 cibule
3 mrkve
2 hrsti nakrájeného řapíkatého celeru
2 velké stroužky česneku
2 plechovky sekaných rajčat
trochu vývaru nebo vody + hovězí kostka
olej a sůl
Na oleji osmažím nahrubo pokrájenou cibuli. Po chvíli přidám kolečka mrkve a kousky řapíkatého celeru. K osmažené zelenině přidám proužky kližky a plátky česneku. Vše pěkně osmažím, osolím a přidám rajčata s vývarem. Přikryji a dusím asi 2 hodiny do naprostého měkoučka. Tekutina se vydusí, omáčka se zahustí a abych oblbla některé strávníky, kteří mají problém s řapíkatým celerem, hotovou omáčku ještě pomačkám šťouchadlem na brambory - hlavně ten celer. Vznikne krásně hustá masovo-zeleninová směs, kterou podávám s širokými nudlemi, jako jsou pappardelle, tagliatelle nebo fettuccine.
A jen tak mimochodem: Hotové jídlo si můžete posypat parmezánem, použít oblíbené koření či bylinky nebo vmíchat zakysanou smetanu - já to ale nedělám. I tak chutná výborně.
Jituško, dělám maso stejně jako ty. Inspirovala si mě na víkend, tvé nudle s ragú vypadají naprosto perfektně!
OdpovědětVymazatPřeji hezký den, Helena
Helenko, k tomuto počasí se perfektně hodí.
VymazatPřeji ti hodně víkendového odpočinku. Jitka
Taky to dělám podobně a máme takové jídlo rádi.
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Hani, je to vděčné, téměř bezpracné jídlo.
VymazatPěkný víkend. Jitka
Jídlo z jedné pánve. Ideální, chutné a přitom jednoduché. Podobné dělávám a doma si všichni pochutnáme :) A to tvoje vypadá opravdu lákavě :)
OdpovědětVymazatJitko, měj prima dny, Petra
Petro, i tobě přeji pohodový víkend. Jitka
VymazatJituško, podobné jídlo dělávám. Je to rychlé a dobré. To tvoje vypadá skvěle. Měj pěkný víkend.
OdpovědětVymazatMarti, děkuji a přeji klidný víkend. Jitka
VymazatJituš, vypadá to báječně a já příležitostně vyzkouším. 👍👍
OdpovědětVymazatDělám něco podobného, ale na italský způsob, tj. rajčata, paprika, česnek... Tahle obměna se mi moc líbí.
Měj hezké dny
Alenko, italskou variantu také dělám, je to variabilní pokrm :-)
VymazatMěj krásný víkend. Jitka
To vypadá moc dobře ) díky za další obohacení jídelníčku.
OdpovědětVymazatEvi, rádo se stalo. Měj se hezky. Jitka
VymazatTak to je přesně pro mě,ale ne pro mého manžela.Ten zeleninu nemusí a má rád husté omáčky a hodně.Já je zase nesnáším a tak si vařím většinou odděleně.Jituš,vyzkouším.
OdpovědětVymazatMěj hezký víkend
Jitko, tak to máš složité. Vařit pro dva lidi různá jídla. Naše děti taky nejedí třeba houby a pak musím vařit taky dvě jídla.
VymazatKrásný víkend. Jitka
Správně, čas naznačil změnu a taková vařící polévka je nejen grunt, ale i lahodné zahřátí pupíku.
OdpovědětVymazatMůj otec toto jídlo vařil velice často a šperkoval ho různými obměnami, uměl to geniálně.
Nikdy se mi to nepovedlo jako jemu :-)
Dobrou chuť a krásný víkend.
Simono, já taky přidávám různé přísady a pak vzpomínám, co jsem to tam vlastně minule dala, že to bylo tak dobrý :-)
VymazatVýsledky voleb zase "suprový", tak jdu uvařit aspoň něco dobrého, ať je dnes něco pozitivního.
Pěknou neděli. Jitka
Jitko, mám ráda jídla z jedné pánve a toto vypadá hodně dobře. Jen řapíkatý celer jsem ještě neochutnala. :o)
OdpovědětVymazatPřeji fajn neděli. D.
Dášo, řapíkatý celer mám vždycky v pokrájený v mrazáku a přidávám jej často k ostatní zelenině. Mně moc chutná a sní i děti.
VymazatPěkný večer. Jitka
Já bych si taky pochutnala, mám variabilní jídla ráda. Já jsem měla dneska prejt a taky si ho různě obměňuju. Dám tam trošku mrkve a petržele i celeru a přidávám trošku pohanky. Mě tam moc chutná, ona hezky vypije tu přebytečnou mastnotu a to je bašta. Polévku kedlubnovou na způsob bramboračky i houby jsem měla. Tak jsem se namlsala, je po volbách a já jsem z Liberce a jsem spokojená s výsledkama, jak to u nás dopadlo. Věrka.
OdpovědětVymazatVěrko, jojo u vás to dopadlo dobře. My na Moravě jsme buď blbí nebo furt naivní.
VymazatKrásný večer. Jitka
Jitko, prima recept. Já řapíkatý celer nemám vůbec vyzkoušený, tak tohle by mohla být dobrá premiéra. A určitě bych mačkala - mám problém s dušenou mrkví :)
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, klidně mačkej, ničemu to neublíží a chutě se pěkně promíchají.
VymazatKlidný večer. Jitka