pondělí 4. května 2020

Obrácený rebarborový koláč a Piškotík


Blíží se čas rebarborové sklizně a pečení koláčů z této mé oblíbené zeleniny. Je také kyselkavá jako citrony, což já můžu. 
Měla jsem ještě jeden sáček rebarbory v mrazáku a abych se připravila, dala jsem si na rozcvičení můj oblíbený obrácený koláč.





Obrácený rebarborový koláč


Na dortovou formu o průměru 24 cm je potřeba:
asi 300 g oloupané rebarbory
150 g cukru krupice
120 g másla

2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
200 g hladké (špaldové) mouky
1 lžička prášku do pečiva
150 ml mléka

Očištěnou a oloupanou rebarboru nakrájím asi na 2 cm kousky. Dám ji do menšího rendlíku, přidám 100 g  cukru a 40 g másla. Zahřívám do rozpuštění másla i cukru. Odstavím z ohně. 
Do dortové formy přiskřípnu na dno pečící papír a pokladu je kousky rebarbory bez šťávy. Tu dám zpět na oheň a vařím tak dlouho, až je z ní hustý sirup. Někdy jej zředím kupovaným pomerančovým sirupem - pěkně šťávu ovoní.

Ke zbytku másla a cukru přidám vanilkový extrakt a vejce. Prošlehám a postupně ještě přidám mouku s práškem do pečiva a mléko. Těstem zaliji připravenou rebarboru a dám péct na 180˚C asi na 40 min. Před koncem vyzkouším špejlí, zda je dobře propečeno. Po upečení nechám 15 minut vychladnout, pak vyklopím na tác, stáhnu pečící papír a horní rebarborovou část potřu připraveným sirupem. 
Dá se použít samozřejmě i jiné ovoce nebo kombinovat rebarboru např. s jahodami.







A jen tak mimochodem: Když byly děti menší, často jsem jim dělala do školy na svačinu Piškotíka. Teď si na něj vzpomněly a opět chutnal jako kdysi. Je to levnější varianta toho kupovaného a myslím, že každý tvaroh, který do nich dostanu, udělá větší službu než hrst vitamínů.



Piškotík

Ušlehám 1 vaničkový tvaroh (250 g) s 1 šlehačkou 33% (250 ml), vanilkovým extraktem podle chuti (může být i vanilkový cukr - tak 2 lžíce) a 1-2 lžícemi krupicového cukru nebo čekankovým sirupem či Xylitolem. Vše šlehám současně na nejvyšší otáčky do zhoustnutí.
Do misky nebo svačinové krabičky dám piškoty, na ně řidší marmeládu (může se použít i pečený čaj nebo podobná ovocná směs) a nanesu tvarohový krém. Může se hned konzumovat, dobrý je i druhý den,  kdy piškoty natáhnou vlhkost a je vše měkké a chuťově propojené.




20 komentářů:

  1. Jooo, rebarboru my můžeme a máme ji na zahradě.
    Díky za připomenutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, také ji mám na zahradě a už se těším jak povyroste.
      Hezký večer. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, tys mi udělala chutě... Já bych si rebarborový koláč dala hned. Ale nemám zdroj rebarbory,navíc můj muž rebarboru nenávidí, takže ho doma nepeču a už strašně dlouho jsem ho nikde neochutnala.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já jsem dřív kupovala rebarboru u Zahrádkářů v prodejně přebytků. Teď už mám svoji na zahradě, ale viděla jsem ji v sezoně i v supermarketu.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  3. Vypadá to krásně a určitě i chutná. Až budu mít rebarboru, tak to vyzkouším. Díky za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaro, já dělám několik koláčů s rebarborou a tento nám chutná asi nejvíc.
      Klidný večer. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško, miluji rebarboru a tvůj obrácený koláč moc ráda vyzkouším!
    Náš Adam miluje vše, co jde kolem tvarohu, tenhle základní krém dělám často s různými obměnami.
    Měj krásné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, u nás sníme tvarohu taky kila na různé způsoby. Tohle je rychlovka, která nezklame.
      Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  5. Jituš,zase tu máš dobroty.Rebarborový koláč jsem měla ráda,ale nevím,kde bych ji teď sehnala.Já dělám obrácený koláč s jablkama tzv.šarlotu.
    Recept si opisuji a děkuji za něj.Musím se po rebarboře někde podívat.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, jak jsem psala Stáně. Kupuji u Zahrádkářů i v super - hyper jsem ji viděla, ale jen teď na jaře. Nebo od někoho známého, co ji má na zahradě. Když ji mám víc, zamrazím a v zimě jak když najde.
      Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  6. Jitušm já také rebarboru můžu. Musím vyčkat, až u dcery na chatě vyroste a pak tvůj obrácený koláč vyzkouším. :-D
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, sezona se blíží. Když jsem koukala na zahradě tak ještě tak 1 - 2 týdny a už se může řezat.
      Klidný večer. Jitka

      Vymazat
  7. rebarborový koláč jsem jedla už strašně dávno, nosila nám ho sousedka,myslím,že mi chutnal,Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem až před pár lety na rebarboru náhodou narazila a vůbec jsem nevěděla, co s ní. Vyzkoušela jsem pár koláčů a tento vede.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  8. Jitko, rebarborový koláč jsem ještě neochutnala, musím někde sehnat rebarboru. A díky za recept na piškotík, ten určitě vyzkouším. Podobně dělám Pribiňáčka, ale přidávám ještě bílý jogurt.
    Měj krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, ještě jsem ji nikde neviděla, ale je fakt, že do obchodu moc nepřijdu. Sezona začne koncem května, mám dojem.
      Pěkný prodloužený víkend. Jitka

      Vymazat
  9. Chtěla bych jednou říct nahlas ... vůbec mi to sladké nic, ale zhola nic neříká :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Jituško, koláč vypadá skvostně, ale já bych si asi nepochutnala, nemám rebarboru ráda od dětství. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z dětství mám blok na kopr a křen. Rozumím tomu :-)
      Krásný svátek. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.