sobota 6. července 2024

Letní věnce

Včerejší sváteční odpoledne se vydařilo. Umotala jsem letní věnce, na které jsem se už nějaký ten víkend chystala. Je to činnost, která mne baví, s výsledkem jsem spokojená a navíc si krásně vyčistím hlavu. 


  


První věnec, který vítá návštěvy i navrátilce, je ze sušených trvalek i letniček. Slaměný korpus omotaný zelenou textilní páskou jsem pomocí drátku postupně obalila různobarevnými staticemi, bělotrnem, řebříčkem, makovicemi, černuchou, klasy obilí a gypsophilou.    




Postupuji tak, že si udělám z rostlin kytičku, tu přiložím na korpus věnečku a jednou-dvakrát omotám drátkem. Následně přiložím rostlinku dovnitř a zvenčí věnečku, aby byla pokryta viditelná část korpusu a znovu omotám drátkem. Další kytičku položím tak, aby schovala stonky předcházející kytičky a postup opakuji až objedu celý věneček dokola.




Manžel konstatoval, že je to věneček v barvách podzimu. Nakonec jsme se dohodli na kompromisu - bude to věneček pozdního léta 😊.






U dveří mu to sluší.




Druhý věneček zdobí posezení pod pergolou, kde si dáváme kávu, kocháme se pohledem do zahrady a debatujeme o životě. 
Do korpusu s aranžovací hmotou jsem zapíchala růže, které ulámala bouřka. Velké růžové květy doprovodily drobné kvítky bílých půdopokryvných růžiček, levandule, mateřídouška, bělotrn, kulatohlavý česnek, rakytník, květy heuchery a něco mezi koprem a gypsophilou. Prostě jsem obešla zahradu a bylo to.





Korpus jsem nechala chvíli natáhnout vodu, aby věneček pár dní vydržel. Prvně jsem po obvodu kruhu umístila velké květy a postupně jsem mezery vyplnila vším ostatním.






Tentokrát manžel věneček zhodnotil jako svatební 😉.



A jen tak mimochodem: Třetí věneček jsem umotala už před dvěma týdny a je zase trochu jiný. Je bylinkový.



Nechtěla jsem, aby bylinky plesnivěly, a tak jsem na korpus jen smotala šlahoun přísavníku, drátkem jsem jej zafixovala a připravila očko na zavěšení. Tak jako na předcházející věnečky jsem nic nekupovala. Ze zahrady jsem přinesla oregano, tymián, bílou a modrou levanduli, rozmarýn a kari. 






Chtěla jsem ještě strukturu dlouhých listů, ale olivu mám malou a šalvěj se ještě vzpamatovává z návštěvy slimáků. Nahradily je větvičky oleandru a mohla jsem začít. Opět jsem bylinky dávala do kytiček, omotala drátkem a následující kytičkou schovala stonky.

 





Věneček visí u dveří do jídelny a krom toho, že pěkně vypadá i krásně zavoní, když jdu kolem. Po čtrnácti dnech už bylinky uschly, ale i tak je stále pěkný. Jen je dobré dát jej kousek od okna, aby na přímém slunci bylinky nezačaly černat. 








Užívejte si prázdninové dny s milými lidmi, při činnosti, která vám udělá radost. 



středa 3. července 2024

Luční dorty

Letos mám patrně luční období. Po zasetí zkušební louky na zahradě a šatech s lučním vzorem jsem se pustila do lučních dortů. Naše děvče oslavilo začátkem července narozeniny a na dvě oslavy jsem upekla dva dorty. S malou obměnou byly po rozkrojení stejné, ořechové s lehkým krémem a křupavou vrstvou. Zdobila jsem v duchu letní louky, ale pokaždé trochu jinak.

 




Ořechový dort s křupinkami


Korpus:
4 vejce
240 g cukru krupice
150 ml oleje 
100 ml vroucí vody
150 g hladké mouky
100 g mletých ořechů (lískových)
1 kypřící prášek do pečiva
 
Křupavá vrstva:
80 g mléčné čokolády
80 g 100% oříškové krému (lísko-oříškového), dá se koupit v DM drogerii, prodejně se zdravou výživou nebo na netu
80 g drcených sušenek (objednávala jsem tady)
 
 
Krém:
250 g mascarpone
250 g čerstvého sýru kostka např. Lučina, Palouček,...
90 g moučkového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
350 ml smetany ke šlehání 33%

Zdobila jsem:
směsí Kouzelné květy od Sonnentoru

Příprava korpusu:
V menší míse ušlehám bílky s polovinou cukru.
V druhé větší míse ušlehám do pěny žloutky s druhou polovinou cukru. Postupně přidávám olej, vodu, mouku s práškem do pečiva a mleté ořechy. Na závěr lehce vmíchám sníh z bílků.
Do dortové formy (průměr 23 cm) přiskřípnu pečící papír, boky vymažu olejem a vliji těsto. Peču v předehřáté troubě na 160˚C téměř hodinu. Korpus po vychladnutí rozříznu na tři pláty.

Příprava křupavé vrstvy:
Ve vodní lázni rozpustím čokoládu, vmíchám krém a křupinky.
 
Příprava krému:
V míse prošlehám mascarpone, sýr a cukr. Přidám vanilku a vliji smetanu. Šlehám na nejvyšší otáčky do hustého krému. 




 
Kompletace dortu:
Spodní plát korpusu vrátím do dortové formy, ale pokud jste zkušené pekařky, není to až tak nutné.  
Na něj nanesu a rozetřu křupavou vrstvu. Dám chladit do ledničky aspoň na hodinu. Tento krok je důležitý pro efekt křupnutí.




Potom na křupavou vrstvu namažu vrstvu krému. Položím druhý plát korpusu a už bez křupavé vrstvy promažu krémem. Přiklopím posledním plátem a pomažu dort krémem shora i z boku. "Popráším" sušenými květy chrp, měsíčků, růží a dám chladit do ledničky.








A jen tak mimochodem: Druhý luční dort jsem pekla na větší oslavu, takže jsem zvolila i větší čtvercovou formu 25x25 cm. Korpus jsem prořízla jen jednou a dala křupavou vrstvu a krém. Zdobila jsem mátou, meduňkou, jedlými květy a křupavými čoko koulemi, které jsem koupila společně s křupinkami tady. Všechno ostatní je stejné jako u prvního dortu.