středa 29. října 2025

Z podzimní kuchyně

I na podzim je spousta možností, jak využít sezónní ovoce a zeleninu. Dnes si upečeme rychlý perník s dýní, ořechy a povidly. Druhý recept bude nepečený a inspirovaný jablečným závinem. Štrůdl k podzimu patří stejně jako nebe plné barevných papírových draků. 

 

 


Dýňový perník s povidlovým prošíváním 

 

300 g nahrubo strouhané dýně hokaido (nevařené, se slupkou, bez jádřinců)
3 vejce 
220 g cukru (třtinového nebo třeba Xylitolu)
1 PL vanilkového koncentrátu
125 ml oleje
200 g polohrubé mouky
160 g špaldové hladké mouky
2 PL kakaa
1 kypřící prášek do pečiva
1 PL perníkového koření
160 ml mléka
hrst rozinek
hrst sekaných ořechů
půl kelímku povidel (asi 200 g)
 
V míse prošlehám vajíčka s cukrem do pěny. Přišlehám olej, mléko, vanilku a pak i sypké přísady. Nakonec vmíchám strouhanou dýni, sekané ořechy a rozinky.
 
Těsto naliji do hlubšího plechu s pečícím papírem. Pokud jsou povidla hustá, ohřeji je v kastrolku nebo mikrovlnce. Povidly naplním cukrářský sáček. Používám jednorázový, kterému jen odstřihnu špičku. 


 

V těstě vytvořím šikmé proužky a perník peču asi 30-40 minut na 180˚C. Propečenost vyzkouším špejlí. Podávám po vychladnutí. 







 
 
A jen tak mimochodem: Z přípravy žemlovky mně zbyla nastrouhaná jablka. Abych je využila, připravila jsem odpolední dezert, který by byl fajn i ve skleničce do práce nebo na výlet. Bílkoviny jsou potřeba a většina rodiny po sýru cottage běžně nesáhne. V dezertu chutnal všem.   


 


Štrůdl do skleničky

 
1 balení Cottage (150 g)
1 vaničkový tvaroh (250 g) - lze nahradit bílým jogurtem 
sirup čekankový, javorový, apod.
vanilkový cukr nebo koncentrát, já jsem použila vanilkové kapky Flav Drops
mletá skořice 
 
piškoty (sušenky, cornflaky,...)  
strouhané ořechy
jablka
máslo 
rozinky
 
Strouhaná jablka nebo nakrájená na menší kostky orestuji na másle do měkka. Přidám sirup (cukr), skořici a rozinky. Nechám vychladnout.
 
V misce metličkou prošlehám cottage, tvaroh, osladím sirupem a dochutím vanilkou a skořicí.
 
Piškoty nalámu nebo rozdrtím na menší kousky.
 
Do misek, pohárů nebo uzavíratelných skleniček postupně vrstvím cottagovo-tvarohový krém, piškotové drobky, jablkovou směs a strouhané ořechy. Končím krémem posypaným ořechy. Nechám vychladit.  
 
 




 

18 komentářů:

  1. Tak s ochutnáním těchto dobrot bych neměla problém. Zaujalo mne to povidlové prošívání . To určitě zkusím a to co nejdříve.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, budu ráda, když dáš pak vědět, jak se ti prošívání povedlo.
      Měj pěkný konec týdne.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  2. Ten dezert do skleničky bude hodně dobrý, já někdy dávám karamelizovana jablíčka na pudink, s cottage a tvarohem určitě udělám. Povidlova mřížka super nápad. Hezký den přeje Eva z Ostravy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, doufám, že Vám bude vše chutnat. Vyzkoušejte i perník. Dýně se nemusí předem uvařit nebo upéct a v perníku není vůbec poznat.
      Pěkný poslední říjnový den.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  3. Zajímavé povidlové zdobení.Určitě vyzkouším štrůdl do skleničky.Pořád spotřebovávám jablka.
    Jituško,hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, já taky dělám jabka 100x jinak. Je jich dost a zatím jsou v dobré kondici.
      Ať vám doma štrůdl chutná.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  4. Všechno vypadá tak lákavě)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, a navíc je to jednoduché a rychlé.
      Pěkný víkend.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  5. Jitko, oba moučníky vypadají skvěle...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, děkuji a přeji ti pohodový páteční den.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  6. Jituško, perník i skleničky vypadají skvěle. Musím říct, že obdivuji tvou jistou ruku - stejným způsobem, ale tvarohem prošívám jednu buchtu a jsou to spíš křivule :o). Ty máš linky jako podle pravítka!
    Přeji příjemný čtvrtek! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ten plech není velký a tak to šlo celkem dobře. U většího už bych potřebovala nějakou pomůcku. Šlo by špejlí si naznačit trasu a tu pak "obkreslit".
      Děkuji a přeji pěkný víkend.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  7. Tak to vypadá skvěle oboje. Perník bych si dala k snídani, strudlik ve skleničce odpoledne ke kafíčku a byla bych maximálně spokojená. 😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, děkuji za návštěvu i komentář.
      Přeji pěkné podzimní dny. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.