čtvrtek 1. října 2020

Hovězí na zelenině s širokými nudlemi

Říjen, to už je skutečný podzim. A se změnou ročního období se mění i náš jídelníček. Ráda vařím a peču z ovoce a zeleniny, které nabízí daná sezóna. A tak se to v mé kuchyni teď hemží jablky, švestkami, hruškami, dýněmi a kořenovou zeleninou. Bazalku nahradila skořice a mochito burčák.

K podzimním dnům u nás patří hovězí na zelenině, ke kterému mě kdysi inspiroval Jamie Oliver. 




Hovězí na zelenině s širokými nudlemi


700 g hovězí kližky
2 cibule
3 mrkve
2 hrsti nakrájeného řapíkatého celeru
2 velké stroužky česneku
2 plechovky sekaných rajčat 
trochu vývaru nebo vody + hovězí kostka 
olej a sůl

Na oleji osmažím nahrubo pokrájenou cibuli. Po chvíli přidám kolečka mrkve a kousky řapíkatého celeru. K osmažené zelenině přidám proužky kližky a plátky česneku. Vše pěkně osmažím, osolím a přidám rajčata s vývarem. Přikryji a dusím asi 2 hodiny do naprostého měkoučka. Tekutina se vydusí, omáčka se zahustí a abych oblbla některé strávníky, kteří mají problém s řapíkatým celerem, hotovou omáčku ještě pomačkám šťouchadlem na brambory - hlavně ten celer. Vznikne krásně hustá masovo-zeleninová směs, kterou podávám s širokými nudlemi, jako jsou pappardelle, tagliatelle nebo fettuccine.




A jen tak mimochodemHotové jídlo si můžete posypat parmezánem, použít oblíbené koření či bylinky nebo vmíchat zakysanou smetanu - já to ale nedělám. I tak chutná výborně.




22 komentářů:

  1. Jituško, dělám maso stejně jako ty. Inspirovala si mě na víkend, tvé nudle s ragú vypadají naprosto perfektně!
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, k tomuto počasí se perfektně hodí.
      Přeji ti hodně víkendového odpočinku. Jitka

      Vymazat
  2. Taky to dělám podobně a máme takové jídlo rádi.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, je to vděčné, téměř bezpracné jídlo.
      Pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  3. Jídlo z jedné pánve. Ideální, chutné a přitom jednoduché. Podobné dělávám a doma si všichni pochutnáme :) A to tvoje vypadá opravdu lákavě :)
    Jitko, měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  4. Jituško, podobné jídlo dělávám. Je to rychlé a dobré. To tvoje vypadá skvěle. Měj pěkný víkend.

    OdpovědětVymazat
  5. Jituš, vypadá to báječně a já příležitostně vyzkouším. 👍👍
    Dělám něco podobného, ale na italský způsob, tj. rajčata, paprika, česnek... Tahle obměna se mi moc líbí.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, italskou variantu také dělám, je to variabilní pokrm :-)
      Měj krásný víkend. Jitka

      Vymazat
  6. To vypadá moc dobře ) díky za další obohacení jídelníčku.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to je přesně pro mě,ale ne pro mého manžela.Ten zeleninu nemusí a má rád husté omáčky a hodně.Já je zase nesnáším a tak si vařím většinou odděleně.Jituš,vyzkouším.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak to máš složité. Vařit pro dva lidi různá jídla. Naše děti taky nejedí třeba houby a pak musím vařit taky dvě jídla.
      Krásný víkend. Jitka

      Vymazat
  8. Správně, čas naznačil změnu a taková vařící polévka je nejen grunt, ale i lahodné zahřátí pupíku.
    Můj otec toto jídlo vařil velice často a šperkoval ho různými obměnami, uměl to geniálně.
    Nikdy se mi to nepovedlo jako jemu :-)
    Dobrou chuť a krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simono, já taky přidávám různé přísady a pak vzpomínám, co jsem to tam vlastně minule dala, že to bylo tak dobrý :-)
      Výsledky voleb zase "suprový", tak jdu uvařit aspoň něco dobrého, ať je dnes něco pozitivního.
      Pěknou neděli. Jitka

      Vymazat
  9. Jitko, mám ráda jídla z jedné pánve a toto vypadá hodně dobře. Jen řapíkatý celer jsem ještě neochutnala. :o)
    Přeji fajn neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, řapíkatý celer mám vždycky v pokrájený v mrazáku a přidávám jej často k ostatní zelenině. Mně moc chutná a sní i děti.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  10. Já bych si taky pochutnala, mám variabilní jídla ráda. Já jsem měla dneska prejt a taky si ho různě obměňuju. Dám tam trošku mrkve a petržele i celeru a přidávám trošku pohanky. Mě tam moc chutná, ona hezky vypije tu přebytečnou mastnotu a to je bašta. Polévku kedlubnovou na způsob bramboračky i houby jsem měla. Tak jsem se namlsala, je po volbách a já jsem z Liberce a jsem spokojená s výsledkama, jak to u nás dopadlo. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, jojo u vás to dopadlo dobře. My na Moravě jsme buď blbí nebo furt naivní.
      Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  11. Jitko, prima recept. Já řapíkatý celer nemám vůbec vyzkoušený, tak tohle by mohla být dobrá premiéra. A určitě bych mačkala - mám problém s dušenou mrkví :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, klidně mačkej, ničemu to neublíží a chutě se pěkně promíchají.
      Klidný večer. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.