úterý 21. října 2025

Dánsko na slano

Dnes si uvaříme... chleba s máslem 😊. Smørrebrød vznikl spojením slov smør - máslo a brød - chléb. Základem je dobrý žitný chléb rugbrød, doplněný čerstvými potravinami v mnoha variantách. Dánské obložené chlebíčky pravděpodobně vznikly tak, že si zemědělci brali s sebou na pole chléb se zbytky od večeře. Na konci 19. století se staly tak populární, že je začaly nabízet i restaurace. Legendární kodaňský zakladatel smørrebrødu Oskar Davidsen vytvořil seznam 170 složitých a uměleckých variant. Dnes je najdete v každém dánském bistru či restauraci. Často s rybou, paštikou, pomazánkou, s vajíčky, s kvalitním masem, masovými kuličkami, vždy doplněné čerstvou zeleninou a posypané třeba řeřichou. Cena jednoho chlebíčku začíná na 200 Kč za kus.



Než se pustím do obkladačského umění, upeču si vlastní žitný chléb.




Žitný chléb se špaldovou moukou  


400 ml vody
300 g žitné celozrnné hladké mouky
200 g špaldové hladké mouky
9 g sušeného droždí nebo 3/4 kostičky čerstvého
2 ČL drceného kmínu
1 ČL cukru
2 ČL soli
může se přidat i 6 PL slunečnicových semínek

olej na vymazání formy
semínka na posypání: slunečnicová, lněná, dýňová

Přípravu těsta jsem svěřila domácí pekárně, ale není to nic složitého a dá se připravit rychle i "v ruce".

Suché přísady se promíchají, přidá se voda a vše se promíchá a zpracuje na řidší těsto. Kdo má robota, má vystaráno.

Hotové řidší těsto dám do vymazané chlebíčkové formy, do které jsem na délku vložila pečící papír, aby se hotový chléb bezproblémově vyndal. Konce nechám vyčnívat ven pro uchopení. Přikryji (třeba hotelovou koupací čepicí) a nechám 45 - 60 minut vykynout. Před pečením posypu semínky.

Do předehřáté trouby na 250˚C dám na dno malý pekáček s 200 ml vody a vložím formu s těstem. Peču 20 minut. Pak vytáhnu plech, vyvětrám troubu a peču dalších 20 minut na 190˚C. Nechám vychladnout a potom teprve krájím.   




Smørrebrød


Krajíčky žitného chleba jsem namazala tenkou vrstvou másla a obložila:

- uzeným lososem, avokádem a kyselou okurkou. Přidala jsem zakysanou smetanu a posypala pažitkou.


uzeným masem, pečenou brambůrkou, kyselou okurkou a kouskem Camembertu. Kápla jsem trochu remulády (recept viz níže) a posypala semínky.  


- vaječnou pomazánkou, ozdobenou cherry rajčátkem a pažitkou.



Zbývá už jen popadnout příbor a pustit se do jídla. Dovede si někdo představit, jak jí chlebíčky příborem? V Dánsku se zase divně dívají na toho, kdo jí Smørrebrød rukama. Jiný kraj, jiný mrav. 





 

 A jen tak mimochodem: V Dánsku jsme si několikrát objednali Fish & Chips (rybu a hranolky) a vždy jsme k ní dostali výbornou omáčku - remuládu. Jednu lahvičku jsme si přivezli domů a mohli tak porovnat, zda se dá srovnat s tou, kterou jsem připravila podle dánského receptu. Odborná porota konstatovala, že chutná trochu jinak, nicméně také velmi dobře. Je moc dobrá k jakékoliv rybě, ale třeba pečené brambory vyšvihne na úplně jinou úroveň.



Dánská remuláda


4 PL nadrobno nakrájených kyselých okurek (mohou být i nakládané cibulky a kapary)
2 PL majonézy  
1 ČL kari
4 PL nadrobno nakrájené pažitky
sůl a pepř
citronová šťáva podle chuti

Vše smíchám a dochutím citronovou šťávou a solí s pepřem. 
Podávala jsem k Fish & Chips podle Dity P.



V Dánsku se dá koupit hotová, jako u nás třeba tatarka.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře.