čtvrtek 24. července 2025

Francouzský meruňkový koláč

Po letech neúrody byla bedýnka plná zralých meruněk pravé zjevení. Kolegyně měla letos pěknou úrodu a ráda se podělila. Něco jsem zavařila, z těch úplně měkkých nadělala oranžový džem, nezapomněla jsem na tvarohové knedlíky a zbylo dost meruněk i na koláče. Francouzské koláče s ovocem a mandlovou nádivkou máme moc rádi pro jejich šťavnatost. Koláč je dobrý sám o sobě. Variantě s meruňkami se odolává hodně těžko.   



Francouzský meruňkový koláč


Korpus:
200 g hladké (špaldové) mouky
80 g másla
70 g moučkového cukru
1 PL vanilkového cukru
1 vejce
špetka soli

Mandlová vrstva:
150 g loupaných mandlí, nahrubo pomletých, já už hotové kupuji v Tescu 
100 g třtinového cukru
80 g rozpuštěného másla
1 ČL mandlového extraktu
2 PL tuzemáku
2 vejce
1 PL hladké mouky

asi 10 ks meruněk 
mandlové lupínky

Nejprve si připravím formu na koláč. Vymažu ji a vysypu polohrubou moukou. 
Připravím rychlejší variantu křehkého těsta. Na vále zpracuji všechny ingredience na korpus v hladké těsto. Trochu rozválím, přenesu do formy a prsty už jen poupravím. Těsto by mělo pokrýt celé dno formy a boční strany formy. Korpus není potřeba předem předpéct.

Všechny ingredience na mandlovou vrstvu prošlehám v míse a rozetřu na připravený korpus. 

Meruňky rozpůlím, vypeckuji a uložím na mandlovou vrstvu řezem dolů. Okolí meruněk posypu mandlovými plátky a dám péct do trouby na horní – dolní ohřev na 180˚C asi 30-40 minut. Okraje korpusu by měly být zlatavé a mandlová vrstva pevná. Vychladlé pocukruji.








A jen tak mimochodem: Posledních pár meruněk jsem doplnila rybízem a malinami ze zahrady a upekla náš rodinný tvarohový táč s posypkou podle receptu manželovy maminky. Dá se na něj použít jakékoliv čerstvé i kompotované ovoce a vždy je moc dobrý a šťavnatý. Recept najdete tady.




8 komentářů:

  1. Jituško, jeden koláč lákavější než druhý! Ač musím meruňky kupovat, tuhle dobrotu si neodpustím. Ten mandlový koláč vypadá opravdu skvěle, určitě vyzkouším!
    Přeji příjemný letní den. Helena

    PS: o víkendu jsem po delší době pekla tvé šneky s vanilkovým krémem - receptů mám víc, ale ten od tebe jsme všichni vyhodnotili jako top! Tak ještě jednou díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, my ani meruňku nemáme, ale mamka jich má několik a letos opět nic. Co nezmrzlo, zelené spadlo. Bez meruňkového koláče si prázdniny nedovedu představit.
      No, vidíš. Šneky bych mohla upéct, manžel je miluje.
      Děkuji za milá slova a přeji ti krásný víkend. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, nedá se říci nic jiného než "mňam". Bohužel meruňky nemáme a dostala jsem zatím jen pološvestky, ze kterých si zbytek osazenstva žádá knedlíky a klasický koláč s drobenkou, takže asi experimentovat nebudu. Ale třeba ještě nějaké meruňky dostanu (to, co mají u nás je drahé a hlavně trhané málo zralé, takže nákupu zatím odolávám).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, je pravda, že supermarketové meruňky jsou kyselé a není to ono. Já občas ovoce koupím na trzích a tam je kvalita lepší. Není to levné, ale na koláč jich není tolik potřeba.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  3. Když vidím u receptu název začínající slovy "Francouzský...." tak vždycky zbystřím, protože z toho kouká něco tuze dobrého :-) A rybíz s tvarohem je zaručená kombinace. Díky za sdílení obou receptů!
    Mlsání zdar, zdraví Jitka z Brna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já mám slovo "francouzský" zase spojeno s tím, že to bude něco složitého :o)
      Naštěstí to u tohoto koláče neplatí a je tuze dobrý :o)
      Táč s tvarohem je naše klasika, kterou peču několikrát za rok. Nezklame nikdy.
      Zdar, zdar, zdar... Přeji krásné volné dny. Jitka

      Vymazat
  4. Včera jsem nabízela manželovi,že koupím meruňky a upeču mu koláč.Vybral si švěstky.Tvůj recept si píšu,bude se určitě hodit.Lákavý je i druhý koláč.Rybíz mám do koláčů hodně ráda.Jituško,hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, já ten druhý koláč peču se švestkami v kombinaci s rybízem a je taky moc dobrý.
      Tak ať se ti pečení povede.
      Zdraví Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.