neděle 23. května 2021

Zachřestíme podruhé

A je to tady! Přichází první sezónní zelenina - chřest. Rychlená se dá, jako většina ovoce a zeleniny, koupit už skoro celoročně, ale co si budeme povídat, nejlepší kvalita je vždycky všeho v době jejich přirozené sklizně. 

S chřestem mě kdysi seznámil jeden mladý muž, který usiloval o moji přízeň. Té se mu tedy nedostalo, zato chřest se v mém životě objevuje každý rok s železnou pravidelností. Dáváme přednost tomu zelenému, ze kterého jsem tentokrát připravila dva jednoduché a bleskové pokrmy. 

Lososa a i jiné ryby máme u nás doma rádi. Spojení lososa, chřestu a špenátu je časově na přípravu ideální. Vše se připravuje krátce a výsledek je velmi svěží.

Houbové rizoto dělám v této zrychlené verzi podle toskánské Micheli (její pořady běžely na TV Paprika). Tentokrát jsem si recept upravila pro chřest a řekla bych, že je ještě chutnější. Masožravcům by se dalo přidat třeba kuřecí maso, ale není to nutné. 




Losos s chřestem v papilotě


na jednu porci:
2 kousky filetu lososa s kůží
3 výhonky zeleného chřestu
pár koleček pórku
hrst čerstvého baby špenátu
sůl, pepř
pečící papír

Zeleninové pyré:
brambory
mrkev
celer
1 kostka zeleninového bujónu
trocha mléka a zakysané smetany

Čtverec pečícího papíru přeložím do trojúhelníku. Rozložím zpět a za dělící čáru pokladu filety lososa, osolím a opepřím je. Na ně vrstvím pórek, špenát a chřest - vše syrové. Také osolím a opepřím. Přeložím do trojúhelníku a od špičky, směrem k sobě, začínám spojovat k sobě. Konce podložím pod sebe a dám na plech. Peču ve vyhřáté troubě na 200˚C asi 15 minut. Hotový pokrm přenesu na talíř a posypu bylinkami. Podávám se zeleninovým pyré, které je také velmi jednoduché na přípravu. V osolené vodě uvařím doměkka brambory, mrkev a kousky celeru. Do vody přidám kostku zeleninového bujónu. Hotovou zeleninu scedím, mačkadlem na brambory a později ponorným mixérem připravím pyré, do kterého ještě přidám lžíci zakysané smetany a trochu mléka.








Chřestové rizoto bez míchání   


na dvě porce:
100 ml kulatozrnné rýže
300 ml vody
1 kostka zeleninového bujónu

olivový olej
trocha másla
menší cibule
zelený chřest - asi 6-8 výhonků - uvařený
parmazán, máslo, zakysaná smetana

Do vroucí vody nasypu rýži, přidám kostku bujónu a uvařím doměkka. Na másle a olivovém oleji osmahnu kostičky cibule. Přidám pokrájené stonky chřestu, hlavičky si nechám na ozdobu. Prohřeji a přidám rýži. Vypnu sporák a vmíchám kousek másla, nastrouhaný parmezán a lžíci zakysané smetany. Krémové rizoto přendám na talíř, ozdobím hlavičkami chřestu a posypu parmezánem.







A jen tak mimochodem: K obědu jsem připravila i moc dobrou chřestovou polévku a nemůžu neudělat naše zamilované chřestové toasty. Recepty najdete tady.



18 komentářů:

  1. Jak já ho můžu))))
    Tousty a polévku jsme už měli, losos není moje parketa, ale recept vypadá výborně. Ale to rizoto asi vyzkouším.
    Hezký nedělní podvečer.

    OdpovědětVymazat
  2. Jituško, pochutnala bych si na všem, co vidím! Zelený chřest miluji, s lososem musí být skvostný a to rozoto... ach.
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, také máme raději zelený, ale když není i bílý může být. Zatím vše, co jsem s chřestem vařila bylo moc dobré.
      Měj krásný nedělní večer. Jitka

      Vymazat
  3. Pořád si říkám,že musím koupit chřest,ale zatím jsem to neudělala,už jsem si ale napsala na nákupní lístek.Dala bych si s chutí vše,co jsi navařila.Lososa bych mohla mít 2x týdně,mám ho moc ráda.
    Snad něco z tvých receptů vyzkouším.
    Jituš,měj hezký začátek týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, chce to trochu odvahy, ale stojí to za to. U nás si jaro bez chřestu a rebarbory už nedovedeme představit.
      Pohodový večer. Jitka

      Vymazat
  4. Dneska jsi nás podráždila samými dobrotami a při tom rychlovkami. Moje dcera chřest milovala vždycky jak začal, to bylo její období. Zeleninu vůbec celkově, máme u nás všichni rádi. Měj hezký týden. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, my taky máme zeleninová jídla moc rádi. Polévky hodně vařím právě zeleninové. A na večeři 100x jinak.
      Měj klidný večer. Jitka

      Vymazat
  5. na chřest se stále jen chystám,Sv.

    OdpovědětVymazat
  6. Unás chřest nějak nezakotvil - manžel o něj nestojí vůbec, já si ho občas dám v restauraci, ale nemiluju ho tak, že bych si ho koupila domů. Možná je čas to zas po nějaké době zkusit ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já jsem jej zase nikdy v restauraci nejedla. Tady nejsou tak pružní a sezónní zeleninu ignorují. Takže doma a jen to, co nám chutná :-)
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  7. Jitko, zdravím. Chřest nám moc ráda a často ho v sezóně chřestu připravuju. O víkendu jsme měli z chřestu polévku. Dala bych si to rizoto, vyzkouším. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, polévku máme taky rádi. V rizotu nevynechej cibulku, krásně je ovoní. Chutnalo nám i bez masa :-)
      Krásný týden. Jitka

      Vymazat
  8. Jituško, vše vypadá lákavě. Já chřest moc často nedělám, protože ho mám ráda jen já. U tebe bych si dala všechno. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji za pochvalu :-). U nás nejčastěji děláme jednoduché tousty. Manžel je má moc rád.
      Klidný večer. Jitka

      Vymazat
  9. Nevím, jestli je to ostuda, ale já osobně jsem chřest doma ještě nedělala. Ani nevím, jak by se na to muž tvářil. Ale to rizoto by zcela určitě prošlo. Takže je to pro mne výzva.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ostuda to není! Jen si dodat odvahy a vyzkoušet nové chutě. Děti chřest taky nejí, ale všechno potřebuje svůj čas.
      Měj pěkný týden. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.