I na podzim je spousta možností, jak využít sezónní ovoce a zeleninu. Dnes si upečeme rychlý perník s dýní, ořechy a povidly. Druhý recept bude nepečený a inspirovaný jablečným závinem. Štrůdl k podzimu patří stejně jako nebe plné barevných papírových draků.
Dýňový perník s povidlovým prošíváním
300 g nahrubo strouhané dýně hokaido (nevařené, se slupkou, bez jádřinců)
3 vejce
220 g cukru (třtinového nebo třeba Xylitolu)
1 PL vanilkového koncentrátu
125 ml oleje
200 g polohrubé mouky
160 g špaldové hladké mouky
2 PL kakaa
1 kypřící prášek do pečiva
1 PL perníkového koření
160 ml mléka
hrst rozinek
hrst sekaných ořechů
půl kelímku povidel (asi 200 g)
V míse prošlehám vajíčka s cukrem do pěny. Přišlehám olej, mléko, vanilku a pak i sypké přísady. Nakonec vmíchám strouhanou dýni, sekané ořechy a rozinky.
Těsto naliji do hlubšího plechu s pečícím papírem. Pokud jsou povidla hustá, ohřeji je v kastrolku nebo mikrovlnce. Povidly naplním cukrářský sáček. Používám jednorázový, kterému jen odstřihnu špičku.
V těstě vytvořím šikmé proužky a perník peču asi 30-40 minut na 180˚C. Propečenost vyzkouším špejlí. Podávám po vychladnutí.
A jen tak mimochodem: Z přípravy žemlovky mně zbyla nastrouhaná jablka. Abych je využila, připravila jsem odpolední dezert, který by byl fajn i ve skleničce do práce nebo na výlet. Bílkoviny jsou potřeba a většina rodiny po sýru cottage běžně nesáhne. V dezertu chutnal všem.
Štrůdl do skleničky
1 balení Cottage (150 g)
1 vaničkový tvaroh (250 g) - lze nahradit bílým jogurtem
sirup čekankový, javorový, apod.
vanilkový cukr nebo koncentrát, já jsem použila vanilkové kapky Flav Drops
mletá skořice
piškoty (sušenky, cornflaky,...)
strouhané ořechy
jablka
máslo
rozinky
Strouhaná jablka nebo nakrájená na menší kostky orestuji na másle do měkka. Přidám sirup (cukr), skořici a rozinky. Nechám vychladnout.
V misce metličkou prošlehám cottage, tvaroh, osladím sirupem a dochutím vanilkou a skořicí.
Piškoty nalámu nebo rozdrtím na menší kousky.
Do misek, pohárů nebo uzavíratelných skleniček postupně vrstvím cottagovo-tvarohový krém, piškotové drobky, jablkovou směs a strouhané ořechy. Končím krémem posypaným ořechy. Nechám vychladit.









Tak s ochutnáním těchto dobrot bych neměla problém. Zaujalo mne to povidlové prošívání . To určitě zkusím a to co nejdříve.
OdpovědětVymazatMěj se hezky !
Hanka
Ten dezert do skleničky bude hodně dobrý, já někdy dávám karamelizovana jablíčka na pudink, s cottage a tvarohem určitě udělám. Povidlova mřížka super nápad. Hezký den přeje Eva z Ostravy
OdpovědětVymazatZajímavé povidlové zdobení.Určitě vyzkouším štrůdl do skleničky.Pořád spotřebovávám jablka.
OdpovědětVymazatJituško,hezké dny
ten mě štrůdl láká...Sv.
OdpovědětVymazatVšechno vypadá tak lákavě)))
OdpovědětVymazatJitko, oba moučníky vypadají skvěle...
OdpovědětVymazatHezký den