neděle 8. května 2022

Moravským Toskánskem podruhé

Půvabná, malebná a táááák fotogenická je krajina Moravského Toskánska táhnoucí se od Klobouk po Kyjov a od Velkých Bílovic až po konec Ždánického lesa. O našem podzimním putování jsem psala tady. Slíbili jsme si, že se sem na jaře vrátíme. Dnes je svátek matek a krom kytičky a čaje jsme naložili moji mamku a vydali jsme se do samého srdce Moravského Toskánska - do Šardic. 




Říká se, že na zdejší zvlněné krajině má podíl důlní těžba lignitu, který se právě v Šardicích těžil. To se nám až tak nezdá, ovšem nutno říct, že zvlněná krajina je tady přímo ukázková a naprosto chápu vášnivé fotografy, kteří mají pro místní vlnky slabost.



My jsme projeli celou obcí až na úplný okraj a pak pokračovali uzoučkou silničkou směrem k Vyhlídce. Celou cestu jsem s obavami vyhlížela protijedoucí auto, ale naštěstí jsme nikoho nepotkali a nebylo nutné couvat zpět.





Odměnou nám byl krásný výhled po okolí Šardic i pořádném kusu Slovácka. Konečně jsem byla spokojená s vysetím řepky, neboť krajina doplněná žlutým vlnobitím získala na atraktivnosti. 







Vinohrady, biopásy, sudová rozhledna, to vše zasazené v krajině poskytující uklidňující a pokojný dojem. Tady je mně moc dobře.








Vrátili jsme se zpět a zaparkovali u bývalého dolu Dukla. Naším cílem byly nově vysazené biopásy. S ohledem na mamku jsme ale nedošli až k nim, ale vrátili jsme se a dojeli jsme tam po silnici spojující Šardice se Stavěšicemi. Pěší i motorizovaná cesta byla plná krásných výhledů a bylo co fotit.












Cestou zpět jsme projeli dlouhatánskou vesnicí Hovorany do Čejče. Po krátké zastávce v Čejkovicích jsme se vrátili zpět do Čejče a ještě se zajeli pokochat zvlněnou nádherou v okolí Karlína, který jsem už fotila na podzim.










A jen tak mimochodem: Stejně jako Svatobořice - Mistřín, kde jsme byli na podzim a viděli jsme tam internační nacistický tábor, tak i Šardice mají smutnou historickou vzpomínku. 

V červnu 1970 při bleskové průtrži mračen byl důl Dukla zatopen a zemřelo zde 34 horníků, kterým se nepodařilo včas před neštěstím uniknout. Za celou dobu hornické činnosti zemřelo v šardických dolech 52 horníků.  





 

22 komentářů:

  1. Jsou to opravdu nádherné obrázky, navíc s hezkým komentářem. Miluju výlety po naší malé zemičce. Kdykoliv mám možnost, hodím si batoh na záda a vyrazím. Minulý víkend to bylo Hřensko - Pravčická brána a teď Český ráj - hrad Valdštejn.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iveto, v Hřensku jsem byla po maturitě. Dokonce jsme tenkrát ještě mohli chodit po vršku Pravčické brány. Byl to moc pěkný zážitek, na který dodnes vzpomínám.
      Děkuji za návštěvu a přeji pěkné skoro letní dny. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, ta krajina je opravdu zajímavě malebná - ty vlnky jsou neodolatelné.
    Já mám takhle slabost pro pomezí Česká Kanady a Vysočiny, kde jsou různé meze, remízky, březové hájky ....
    Hezký nastávající týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, tak tady to zatím nemám prozkoumané zase já :-)
      V ČR je tolik krásných míst, že je stále co objevovat.
      Měj hezký den. Jitka

      Vymazat
  3. Půvabné, malebné, uklidňující výhledy. Je to nádhera, Jituško! Udělali jste si moc krásný den.
    Přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji ti za milá slova. Byla jsem ráda, že jsme po delší době, kdy měla mamka po úraze, byli někde společně.
      Měj krásný jarní - letní den. Jitka

      Vymazat
  4. Dříve jsme jezdili s firmou koncem dubna do sklípku v Dolních Bojanovicích. Tyto výlety byly spojené s návštěvou hradů a zámků v okolí. Jezdili jsme autobusem a proto byl prostor se kochat krajinou a nemuseli jsme sledovat silnici a řízení auta. Vždy jsme obdivovali krásnou zvlněnou krajinu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Večernice, já mám tady ráda každý kout. Třeba region Modrých hor je taky moc půvabný. Ale určitě je to ovliněné tím, že odsud pocházím. Domov je domov.
      Jo, a u nás řídí manžel, takže já se můžu kochat permanentně :-)
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  5. Nádherný kraj:-))) přeji krásný týden.

    OdpovědětVymazat
  6. Jituško,to jsou nádherné krajinky.Bohužel to tam vůbec neznám.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, já zase nemám takové znalosti od vás a ráda se chodím kochat Troskami apod. Pak si to někdy prohodíme :-)
      Měj pohodový den. Jitka

      Vymazat
  7. Jituš, už jsem dneska jednou psala- možná máš komentář ve spamu. Je to zajímavý kraj a máš nádherné fotky.
    http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, mně ty komentáře taky stále blbnou. Nevím, co s tím zase dělali.
      Děkuji a zdravím tě. Jitka

      Vymazat
  8. Takový výlet bych si taky dala říci. Je to nádhera . To se Ti to fotilo! A máš pravdu,zatracovaná řepka tentokrát dává krajině na malebnosti.
    Díky za krásné fotky a měj hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jo, asi už jsem šla mužské části naší expedice s tím focením asi na nervy, ale nemohla jsem si pomoct :-)
      Řekla bych, že je letos řepky nějak míň. Tady jí bylo tak akorát a na fotkách to vypadá pěkně.
      Měj pěkný den. Jitka

      Vymazat
  9. Jituško, díky za krásnou reportáž z mého rodného kraje. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  10. Opravdu je to podobné toskánské krajině , moc hezké fotky . Tady je zvlněná protože kdysi dávno tam bylo moře .. Dotaz - jmenovalo se to vždycky Moravské Toskánsko nebo je to novodobý název?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, u nás bylo taky moře, ale takové pěkné vlnky tady nemáme :-) Určitě na to bude mít vliv víc okolností. Myslím si, že dřív se celé oblasti říkalo Slovácko. Teď je to rozdělené na mikroregiony a ty mají zeměpisné názvy (Modré hory, Politaví apod.). Já jsem tedy za celý život, který jsem blízko prožila, o Toskánsku neslyšela. A určitě to přiláká turisty :-)
      Přeji pěkné květnové dny. Jitka

      Vymazat
  11. Pardon , zapomněla jsem zadat jméno u komentáře a stal se že mě anonym :-)
    Růžena

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.