neděle 17. května 2020

Kuřecí s cizrnou a Nepečený cheesecake

V době, kdy se spousta lidí vrací do práce po nedobrovolné pauze, já jsem nejenže chodila do práce nepřetržitě, ale proběhlo mně životem pracovní tornádo a následovala spousta přesčasových hodin. Doma se rodina snažila pomoci, ale i tak bylo pro mě toto období náročné. Tudíž i pokrmy, které jsem připravovala, byly sázka na jistotu. Léty prověřená rodinná klasika. Sáhnu po nich, když nestíhám nic extra nakoupit a vymýšlet. O to víc si užiju chvilky pohody s rodinou.      





Kuřecí s cizrnou


8 kousků horní části kuřecích stehen, ale může se v podstatě použít jakékoli kuřecí maso 
olivový olej (množství na dno pekáče)
1 lžíci sladké mleté papriky
1 lžíci uzené mleté papriky
půl lžíce římského kmínu (nezaměňovat s obyčejným kmínem)
1 lžičku soli
4 stroužky česneku
2 hrsti cherry rajčat
1 plechovku krájených rajčat
1 plechovku cizrny
petrželku na posypání

V pekáči s víkem vhodným do trouby smíchám olej, prolisovaný česnek, koření a sůl. Vložím kousky stehen a obalím je v marinádě. Pokud mám čas, dám přes noc do ledničky. Většinou ale hned pokračuji dál. Přidám scezenou cizrnu, omytá rajčátka i rajčata z plechovky. Přikryji a peču v troubě na 200˚C doměkka asi hodinu. Hotové posypu pokrájenou petrželkou.
Příloha je u nás jasná ... tarhoňa, ale chutnat budou s těstovinami, rýží, bramborami i pečivem.  




A jen tak mimochodem: Pokud mám na přípravu víkendového moučníku jen chviličku, jdu do superrychlého a superdobrého koláče, který se povede vždycky a nepřipálí se.


Můj nepečený cheesecake


1 balení máslových sušenek z Lidlu
110 g rozpuštěného másla
1 balení smetany 33% (asi 200 ml)
2 balení vaničkového (klidně odtučněného) tvarohu (1 balení občas zaměním za  mascarpone)
2 - 4 lžíce cukru, já používám čekankový sirup
1 lžička vanilkové esence - tu někdy zaměním za limetkovou šťávu nebo za jahodový či borůvkový extrakt
čerstvé ovoce
želatina v prášku, ale není až tak nutná

Na dno dortové formy přiskřípnu pečící papír. Rozdrcené sušenky smíchám s rozpuštěným máslem a prsty natlačím na dno formy. Dám prozatím do ledničky.
V míse šlehám současně tvaroh (mascarpone), tekutou smetanu, čekankový sirup (nebo cukr) a vanilkový extrakt. Šlehám až do zhoustnutí krému. Pokud se mně zdá řídký, ke konci šlehání přidám 1 nebo 2 lžíce pudinku za studena Olé a ještě prošlehám. Ale není to nutné, krém pěkně ztuhne. Někdy vmíchám do krému pokrájené ovoce, jindy jím ozdobím vršek krému. 
Vytáhnu formu z ledničky a nanesu krém, ozdobím ovocem a poliji želatinou, připravenou dle návodu. Jakmile vychladne, vrátím do ledničky a druhý den podávám. Dozdobím třeba šlehačkou nebo pocákám čokoládovým toppingem. 






18 komentářů:

  1. to bylo mlsání,pěkné dny,Sv.

    OdpovědětVymazat
  2. Tedy Jitu, ty mi děláš chutě....Dala bych si obojí mňam. přeji Ti krásný nedělní večer a příjemný vstup do nového týdne. Doufám, že už jej nebudeš mít tak náročný, jako ty předešlé.

    OdpovědětVymazat
  3. Jituško, zajímavé recepty. Tak snad budeš mít trochu klidu, hezký nový týden. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, také ti přeji pohodový týden a radost ze zahrady.
      Jitka

      Vymazat
  4. Jituš,tvoje rodina má v tobě poklad.I přes pracovní vytížení jim připravuješ takové dobroty.Nikdy mě nenapadlo dávat po kuřecí cizrnu,kterou si dělám často,protože ji mám velmi ráda.Tvůj recept je zajímavý a ráda vyzkouším.Rovněž tak cheesecake,toho si dávám často v cukrárně.
    Děkuji za recepty a přji ti klidnější pracovní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, cizrna se dá nahradit i fazolemi, ale my máme cizrnu rádi a tak jí dávám hodně. Cheesecaků dělám několik druhů, tento se povede vždycky a je razdva.
      Díky a přeji pohodový večer. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, tohle, doufám uplynulé období bylo hodně náročné! Naprosto tě chápu, taky jsem si užli své...
    Moc mě zaujal recept na kuře, to zní velmi dobře. Moc ráda vyzkouším! Podobný dezert taky dělám, tyhle rychlovky jsou k nezaplacení!
    Přeji hezké a pokud možno klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, pevně věřím, že je už vše u konce a vrátíme se k normálnímu bezrouškovému životu. Byla to ale dobrá zkušenost a doufám, že jsme i hodně pochopili o sobě, o rodině i o naši společnosti.
      Měj klidný a úspěšný týden. Jitka

      Vymazat
  6. Jituš, oboje vypadá velice lákavě.👍👍👍 Já cizrnu ještě nevyzkoušela. Můj muž je konzerva a chce klasické věci. Vše nové má u nás asi smůlu. Pohořela jsem i s kuskusem, který mě chutná a on ho odmítá. Vařit zvlášť pro něj a pro sebe se mi nechce.
    Nepečený cheesecake dělá dcera a tady se muž novinkám nebrání. Kupodivu. Asi to bude tím, že má rád sladké.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, tak to budeš muset zkusit cizrnu na sladko :-) Má příjemnou oříškovou chuť, tak by určitě šlo něco vymyslet.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  7. Ochutnala bych oboje, Jitko:-). Vypadá to skvěle, cizrna mi nevadí, takže proč ne...
    Přeji klidnější období a více času na vaření a rodinku.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
  8. Cheese cake vypadá skvěle, s kuřecím bych asi bojovala - já a cizrna nejsme moc kamarádi (jím ji jen v hummusu).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, a já se na humus teprve chystám :-) Ještě jsem neochutnala, nějak mě to naláká.
      Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  9. Máš to Jituš dokonalý.
    Já dělala o víkendu s Loli cheesecake s ricottou a limoncellem a totálně se nám nepovedl a vůbec nevím proč. Neztuhl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak to je škoda. Ricotta a limoncello je dokonalá kombinace. Přidala bych do šlehání šlehačku, ta také zahustí. A sázka na jistotu je ten Olé pudink. 1-2 lžíce přidat je konci šlehání a bude pevný.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.