sobota 10. října 2020

Jižní Čechy - Českokrumlovsko


A Český Krumlov po padesátéšesté ... nevím, jestli to ještě někoho zajímá, ale i my jsme si nenechali ujít letošní anomálii v podobě poloprázdných českokrumlovských uliček a stálo to za to. Byla jsem tady před nějakými dvaceti lety a moc se mně tady líbilo. V průběhu let jsem se sem chtěla vrátit s rodinou, ale ty davy zahraničních i tuzemských turistů nás nelákaly. 


Letos jsme se sem v rámci naší jihočeské dovolené vypravili. Pro jistotu v pondělí ráno. Po zaplacení nejdražšího parkovného v Evropě jsme se vydali Latránem k zámku. Vystoupali jsme na zámeckou věž a na ochozu jsme byli sami. Výhled čtyřhvězdičkový, ovšem pro nás závraťáky nic moc.

Hrad a zámek - pohled od severu

Medvědi v zámeckém příkopu

Zámecká věž

Hradní muzeum





Fotit tyto jedinečné výhledy se neomrzí.

Pokračovali jsme skrz zámek do zahrad. Tady bylo velmi málo lidí a tak se nám povedla pohodová procházka parkem jako ve Versailles.


Na Plášťovém mostě

Plášťový most spojuje IV. a V. nádvoří zámku.

Odsud jsme ještě nefotili.

Zámecká zahrada

Zámecká zahrada - Kaskádová fontána

Jelení zahradou jsme sestoupili pod Plášťový most a to byl tedy impozantní pohled.


Pozorně jsme sledovali vodáky na Vltavě, hlavně jak si poradí se šlajsnami, kterých je tady několik. Naše Magdalenka si to tady pak vyzkoušela za čtrnáct dní se spolužačkami.


Procházkou bez konkrétního cíle jsme si prohlédli historické centrum města. Turistů nebylo úplně málo, ale nikde nebyla žádná tlačenice a tak toulání se poloprázdnými uličkami mělo své kouzlo. Město je bezesporu jedinečné a je silně fotogenické. 







Zámecká věž 100x jinak.



Zámecké schody - tudy běželi ti dva matlové z Anděl páně :-)

Blízko České Krumlova je na vysoké skále v meandru Vltavy hrad Dívčí kámen. Tedy spíš jeho mohutné zbytky. Ve své době to musela být majestátní stavba, kterou založil Jošt z Rožmberka. My jsme chtěli jen nakouknout a nakonec z toho byl půldenní výlet. Není to ale nic pro lidi s pohybovými potížemi.




 

Další den jsme se vypravili k vodní nádrži Lipno, které je největší umělé jezero v ČR. Je krásné, velké a studené. Naše první kroky vedly do mariny. Pro jistotu jsme si vzali mikiny a bundy a v tento teplý srpnový den se hodily. Bylo tady sice  slunečno, ale větrno a chladno - pro jachtaře, kterých je tady požehnaně, ideální počasí.





Lákala nás okružní plavba po jezeře, ale nakonec jsme dali přednost Stezce korunami stromů. Na Kramolín jsme se vyvezli lanovkou a na vrchol Stezky jsme vystoupali už po svých. Odměněni jsme byli nádherným rozhledem na Lipenské jezero a kus Šumavy. Děti se ještě svezly na horské dráze a s novými zážitky jsme pokračovali dál.






Cestou do Rožmberka jsme zastavili ve Vyšším Brodě na krátkou prohlídku cisterciánského kláštera založeného roku 1259. Areál opatství je rozlehlý a působil na nás klidně a velmi důstojně. 



