pátek 8. listopadu 2019

Martinská hodová kačena

Je před námi svatomartinský víkend a určitě hodně strávníků se připravuje na svatomartinskou husu. Já tedy ne! Pocházím z jihomoravské vesnice, kde nikdo nikdy neměl husy, ale všichni, jakože fakt VŠICHNI, měli kačeny. Vzpomínám si na babičku, jak vždycky na dvoře zasedla na štokrdle (stoličku), mezi nohy si přiskřípla kačenu, rvala ji do zobáku namočenou turkyň (kukuřici) a prsty ji posouvala krkem dál do trávícího traktu. 
Žádné Martinské hody se neobešly bez pečené kačeny. Pokud neseženete husu, ale jen kačenu, zkuste tu naši šťavnatou, hodovou.


Martinská hodová kačena


Troubu si vyhřejeme na 200˚C. 
Celou kačenu osolíme, okmínujeme, dovnitř dáme jednu lžíci medu. Vložíme ji do hlubokého pekáče a přikryjeme poklicí. Nepodléváme!
Pekáč dáme do vyhřáté trouby a hned snížíme teplotu na 130˚C. 
Pečeme ji takto cca. 6 hodin. Vydržíme, nelezeme do trouby, neotvíráme pekáč. Po 6 hodinách bude kačena upečená do měkoučka, maso úplně odpadá od kosti, plave ve vlastním sádle.
Pokud chceme kůžičku křupavou, na poslední půlhodinu necháme péct bez pokličky.



A jen tak mimochodem: Ke kačeně dělám červené zelí Machland. Je výborné "syrové" a pokud je uvaříte, není třeba dochucovat. 



7 komentářů:

  1. My jsme při plánovaní jídelníčku na tento víkend na sv. Martina úplně zapomněli. A už máme maso na rosbíf, takže letos tradice nebude ...

    OdpovědětVymazat
  2. Manžel má narozeniny, jdeme na svatomartinskou husu do restaurace. Bude to pro něj nejlepší dárek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, manžel měl narozeniny v říjnu a taky byla kačena :-)
      A ještě si objednal Pařížský dort. Trouba jela celou sobotu :-)
      Hezký víkend a pěkně si to oslavte.
      Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, zní to moc hezky, děkuji za milé vzpomínky. Kachnu občas peču, skoro stejně jako ty, ale na husu chodíme do restaurace.
    Tak si tu dobrotu užijte!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, my jsme si dali husí speciality na Husích slavnostech a tak nás to nějak nenadchlo, tak zůstáváme věrni naší tradici.
      Hezký víkend.
      Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.