středa 23. října 2019

Hanácké trojboj - Olomouc


Olomouc – arcibiskupské a univerzitní město


sobota 12. 10. 2019, 12 235 kroků, 91 km, 16˚C polojasno až oblačno, větrno

Už asi rok jsme s manželem plánovali wellness pobyt bez dětí. Vždy se ale našlo něco, co mělo přednost, a tak jsme vyrazili až letos v říjnu. Dvě kolegyně mně nezávisle na sobě doporučily Wellness Hotel Jana v Přerově, a tak jsme se rozhodli jej vyzkoušet. Cestou tam a zpět jsme si ještě stihli prohlédnout historická centra Olomouce a Kroměříže.
V Olomouci jsme zaparkovali v Galerii Šantovka. O víkendu je parkování první čtyři hodiny zdarma, každá další hodina je za 30 Kč. Odtud je to do historického centra jen kousek. Na sobotním trhu jsme neodolali nádherným jablkům a hruškám. Nebýt wellnessu, koupili bychom tady toho víc. 






Pak už to byl jen skok na Dolní náměstí. Olomouc je město fontán a tady byly hned dvě, Mariánský sloup a kostel Zvěstování Panny Marie. 




V příjemné kavárně Naše Café jsme si dali kávu a limetkový cheesecake. Kávu nabízí jednodruhovou nebo směs. Vše bylo velmi chutné a z poctivých surovin. 




Na blízkém Horní náměstí nás samozřejmě zaujal 32 m vysoký Sloup Nejsvětější Trojice, památka UNESCO. V jeho spodní části se nachází sezonně přístupná kaple.




Kromě pocty Karlu Gottovi byl sloup v rámci akce Rozkvetlé památky ozdoben květinovými aranžmá. Tento projekt byl součástí podzimní výstavy Flora Olomouc.
Radnice je celá v rekonstrukci, bohužel není funkční orloj. Informační centrum je otevřené i v sobotu a tak vybaveni mapkou a brožurkou o místních památkách a zajímavostech vyrážíme. Náměstí je nevelké s radnicí uprostřed. Kromě zmíněného sloupu a měšťanských domů, jsou zde ještě tři fontány. Nejznámější je Caesarova kašna a nejnovější Ariónova z roku 2002




Chrám sv. Michala s bohatým barokním interiérem se bohužel také rekonstruuje, ale je možné navštívit alespoň křížovou chodbu. 





Cestou jsme míjeli domy se zajímavými domovními znameními. Toto byl dům U Zlaté štiky, ve kterém žil, za svého působení v Olomouci, hudební skladatel Gustav Mahler.



Nedaleko je i secesní vila Primavesi, na jejíž výzdobě se podílel malíř Gustav Klimt. V historickém centru je také množství budov Univerzity Palackého a Arcibiskupství olomouckého. Za prohlídku stojí kaple sv. Jana Sarkandra a Jezuitský konvikt. 




V Olomouci mají smysl pro humor...





Hlavní třídou 1. máje jsme kolem kostela Panny Marie Sněžné a fontány Tritonů pokračovali k Arcibiskupskému paláci. V tomto paláci usedl na císařský trůn i František Josef I. Palác si lze prohlédnout s průvodcem od května do září.  





Nakoukli jsme do dvorany univerzitní knihovny s lavičkou Václava Havla.




Blízko Arcibiskupského paláce v ulici Wurmova jsme si dali výborný oběd v bistru Bistrá kráva, která vaří obědové menu i ve vegetariánské verzi, pečou si sami dorty a vaří kávu z čerstvě upražených kávových zrn. Čekal tam na nás poslední volný stůl.




Ke katedrále sv. Václava už to bylo jen přes ulici. Katedrála má nejvyšší věž na Moravě, je 101 m vysoká a je přístupná až do výšky 90 m. Tuto kratochvíli si nechám ráda ujít, a tak jsme si pouze prohlédli zajímavý interiér. Stavba je to pozoruhodná, původně románská bazilika z 12. století byla ve století 13. a 14. přestavěna na gotickou a nakonec koncem 19. století na novogotickou. V kryptě katedrály jsou uloženy ostatky olomouckých biskupů.






Přilehlý Olomoucký hrad, nyní sídlo Arcidiecézního muzea. 



Romantickými uličkami jsme se vrátili na Horní náměstí, a ještě zašli ke kostelu sv. Mořice, který je ale také v rekonstrukci. Naši olomouckou výpravu jsme zakončili nákupem knih - dárků pro děti v Šantovce, hypermarketovou kávou v Café Opera a odfrčeli jsme na náš zasloužený wellness pobyt do Přerova, který je od Olomouce vzdálený jen 24 km.
A jen tak mimochodem: Olomouc se nám moc líbila hlavně pro svoji poklidnou atmosféru. Dcera by ráda zkusila studium na zdejší univerzitě a určitě se k její introvertní povaze Olomouc hodí víc, než věčně uspěchané Brno. Další návštěvu i s dětmi, zaměřenou spíš univerzitně, už máme v plánu.

10 komentářů:

  1. V Olomouci jsem nikdy nebyla. Podle tvých fotek je to pěkné, fotogenické město, které by za návštěvu stálo.
    Těším se na pokračování Hanáckého trojboje :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jezdím na Floru Olomouc, ale v centru jsem byla také poprvé a byla jsem mile překvapena.

      Vymazat
  2. jezdím sem velmi často...Olomouc mám velmi ráda..a vila Primavesi stojí za návštěvu..hezké dny Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Primavesi bych také ráda navštívila. Mám moc ráda Klimta. V době naší návštěvy byla uzavřená, tak snad příště.

      Vymazat
  3. Hezký výlet a krásné foto:)
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Evo, moc jsme si to užili.
      Jitka

      Vymazat
    2. Zdravím z Itálie :-)
      (e.srbova@volny.cz)
      Co bys chtěla vědět o Sardinii ????

      Vymazat
  4. Jituško, děkuji za parádní fotky Olomouce. Byla jsem tam asi před dvěma roky a centrum se nám taky moc líbilo.
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Olomouc je nazývaná Spící Praha ;)
    Mám ráda její historické uličky.
    Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
  6. Mně se v Olomouci také moc líbilo a spící = klidná není vůbec na škodu. Jako změnu, ne právě příjemnou , je možné navštívit rozkopané Brno a na vlastní kůži vyzkoušet 1000 a jednu objížďku :-)
    Když nemusíme, vůbec tam nejedeme.
    Jitka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.