sobota 12. července 2025

Angreštové koláče

V Čechách angrešt, na Moravě srstky, pro naše děti to kdysi byly minimelouny. Ovoce sezónní, oblíbené a v poslední době docela vzácné. Máme to štěstí, že našich pár stromečků rodí bohatě a jsme angreštově soběstační. Recept na dnešní koláč původně počítal s rebarborou, ale stejně tak dobře lze použít angrešt nebo rybíz. Je to rychlovka, kterou jsem měla za 15 minut v troubě. Jen je třeba vydržet, nechat vychladnout a teprve pak si vychutnat kyselkavou chuť ovoce s lahodným pudinkovým přelivem.



Angreštový koláč s pudinkovou náplní


Těsto: 
250 g hladké (špaldové) mouky 
6 g (půl sáčku) kypřícího prášku do pečiva
80 g másla
80 g moučkového cukru
špetka soli
1 PL vanilkového cukru
1 vejce
2 PL mléka nebo smetany

Náplň:
500 g angreštu (nebo rebarbory či rybízu)
125 g krupicového cukru (nebo Xylitolu)
400 ml mléka 
1 vanilkový pudinkový prášek
2 PL zakysané smetany
30 g másla
2 vejce
1 PL vanilkového aroma

Do mísy vložím všechny ingredience na těsto a vypracuji hladké těsto. Koláčovou formu vymažu máslem nebo olejem a těsto do ní vmačkám na dno a vytáhnu i do boků formy. Zatím dám bokem.

V menším hrnci smíchám mléko, cukr a pudinkový prášek. Zahřívám a stále míchám, jakmile zhoustne, chvilku provařím. Ještě do horkého pudinku zašlehám zakysanou smetanu, máslo a rozšlehaná vajíčka. Postupuji pomalu, aby se nic nesrazilo.




Na těsto ve formě naliji asi třetinu pudinku, posypu očištěným, omytým a okapaným ovocem a zaliji zbytkem pudinku. Peču 45 - 50 minut na 180°C.










A jen tak mimochodem: Druhý koláč je ještě jednodušší a ještě rychlejší. Je to naše rodinná klasika a během roku jej peču několikrát. Výhodou je, že se používá angrešt kompotovaný, který je k dispozici i když venku mrzne.
Recept na srstkovou buchtu na plech najdete tady.   

   


2 komentáře:

  1. Jitko, škoda, že jsi sem nedala recept už včera, bývala bych ho vyzkoušela, protože jsem na chalupě potřebovala zlikvidovat misku darovaného angreštu :). Nakonec jsem udělala něco hodně podobného tvé srstkové buchtě - hrnkovou buchtu bez mléka.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. To musí být dobrota))) hned jsem si vzpomněla na prázdniny u babičky, kde jsme angrešt trhali.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.