Tak se to nějak sešlo, že jsem v květnu pekla hned dva citronové koláče. Různé recepty pro různé příležitosti. První byl ke dni matek pro manželovu maminku. Druhý jsem pekla o víkendu pro milou a vzácnou návštěvu. A to se ví, že jsem se chtěla vytáhnout. Nicméně oba recepty jsou nenáročné na přípravu a jejich kyselkavá chuť v nadcházejících teplých dnech přijde vhod.
Citronovo - ricottový koláč
Těsto:
200 g hladké mouky
200 g hladké mouky
80 g másla
70 g moučkového cukru
špetka soli
1 vejce
Náplň:
350 g ricotty
90 g krupicového cukru
3 vejce
kůra a šťáva z jednoho citronu
plátky mandlí
Na vále vypracuji těsto a hned namačkám do vymazané koláčové nebo dortové formy. Vytáhnu i do boku, aby se vytvořily okraje.
Ricottu v míse prošlehám s cukrem, postupně přidám vejce, citronovou kůru i šťávu. Náplň naliji na připravený korpus, posypu plátky mandlí a peču na 170˚C necelou hodinu. Před podáváním pocukruji.
A jen tak mimochodem: Pro návštěvu jsem pekla druhý koláč a stejně jako maminka z Pelíšků, když vařila knedlíky a vyšly jí z toho noky, i já jsem pekla koláč a vyšel mně z toho spíš dort. Základ je z mandarinkového koláče zahalený do citronového hávu 😊
Citronový dort
500 g citronů
1 ČL sody
125 g hnědého třtinového cukru
6 vajec
200 g mandlové mouky nebo mletých mandlí
2 ČL kypřícího prášku do pečiva
Krém:
250 g mascarpone
250 ml smetany 33%
1 balení Lemon curd Marks&Spencer
Na zdobení:
100 g hořké čokolády
2 PL zakysané smetany
ovoce
sušené jedlé květy
Citrony i s kůrou dám do hrnce s vodou, přidám sodu a 5 minut povařím. Potom vodu sliji, citrony opláchnu, dám do čisté vody a vařím dalších 40 minut. Pak je nechám vychladnout, rozpůlím abych odstranila případné pecky a i s kůrou rozmixuji.
V míse prošlehám celá vejce s cukrem, přidám mandlovou mouku, kypřící prášek a rozmixované citrony. Promíchám a těsto naliji do dortové formy, ve které jsem na dno přiskřípla pečící papír a boky lehce vymazala olejem. Peču na 180˚C asi 45 minut.
Koláč už se může nechat tak, ale já jsem jej ještě prokrojila a promazala polovinou množství lemon curd a asi třetinou krému, který jsem připravila současným prošleháním mascarpone, šlehačky a zbylého lemon curd.
Celý dort jsem pomazala shora a z boku zbylým krémem a polila čokoládovou polevou (rozpustila jsem čokoládu a k ní přidala dvě lžíce zakysané smetany). Dort jsem ozdobila ovocem a posypala jsem směsí sušených jedlých květin od Sonnentoru. Před podáváním jsem jej dala na 2 hodiny do ledničky.
Jitko, oba koláče vypadají skvěle.
OdpovědětVymazatFotky mi připomněly koláčovou formu, co jsem si kdysi pořídila v nějaké akci v Albertu. Strašně se mi líbila ta kombinace bílé a červeného proužku, ale nakonec jsem v ní nepekla ani jednou. Půjčila jsem jí synovi, který chtěl upéct cheese cake do práce a jemu spadla cestou domů na zem. Asi mi nebyla souzená. Teď mám klasickou skleněnou a ta už asi 3 roky drží...
Měj se fajn
Stáňo, já koláčovou formu mám taky z Alberta. Myslím, že je to Thun a tím je pro mne kvalita splněna. Navíc se mně moc líbí její tvar a jemný dekor. Mám ještě zapékací misku.
VymazatMěj pěkný, i když deštivý, den. Jitka
Jituško, ach, tyhle dobroty bych si moc užila. Náš hlavní strávník Adam moc nemá rád citrusové dezerty a já jo, tudíž je peču jen vyjímečně. A přitom, taková dobrota! A ta forma je opravdu moc krásná :o)
OdpovědětVymazatPřeji příjemný den. Helena
Helenko, u nás naštěstí není nikdo vyhraněný a sní všechno :-) jsem tomu ráda. Mám citronové moučníky moc ráda pro jejich nepřeslazenou, kyselkavou chuť.
VymazatMěj se hezky. Jitka
Oba dorty jsou suprový.Mám ráda,když je v receptu citron.Určitě vyzkouším,bude teď příležitost a za recepty děkuji.
OdpovědětVymazatJituško,měj hezké dny
Jituško, tak budu pak ráda, když se ozveš, jak chutnaly.
VymazatPřeji ti pohodový den. Jitka
Obojí vypadá krásně a je mi jasné, že i chuť je výborná.
OdpovědětVymazatAsi ten první koláč zkusím. Podobnou formu mám.
Hezký den!
Hanka
Hani, děkuji za milá slova a doufám, že se koláč povede.
VymazatMěj krásný den. Jitka
oba vypadají skvěle..Sv.
OdpovědětVymazatSvětlano, děkuji a zdravím. Jitka
VymazatJitko, oba koláče vypadají úžasně, jedle. A vůbec nevadí, že z druhého se vyklubal dort. :o)
OdpovědětVymazatPřeji hezký večer. D.
Dášo, to víš, když měla přijet návštěva, tak jsem stále vylepšovala a vylepšovala :-)
VymazatMěj se hezky. Jitka
Jituško, oba koláče vypadají skvěle. Musím si jít udělat snídani... Měj pohodový den.
OdpovědětVymazatMarti, tak to je pěkný postřeh :-)
VymazatPěkný (deštivý) den. Jitka
Moc a moc zdravím, děkuji za skvělé recepty, s tím prvním jsem skutečně zabodovala.
OdpovědětVymazatDo večera nezůstal ani drobeček.
A zahrada ... dokonalost sama.
Ahoj Simonko, to je dost, že se taky objevíš :-)
VymazatZkus i ten druhý, vypadá to divně, vařit citrony i s kůrou, ale ta chuť je pak intenzivní.
Doufám, že stavíš ke spokojenosti a vede se ti dobře. Posílám pozdrav z Moravy. Jitka