Rožmberk je skrytá perla Jižních Čech. Je trochu bokem, leží na cestě mezi Českým Krumlovem a Lipnem. Už cesta, vedoucí hlubokým kaňonem, který vyhloubila Vltava, je pěkný zážitek. Hladina řeky je poseta vodáckými čluny proplouvajícími kolem Barevné skály. 
Samotné město Rožmberk je takový malý Český Krumlov jen neskonale klidný, bez davů turistů. Je to nejmenší jihočeské město, má jen 400 obyvatel. Romantické domky nevelkého centra jsou rozesety v půvabných uličkách kolem kopce, na kterém je dvojhradí, se klikatí Vltava.
Rožmberkové si toto místo zvolili jako své sídelní město. Z původního Dolního hradu zbyla už jen věž Jakobínka, která je přístupná s průvodcem. Horní hrad nebo spíš renesanční zámek s Dolním propojuje dřevěný spojovací most. Děti zaujalo na nádvoří zámku bronzové slůně, které mělo pohnutý osud. Za 2.světové války je Němci ukradli, Američani osvobodili a odvezli do Krumlova. Tam ho po letech zjizveného od střepin z náletu na Berlín našli původní majitelé a odvezli ho do Švýcarska. Na Rožmberk nechali vyrobit kopii, aby připomínala nesmyslnost válek a byla poselstvím pro tolerantnější společnost.
Rožmberk nám prostě učaroval a byli jsme vděčni za jeho objevení.













A jen tak mimochodem: Vždy si na cestách kupuji pohlednici, na které je pohled - většinou letecký - který bych sama nedala. Schovávám si i zajímavé vstupenky nebo drobnosti z cest. Tato cestovatelská nostalgie bude asi na nějaký čas jediný zdroj potěšení pro mou toulavou duši. Strašně ráda bych někam vyrazila, ale situace nám nepřeje. Musíme věřit, že zjara už bude líp.



22 komentářů:

  1. Jituško, díky za krásnou reportáž z míst, kde jsem dlouho nebyla. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  2. Jituš,děkuji za nádherné fotografie.Díky tobě jsem si oživila naši dovolenou v roce 1996.Navštívili jsme stejná místa,krom hradu Dívčí kámen.Dříve jsem tolik nefotila a to spíše ještě tím způsobem,že jsem se někde postavila a řekla manželovi,aby mě vyfotil.Kinofilm měl kolem třiceti snímků.Teď bych si to užívala s foťákem jinak.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, ach taky vzpomínám, jak jsem v roce 1992 na Eifelovce přemýšlela, jestli ještě můžu fotit další fotku, abych měla dost filmu na zbytek zájezdu. Fotím ráda od školy a doufám, že zase brzy budu mít možnost na cestách fotit nová místa.
      Pěknou neděli. Jitka

      Vymazat
  3. A dobře jste udělali. Je to zajímavá a atraktivní oblast a tvoje fotky jsou naprosto božíííí )))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji. Je to tím, že tady je fakt stále co fotit. Města, zámky, přírodu, vodu, jen na lidi si netroufám :-)
      Měj klidnou neděli. Jitka

      Vymazat
  4. Opět musím moc poděkovat za krásné fotky a zároveň velkou vzpomínku na krásná místa, která také znám. Už jsem tam dost dlouho nebyla, snad to příští rok půjde líp. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, přeji, aby ti cestovatelské plány vyšly a už bylo konečně líp.
      Pěknou podzimní neděli. Jitka

