Po letech neúrody byla bedýnka plná zralých meruněk pravé zjevení. Kolegyně měla letos pěknou úrodu a ráda se podělila. Něco jsem zavařila, z těch úplně měkkých nadělala oranžový džem, nezapomněla jsem na tvarohové knedlíky a zbylo dost meruněk i na koláče. Francouzské koláče s ovocem a mandlovou nádivkou máme moc rádi pro jejich šťavnatost. Koláč je dobrý sám o sobě. Variantě s meruňkami se odolává hodně těžko.

Francouzský meruňkový koláč
Korpus:
200 g hladké (špaldové) mouky
80 g másla
70 g moučkového cukru
1 PL vanilkového cukru
1 vejce
špetka soli
Mandlová vrstva:
150 g loupaných mandlí, nahrubo pomletých, já už hotové kupuji v Tescu
100 g třtinového cukru
80 g rozpuštěného másla
1 ČL mandlového extraktu
2 PL tuzemáku
2 vejce
1 PL hladké mouky
asi 10 ks meruněk
mandlové lupínky
Nejprve si připravím formu na koláč. Vymažu ji a vysypu polohrubou moukou.
Připravím rychlejší variantu křehkého těsta. Na vále zpracuji všechny ingredience na korpus v hladké těsto. Trochu rozválím, přenesu do formy a prsty už jen poupravím. Těsto by mělo pokrýt celé dno formy a boční strany formy. Korpus není potřeba předem předpéct.
Všechny ingredience na mandlovou vrstvu prošlehám v míse a rozetřu na připravený korpus.
Meruňky rozpůlím, vypeckuji a uložím na mandlovou vrstvu řezem dolů. Okolí meruněk posypu mandlovými plátky a dám péct do trouby na horní – dolní ohřev na 180˚C asi 30-40 minut. Okraje korpusu by měly být zlatavé a mandlová vrstva pevná. Vychladlé pocukruji.
A jen tak mimochodem: Posledních pár meruněk jsem doplnila rybízem a malinami ze zahrady a upekla náš rodinný tvarohový táč s posypkou podle receptu manželovy maminky. Dá se na něj použít jakékoliv čerstvé i kompotované ovoce a vždy je moc dobrý a šťavnatý. Recept najdete tady.
Jituško, jeden koláč lákavější než druhý! Ač musím meruňky kupovat, tuhle dobrotu si neodpustím. Ten mandlový koláč vypadá opravdu skvěle, určitě vyzkouším!
OdpovědětVymazatPřeji příjemný letní den. Helena
PS: o víkendu jsem po delší době pekla tvé šneky s vanilkovým krémem - receptů mám víc, ale ten od tebe jsme všichni vyhodnotili jako top! Tak ještě jednou díky!
Helenko, my ani meruňku nemáme, ale mamka jich má několik a letos opět nic. Co nezmrzlo, zelené spadlo. Bez meruňkového koláče si prázdniny nedovedu představit.
VymazatNo, vidíš. Šneky bych mohla upéct, manžel je miluje.
Děkuji za milá slova a přeji ti krásný víkend. Jitka
Jitko, nedá se říci nic jiného než "mňam". Bohužel meruňky nemáme a dostala jsem zatím jen pološvestky, ze kterých si zbytek osazenstva žádá knedlíky a klasický koláč s drobenkou, takže asi experimentovat nebudu. Ale třeba ještě nějaké meruňky dostanu (to, co mají u nás je drahé a hlavně trhané málo zralé, takže nákupu zatím odolávám).
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, je pravda, že supermarketové meruňky jsou kyselé a není to ono. Já občas ovoce koupím na trzích a tam je kvalita lepší. Není to levné, ale na koláč jich není tolik potřeba.
VymazatMěj se hezky. Jitka
Když vidím u receptu název začínající slovy "Francouzský...." tak vždycky zbystřím, protože z toho kouká něco tuze dobrého :-) A rybíz s tvarohem je zaručená kombinace. Díky za sdílení obou receptů!
OdpovědětVymazatMlsání zdar, zdraví Jitka z Brna
Jitko, já mám slovo "francouzský" zase spojeno s tím, že to bude něco složitého :o)
VymazatNaštěstí to u tohoto koláče neplatí a je tuze dobrý :o)
Táč s tvarohem je naše klasika, kterou peču několikrát za rok. Nezklame nikdy.
Zdar, zdar, zdar... Přeji krásné volné dny. Jitka
Včera jsem nabízela manželovi,že koupím meruňky a upeču mu koláč.Vybral si švěstky.Tvůj recept si píšu,bude se určitě hodit.Lákavý je i druhý koláč.Rybíz mám do koláčů hodně ráda.Jituško,hezké dny
OdpovědětVymazatJituško, já ten druhý koláč peču se švestkami v kombinaci s rybízem a je taky moc dobrý.
VymazatTak ať se ti pečení povede.
Zdraví Jitka