sobota 12. července 2025

Angreštové koláče

V Čechách angrešt, na Moravě srstky, pro naše děti to kdysi byly minimelouny. Ovoce sezónní, oblíbené a v poslední době docela vzácné. Máme to štěstí, že našich pár stromečků rodí bohatě a jsme angreštově soběstační. Recept na dnešní koláč původně počítal s rebarborou, ale stejně tak dobře lze použít angrešt nebo rybíz. Je to rychlovka, kterou jsem měla za 15 minut v troubě. Jen je třeba vydržet, nechat vychladnout a teprve pak si vychutnat kyselkavou chuť ovoce s lahodným pudinkovým přelivem.



Angreštový koláč s pudinkovou náplní


Těsto: 
250 g hladké (špaldové) mouky 
6 g (půl sáčku) kypřícího prášku do pečiva
80 g másla
80 g moučkového cukru
špetka soli
1 PL vanilkového cukru
1 vejce
2 PL mléka nebo smetany

Náplň:
500 g angreštu (nebo rebarbory či rybízu)
125 g krupicového cukru (nebo Xylitolu)
400 ml mléka 
1 vanilkový pudinkový prášek
2 PL zakysané smetany
30 g másla
2 vejce
1 PL vanilkového aroma

Do mísy vložím všechny ingredience na těsto a vypracuji hladké těsto. Koláčovou formu vymažu máslem nebo olejem a těsto do ní vmačkám na dno a vytáhnu i do boků formy. Zatím dám bokem.

V menším hrnci smíchám mléko, cukr a pudinkový prášek. Zahřívám a stále míchám, jakmile zhoustne, chvilku provařím. Ještě do horkého pudinku zašlehám zakysanou smetanu, máslo a rozšlehaná vajíčka. Postupuji pomalu, aby se nic nesrazilo.




Na těsto ve formě naliji asi třetinu pudinku, posypu očištěným, omytým a okapaným ovocem a zaliji zbytkem pudinku. Peču 45 - 50 minut na 180°C.










A jen tak mimochodem: Druhý koláč je ještě jednodušší a ještě rychlejší. Je to naše rodinná klasika a během roku jej peču několikrát. Výhodou je, že se používá angrešt kompotovaný, který je k dispozici i když venku mrzne.
Recept na srstkovou buchtu na plech najdete tady.   

   


16 komentářů:

  1. Jitko, škoda, že jsi sem nedala recept už včera, bývala bych ho vyzkoušela, protože jsem na chalupě potřebovala zlikvidovat misku darovaného angreštu :). Nakonec jsem udělala něco hodně podobného tvé srstkové buchtě - hrnkovou buchtu bez mléka.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, asi to tak mělo být :o) Recept k vyzkoušení se hodí vždycky.
      Měj pěkný den. Jitka

      Vymazat
  2. To musí být dobrota))) hned jsem si vzpomněla na prázdniny u babičky, kde jsme angrešt trhali.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, taky tak. Keře rybízu a srstek u nás byly vždy obsypané. Jen to trhání nás moc nebavilo :o)
      Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, náš starý stromek se letos pochlapil, na tuhle dobrotu tam ještě bude :o) Zatím jsem si angrešt užívala jen tak, nejraději rovnou ze stromku :o) Dala jsem i misku kamarádce, ta tedy koláč pekla :o)
    Moc krásný porcelán na poslední fotce.
    Přeji hezkou neděli! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, mně se stejně zdá, že ty staré stromky, stromy a keře plodí daleko víc a líp než ty nové. My teď máme nový červený angrešt, něco už má a je hodně sladký. Na ten se těším, až zaplodí.
      Mačkaný porcelán lovím občas na Fleru, je od různých výrobců, ale není to poznat.
      Měj se krásně. Jitka

      Vymazat
  4. Angrešt moc nemusím i když snacha mě s ním zásobuje.V koláči by mi asi chutnal.To jsem zatím nezkoušela.Tvůj koláč je velmi lákavý.
    Jituško,hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, já z ovoce nejím jen černý rybíz. V dětství mně připomínal nějaký lék a už jsem se toho nezbavila.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  5. Takové rychlé recepty mám v létě nejraději. Angrešt mám ráda, ale už ho na zahradě nemáme.
    Měj pěknou neděli a i další dny !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já taky. V tom horku nikdo nechce stát dloho u trouby.
      Měj klidný nový týden.
      Jitka

      Vymazat
  6. Jako na zavolanou, včera jsem si dovezla misku angreštu a josty. Děkuji za recept, už jsem podle vás pekla víckrát a vždy se povedlo. Zdraví Eva z Ostravy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkné ráno, Evo. To jsem moc ráda, že jste spokojená s recepty ode mne. To vždy potěší.
      Přeji hodně úspěchu v pečení i krásné letní dny.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  7. Angrešt úplně nemusím, ale koláč s ním jsem ještě nejedla. Stejně tak nemusím rybíz, ale v buchte mi nevadí, tak kdo ví, jestli by mi zachutnala i angreštová 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, my máme rádi všechno ovoce. Utržené i upečené :o) Mohla bych péct ob den.
      Pěkný den. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.