středa 31. července 2024

Červencové dny

Z letošního července mám v sobě pocit, že jsem vlastně stihla jen dvě věci. Zaměstnání a dovolenou. Průběžně po celý měsíc si do tohoto příspěvku ukládám události, na které nechci zapomenout a poslední den v měsíci pak koukám, kolik jsem toho ještě stihla. 


 


Kytici jsem tento měsíc nedostala žádnou, ale spoustu jsem jich přinesla ze zahrady. Mé záhony květin k řezu začaly vydávat své poklady. Hledíky, cínie, statice, jiřiny a mečíky přináší radost mně i kolegyním a kamarádkám.

 





Začátkem měsíce jsme oslavili Magdalenčiny narozeniny i úspěšně složené státnice spoustou dobrot a příjemnými návštěvami.

 

 

 

Hned další víkend se stala věc nečekaná, překvapivá a moc milá. S údivem jsem zjistila, že v programu Festivalu Boskovice je i setkání s Petrem Sísem, grafikem a ilustrátorem světového významu žijícím v New Yorku. Setkání a povídání bylo poutavé, vtipné a sál plný k prasknutí si dlouhým potleskem vynutil pokračování. Na tyto dvě červencové hodiny budu dlouho vzpomínat.

 

 

K poslední milé akci, návštěvě westernového městečka, jsem vás už pozvala v příspěvku Geronimo. Letní a typicky prázdninové zastavení v hektickém před dovolenkovém týdnu jsem si moc užila.


 


Stihla jsem vyrobit letní věnce, uvařit hrnce cuketových krémových polévek a kupy ovocných knedlíků, zavařit nakládačky, zmrzlinovat a upéct narozeninové dorty, citronovou bábovku a všelijaké ovocné koláče.











Doma jsem se pokusila vytvořit letní atmosféru Středomoří.









 
 
Na terase jsem naaranžovala lampy od sester. 








Na zahradě jsem obdivovala květy trvalek a začala sklízet cukety, dýně hokaido, okurky, rajčata, mrkev, cibuli a brambory. 



 


 
Stajlovala jsem letní šatník a na hebe.cz jsem nakoupila korejské pleťové krémy a voňavé sprchové gely.


 



Zítra srpen otevře dveře druhé polovině prázdnin a doufám, že nám přinese letní dny plné pohody, odpočinku a nových zážitků. Užívejte si každý krásný den.  

 
A jen tak mimochodem: V druhé půlce července jsem s manželem a synem odjela na dovolenou. Navštívili jsme tři země a o další dvě se jen tak lehce otřeli.




Tentokrát jsme moře nezahlédli ani z dálky, zato jsme se plavili po jezeře s pitnou vodou, viděli jsme dravé řeky a žasli u mohutného vodopádu.







Prohlédli si kus země z dvoutisícového nadhledu.





Toulali se malebnými městy. Viděli majestátní katedrály, nevšední mosty, malované domy i skvosty moderní architektury.








Stejně jako vloni jsme domů přivezli sýr a čokoládu. 






Kdo je ještě na pochybách... malá nápověda 😉.




V následujících příspěvcích vás ráda provedu našimi švýcarskými prázdninami.


pondělí 29. července 2024

Zahrada v červenci

Červenec na zahradě rozehrál trvalkovou symfonii. Slunečných dnů bylo hodně a poměrně často u nás pršelo (a bouřilo), což trvalkám svědčí. Kvetou bohatě a v záhonu vyrábí džungli, do které mám problém vstoupit, abych vytrhla plevel nebo zkontrolovala slimáctvo.

 


Rozkvetla celá řada letních trvalek, přidaly se růže, hortenzie i jednoletky. Začínají kvést okrasné trávy i komule. Ve stínu se přidaly hosty. 



Rozkvetlo i to, čemu se vloni moc nedařilo. Hledíky, čechravy, rozrazily. Kopretiny statečně bojují se slimáky, ale mají to těžké.







Kulatohlavý česnek udělal radost mně i včelkám.







Daří se vrbinám, třapatkám a i to, co nekvete, letos vypadá náramně.









Hortenzie všech druhů, které mám, to v červenci rozbalily a nic nedbaly na škody způsobené jarním mrazíkem. Letos vykvetly všechny. Na severní straně se daří dubolistkám. Řekla bych, že až moc.














Než vystoupáme po schodech na terasu, koukneme se kolem. Z přízemí do prvního patra dorazil plamének Lawsoniana a krášlí roh terasy velikými modrými květy.







Letní magnolie ještě ukázala pár posledních květů. Mám moc ráda tu křehkou bělostnou parádu.






A už jsme na terase...







Koncem měsíce rozkvetly jiřinky. Letos jsem moji kolekci doplnila svatebními favoritkami z Louky květ.









K řezu mám i cínie, statice, černuchy a mé milované hledíky.






A jen tak mimochodem: Zkouším si namnožit latnaté hortenzie podle britských zahradníků. Zatím to vypadá dobře a rostou. Pro zájemce přikládám foto návod.



Připravím si zeminu - jedna třetina písku a dvě třetiny zahradnického substrátu nebo kompostu.

Naplním květináče. Lepší výsledky jsou v hliněném, který líp pracuje s vlhkostí.

Vyberu větvičky bez květů, mladé výhonky.

Odstraním vrchol, seříznu pod kolínkem.

Konec obalím stimulátorem růstu. 

V květináči špejlí připravím otvor.

Vložím do něj připravený řízek a přitlačím zeminu.

Do jednoho květináče dám tři kousky.

Vložím do misky s vodou. Nechám několik týdnů na světlém místě, ale bez přímého slunce.