Dánsko vyniká plundrovým pečivem. Kdo by neznal skořicové šneky, čokoládové rolky a jablečné kapsičky. Já jsem na ubytování v naší dánské kuchyni objevila tradiční místní kuchařku a s chutí jsem ji prolistovala. Moc jsem si tedy nepočetla, ale recepty jsem vyfotila a přeložila. Hned po návratu jsem vyzkoušela dva dánské recepty a ty tady dnes najdete. Řeknu jen jediné. Jestli chcete letos upéct jen jeden jablečný koláč, upečte tento. Je výborný.
Dánský jablečný koláč - Dansk æbletærte
100 g toustového chleba (4-5 krajíčků)
500 g jablek
500 g jablek
140 g cukru
4 ks vejce velikosti S nebo 3 ks velikosti L
80 g másla
200 g čerstvého sýra (Lučina, Palouček apod.)
100 g mletých mandlí
plátky mandlí, skořice a třtinový cukr na posypání
Z toustového chleba odkrojím okraje a rozmixuji jej na drobky.
Neloupaná jablka zbavím jádřinců a nakrájím na 3 mm plátky.
Koláčovou formu vymažu máslem a vysypu polohrubou moukou.
Na dno pokladu vrstvu jablek, posypu skořicí a cukrem. Kdo chce, přidá rozinky.
Z bílků vyšlehám tuhý sníh.
Žloutky šlehám s povoleným máslem, cukrem a krémovým sýrem. Jakmile se vše propojí, vmíchám mleté mandle, toustové drobky a nakonec i sníh z bílků.
Těsto naliji do formy na jablkovou vrstvu. Uhladím do roviny, naskládám další vrstvu jablečných plátků, posypu cukrem, skořicí a plátky mandlí.
Peču asi 50-60 minut na 180˚C.
A jen tak mimochodem: Dánské sušenky začaly psát svou historii už v 11. století. Za tu dobu je Dánové dovedli k dokonalosti. Ochutnala jsem různé druhy a stále pátrám po tajné ingredienci, která jim dává mimořádnou chuť a vůni. Prozatím jsem upekla tyto sušenkové růžičky, které chutnaly doma i v práci. Pátrat a zkoušet budu dál.
Dánské vanilkové sušenky - Vaniljekager
150 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
100 g másla
1 bílek
vanilka
špetka soli
Změklé máslo prošlehám s cukrem, vanilkou a špetkou soli do světlého nadýchaného krému.
Přišlehám bílek a postupně i mouku.
Těstem naplním cukrářský sáček se špičkou s ostrými velkými zuby.
Na plech s pečícím papírem stříkám věnečky, tyčinky nebo růžičky. Ty začnu motat od středu k venkovnímu obvodu.
Posypu je třtinovým cukrem a peču na 200˚C asi 15 minut. Před podáváním nechám vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře.