V Čechách angrešt, na Moravě srstky, pro naše děti to kdysi byly minimelouny. Ovoce sezónní, oblíbené a v poslední době docela vzácné. Máme to štěstí, že našich pár stromečků rodí bohatě a jsme angreštově soběstační. Recept na dnešní koláč původně počítal s rebarborou, ale stejně tak dobře lze použít angrešt nebo rybíz. Je to rychlovka, kterou jsem měla za 15 minut v troubě. Jen je třeba vydržet, nechat vychladnout a teprve pak si vychutnat kyselkavou chuť ovoce s lahodným pudinkovým přelivem.
Angreštový koláč s pudinkovou náplní
Těsto:
250 g hladké (špaldové) mouky
250 g hladké (špaldové) mouky
6 g (půl sáčku) kypřícího prášku do pečiva
80 g másla
80 g moučkového cukru
špetka soli
1 PL vanilkového cukru
1 vejce
2 PL mléka nebo smetany
Náplň:
500 g angreštu (nebo rebarbory či rybízu)
125 g krupicového cukru (nebo Xylitolu)
400 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
2 PL zakysané smetany
30 g másla
2 vejce
1 PL vanilkového aroma
Do mísy vložím všechny ingredience na těsto a vypracuji hladké těsto. Koláčovou formu vymažu máslem nebo olejem a těsto do ní vmačkám na dno a vytáhnu i do boků formy. Zatím dám bokem.
V menším hrnci smíchám mléko, cukr a pudinkový prášek. Zahřívám a stále míchám, jakmile zhoustne, chvilku provařím. Ještě do horkého pudinku zašlehám zakysanou smetanu, máslo a rozšlehaná vajíčka. Postupuji pomalu, aby se nic nesrazilo.
Na těsto ve formě naliji asi třetinu pudinku, posypu očištěným, omytým a okapaným ovocem a zaliji zbytkem pudinku. Peču 45 - 50 minut na 180°C.
A jen tak mimochodem: Druhý koláč je ještě jednodušší a ještě rychlejší. Je to naše rodinná klasika a během roku jej peču několikrát. Výhodou je, že se používá angrešt kompotovaný, který je k dispozici i když venku mrzne.
Recept na srstkovou buchtu na plech najdete tady.
Jitko, škoda, že jsi sem nedala recept už včera, bývala bych ho vyzkoušela, protože jsem na chalupě potřebovala zlikvidovat misku darovaného angreštu :). Nakonec jsem udělala něco hodně podobného tvé srstkové buchtě - hrnkovou buchtu bez mléka.
OdpovědětVymazatHezký den
To musí být dobrota))) hned jsem si vzpomněla na prázdniny u babičky, kde jsme angrešt trhali.
OdpovědětVymazatEva http://es-ideas.blogspot.com/
Jituško, náš starý stromek se letos pochlapil, na tuhle dobrotu tam ještě bude :o) Zatím jsem si angrešt užívala jen tak, nejraději rovnou ze stromku :o) Dala jsem i misku kamarádce, ta tedy koláč pekla :o)
OdpovědětVymazatMoc krásný porcelán na poslední fotce.
Přeji hezkou neděli! Helena
Angrešt moc nemusím i když snacha mě s ním zásobuje.V koláči by mi asi chutnal.To jsem zatím nezkoušela.Tvůj koláč je velmi lákavý.
OdpovědětVymazatJituško,hezké dny
Takové rychlé recepty mám v létě nejraději. Angrešt mám ráda, ale už ho na zahradě nemáme.
OdpovědětVymazatMěj pěknou neděli a i další dny !
Hanka
Jako na zavolanou, včera jsem si dovezla misku angreštu a josty. Děkuji za recept, už jsem podle vás pekla víckrát a vždy se povedlo. Zdraví Eva z Ostravy
OdpovědětVymazat