středa 8. března 2023

Krekrománie potřetí

Dnes to bude pečení v obtížnosti nula. Ono to vlastně ani tak pečení nebude, jako spíš zapečení. Nevím, jak jinde, ale u nás jdou krekry typu Bake rolls na dračku. Nejsou zrovna levné, jako vesměs všechny chipsy a podobné neřesti a přitom připravit si domácí variantu je triviálně lehké. Let´s go! 



Suchary Bakes roll


3 rohlíky
asi 75 - 100 ml olivového oleje
1-2 stroužky česneku
1 ČL soli
50 - 100 g strouhaného parmezánu - kdo má rád

Rohlíky nakrájím na kolečka o tloušťce 3-5 mm, jak se mně to povede. Kdo se chce přiblížit originálu, může vykrajovátkem vykrojit ve středu otvor. Kolečka pokladu na plech s pečícím papírem.
V misce nebo hrníčku smíchám olej se solí a drceným česnekem. Mašlovačkou potírám kolečka a některé posypu parmezánem. Peču asi 15 minut na 160˚C. Jakmile začnou okraje zlátnout, je hotovo.

Použít se dá i bageta, kolečka budou větší a líp se bude vykrajovat středový otvor. Česnek lze zaměnit za grilovací či pizza koření anebo na sladko smíchat rozpuštěné máslo s cukrem a skořicí. 







A jen tak mimochodem: Závist je taková naše česká charakteristická vlastnost. Závidět je nejspíš lidské a občas se mu neubrání nikdo z nás. Závidět lze různé věci... nový mercedes pod okny firmy, pár tisícovek ukrajinským uprchlíkům, manžela, který žije pro rodinu, prezidentku, za kterou se nemusí národ stydět. 

Snažím se závisti bránit a pochopila jsem, že někomu prostě závidět neumím. Ne, že by nebylo co, jen si většinou uvědomím tu druhou stranu mince. Sice nové auto, ale život promarněný. Darovaný příspěvek, ale rozbitý domov a manžel na frontě. Země, ve které mladí lidé nevidí svou budoucnost. 

Dnešní moudro je jednoduché, ale není jednoduché je naplnit. 

Přej a bude ti přáno.


17 komentářů:

  1. Jituško, tvá moudra slova na závěr trochu zastínila tu dobrotu v úvodu.
    Známá suchárky připravila na sousedské posezení (nakoupila hromadu rohlíků na jednohubky a sousedky posílaly fotky svých výtvorů, nosila by sovy do Atén). Pohledy byly rozpačité, ona nám upekla rohlíky?! A je ti jasné, jak to dopadlo - musí je dělat na každé posezení :o) U nás třeba i obyčejné krutónky bráním vlastním tělem, aby se dočkaly polévky :o)
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tak to je milá historka. I jednoduché recepty mohou být ty nejoblíbenější, že? Krutony a různá semínka jsou i u nás velmi oblíbená. Hlavně do dýňové polévky.
      Měj krásný víkend. Jitka

      Vymazat
  2. A u nás se ještě dodává - dej a bude Ti dáno :-).
    Tento rohlíkový nápad mne oslovil. Zkusím doma a když bude spokojenost, využiju jako část pohoštění při slavení narozenin s kolegyněmi a kolegy loutkoherci.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jako rychlé a nenáročné zobání na různé oslavy a posezení je to dobré. Vyjde to levněji než ty předražené kupované a je to bez konzervantů apod.
      Přeji ti hezký víkend. Jitka

      Vymazat
  3. Ráda bych upozornila anonymní komentátory, že na blogu nebudu podporovat jejich protivládní komentáře. Svůj názor nikomu nevnucuji a pokud s ním nesouhlasíte, čtěte něco jiného. Třeba hoaxy a fake news.

    OdpovědětVymazat
  4. Jituš, bake rolls miluju, zejména ty česnekové. Moc děkuji za inspiraci, kterou rozhodně využiju. 👍

    A k té poslední kapitole - řekla bych, že závist je u nás domovem.
    Občas se dostávám do situace, kdy nemlčím. Nedávno jsme byli na koncertě a když jsme čekali před otevřením, vyslechla jsem si bodrého občana, který "vysvětloval" lidem okolo, že za nedostatek léků může Ukrajina, protože se tam od nás všechno vozí. Nešlo to neslyšet, nešlo nereagovat. Řekla jsem mu svůj názor, jeho kývači přestali kývat a vyslechli si mně. Asi jsem mu trochu vzala vítr z plachet. Potkala jsem ho o přestávce a kdyby pohledy zabíjely, už tu nejsem.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuji za komentář. Je to tak, Ukrajinci mohou za vše, co se nám tady nelíbí. Za vysoké ceny potravin, energií, nedostatek léků. Taky to stále slyším a nemlčím. Pokud na tyto záleřitosti má vliv válka na Ukrajině, tak snad za ni nemůžou ti, kteří se brání. Je velmi jednoduché takto obvinit někoho, kdo se nemůže bránit.
      Musíme doufat, že bude líp a společností se přestanou šířit tyto nesmysly. Zdravím tě. Jitka

      Vymazat
  5. Krutonky dělám v horkovzdušné fritéze,chutnají božsky.
    Závist je ošklivá vlastnost a myslím,že jsou jí zatíženi hlavně silně ctižádostiví lidé.Ale tam se to netýká ani tak hmotných věcí,jako spíše úspěchu jiných.
    Jituško,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, fritéza je určitě dobrý nápad.
      Souhlasím s tebou a navíc si myslím, že závist v rodině patří mezi to nejhorší, co můžeme dětem udělat.
      Měj pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, už jsem to taky dělala. Zkoušela jsem to z baget i z rohlíků a mám pocit, že z baget jsou krekry chuťově lepší. Ale díky za připomenutí, už jsem na ně pozapomněla. A zrovna včera jsem dvě zbylé bagetky dala sušit na strouhanku. Tak až příště...
    Závist je jako jed - otráví kde co. Ale myslím, že ve finiši kazí život hlavně závistivcům - být neustále nespokojený je podle mne hrozná otrava...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, bageta u nás zbyde zřídka, ale vyzkouším.
      Souhlasím s tím, že závistivci nemají spokojený život. Proto jsem psala, že se tomuto snažím bránit. Bohužel často svou závistí otravují život ostatním.
      Měj pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  7. Jituško, vypadají parádně. A naprosto souhlasím s tvým vyjádřením k závisti. Měj pohodovou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  8. Jíťo, to já od asi 15 let závidím - malou nohu, víš co dá práce sehnat kvalitní, pohodlné a krásné boty na velkou nohu ?a výrobci? těm je to šumák. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, já mám velikost bot 37-38 a většinou v této velikosti ty pěkné boty jsou vyprodané :o)
      Ono to tak funguje i u oblečení, když máš vel. 42, všechno mají jen v 36 a naopak.
      Pěkné jarní dny ti přeji. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.