      Vymazat
  5. Peti, nabízíš nám samá krásná místa, letos o to krásnější, že jsou klidná. Ráda na cestu po jihu Čech vzpomínám. I nám to tam učarovalo. Jen ten Vyšší Brod jsem ještě neviděla, snad to brzo vyjde...
    A hezké vstupenky si taky moc ráda schovávám...
    Měj pohodovou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to pravda, méně známá místa byla skoro opuštěná a víc jsme si je užili. A koneckonců i ty turistické trháky si člověk mohl užít, jen bylo fajn zajít mimo přeplněného náměstí do opuštěných a o to kouzelnějších uliček.
      Přeji ti pěknou podzimní neděli. Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, ráda jsem se koukla na fotky z vašeho prázdninového cestování. My byli v Krumlově letos na jaře (o víkendu, kdy zavřeli hospody :D) a to byl skoro prázdný. Jen jsme se nedostali na zámek a na věž (už byly kvůli koronavirovým opatřením zavřené) a zahrada byla smutnější. Ale užili jsme si to i tak. A byli jsme i na Dívčím kameni - hrad jsem našla náhodou na mapě, když jsem hledala, kam se ještě podíváme, a byla jsem velmi příjemně překvapena. Naopak Rožmberk a Vyšší Brod jsou zatím v plánech. Teď jsme ale dali přednost severozápadním Čechám a strávili poněkud mlžný a deštivý týden v Krušných horách.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, viděla jsem tvé krásné fotky z Krumlova a lákaly moc. Rožmberk mě okouzlil ještě o něco víc, právě větším klidem a pohodou. Krajina je kolem moc krásná a dcera ji podrobně poznala za 14 dní z raftu. Sjeli Vltavu od Vyššího Brodu až do Krumlova. Přijela nadšená.
      Krásnou neděli. Jitka

      Vymazat
  7. Jituš, nádherné fotky a k nim poutavé vyprávění. 👍👍 Jsou to místa milá mému srdci, kam se moc ráda vracím. Řekla bych, že Krumlovu absence zahraničních turistů prospěla. Hoteliéři a hospodští asi budou jiného názoru. Předtím nebyla šance se téměř kamkoliv podívat.
    Lipno si pamatuju ještě jako klidné místo, teď je to tam jako na Václaváku. Před třemi roky jsme odtamtud doslova ujeli. Je to šíleně zkomerciliziované. Vyšší Brod a nedaleká Čertova stěna jsou stále klidnými místy, stejně tak i Rožmberk s bílou paní Perchtou. A také nezapomenutelná šlajsna, kde se snad vykoupal každý vodák. Prý už je předělaná. Děkuji za připomínku opravdu krásných míst.
    hezké podzimní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuji za milá slova. Dcera jela Vltavu 14 dní po nás a všechny šlajsny holky sjely sice s pištěním, ale bez namočení se :-). Viděla tento krásný kousek JČ zase z jiné perspektivy.
      Měj klidný večer. Jitka

      Vymazat
  8. Jitko, to jste měli nádherné výlety. Vásných míst. A to, že byli bez lidí, to je bonus navíc :)
    Opatrujte se. Petra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, ano, tak kde bylo lidí málo, byla to neuvěřitelná pohoda.
      Také přeji hodně zdraví. Jitka

      Vymazat
  9. Jituš, tak to je škoda, že jsme se tam nepotkali :-). Krumlov je moje srdcovka, tak se ráda vracím a samo i do zahradnictví pana Havlise po cestě :-). Krásný příští týden. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, tak já jsem na Havliše úplně zapomněla :-), dělám si uzel a nakouknu příště.
      Krásný večer ti přeji. Jitka

      Vymazat
  10. Moc krásné fotografie nádherných míst. Č. Krumlov téměř bez lidí, to je super. Dívčí Kámen neznám. Vím o něm, ale nebyli jsme tam. Stezku korunami stromů u Lipna jsme také prošli a moc se nám tam líbilo. Rožmberk je také moc krásný, ale tam jsme se už tehdy nedostali, protože nám zbytek dovolené propršel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, my jsme měli na počasí neuvěřitelné štěstí. Podle předpovědi mělo pršet celý týden a nakonec bylo krásně a pršet začalo v den našeho odjezdu.
      Děkuji za návštěvu a zdravím. Jitka

      Vymazat
  11. Krásná místa a fotky ! V jižních Čechách i v Krumlově jsem byla kdysi dávno na školním výletě a pak jsme zážitky psali do školní kroniky ( předek dnešních blogů😁) Teď by se krásně cestovalo všude, bez turistů. Bohužel zas přitahují 😒

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, já byl cestovala až bych brečela. Je to teď na nic ...
      Pěkné vzpomínky máš, taky jsme psaly (holky, kluky to ani nenapadlo) kroniku ... pionýrskou :-)
      Měj pěkné podzimní dny. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.