středa 5. května 2021

Duben na zahradě

Díky letošnímu chladnému jarnímu počasí má moje květena výrazné zpoždění. Cibuloviny teprve začaly zvolna rozkvétat a i ostatní trvalky, trávy a keře se jen nesměle začínají probouzet k životu. Do konce dubna jsem neměla ani jedno semínko zeleniny v zemi a hurá akce nastala až o prvním májovém svátku. Nicméně mně každý nový kvítek dělá radost a jak mám chvilku, běžím ke svému zahradnímu terapeutovi. 






Čemeřice stále bohatě kvetou.







Konečně se objevily první narcisky





Dost je jich poschoďových.


A první tulipány a pryšec polychroma.


Hyacinty jsou z dekorací minulých let.


Sasanky se mně šíří poněkud neorganizovaně.

Letní bledule


Letitý pieris.

Tavolník je zjara barevně nejhezčí.

Muchovník bohatě kvete, ovoce nemá žádné.

Nektarinka.

Připravená sadba rajčat.


A jen tak mimochodem: Každoročně hrajeme zahradní hru "Najdi číču". Díky "maskování" to někdy není až tak lehké.



20 komentářů:

  1. Jituško, moc děkuji za procházku jarní zahradou. Máš ji máš krásnou, je to hromada práce, ale ta radost, když něco vykvete...
    Zarazila jsem se při pohledu na ten pryšec, mám ho na zahradě taky a vůbec si nejsem jistá, že vylezl... Snad mi neumrzl...
    Přeji krásné jarní dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tento pryšec mám už roky. Dokonce jsem jej 2x přesazovala a vždycky to rozchodil. Zmrznout by letos neměl. Tak snad si to ten tvůj ještě rozmyslí.
      Užij si krásně víkendu. Jitka

      Vymazat
  2. Hyacinty už mám odkvetlé, tulipány se začínají rozjíždět s kvetením hodně rychle, a narcisy už kvetou všechny, ba už jsou některé trsy odkvetlé. O Pieris jsem přišla, a čemeřice jak mi nově koupené krásně kvetly, mi taky začaly taky tak rychle odcházet. Pryšec mandloňový ještě čeká na zasazení.... ještě jsem nekontrolovala co dělá hrášek a ředkvičky, ale v téhle zimě asi nic...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, u nás je i v běžným roce všechno o dva týdny později rozkvetlé. Mamce na jihu už nic nekvete a já mám rozkvetlou zahradu. Natož letos. Zeleninu jsem sela prvního května, takže ještě nic neleze.
      Pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  3. Krásně Ti to ještě kvete. Mně začínají kvést narcisky, tulipány ještě mají schovaná poupata, ale kvetou primulky všechny barvy a hyacinty, ale ty jsme před pár dny teprve koupila ve výprodeji. Jinak je pořád zima a tak ani není chuť na práci venku. Měj se moc krásně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, přeji ti hodně radosti z květin, snad by měl být pěkný víkend, tak zase všechno poskočí.
      Krásný den. Jitka

      Vymazat
  4. Jituš,máš krásnou zahradu,ale je za tím hodně práce.Ale zahrada se odmění za tvoji péči.Krásně ti rozkvétá.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, děkuji za milá slova. Je to pravda. Práce a času spolkne hodně, ale vrací ji bohatě.
      Měj pohodový víkend. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, máš moc krásnou zahradu a kocour je tedy dobrý maskér:-) máš pravdu, jaro je letos chladnější a tím i pomalejší. U nás třešeň rozkvetla až 1.máje a loni už byly odkvetlé, ale zas mi to přijde, že se vrátilo jaro mého dětství:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jo, kocour je maskovaný dokonale. Občas na něj i šlápnu :-)
      My máme višeň pozdní a teprve začíná nakvétat. A s tím návratem do dětství souhlasím. Pořád říkám, že ta změna klimatu souvisí s útlumem průmyslu a letectví.
      Přeji ti krásný víkend. Jitka

      Vymazat
  6. Jituško, pěkně Ti to vykvétá. taky chodím denně na zahradu a raduju se jak děcko z každého malého kvítku. Krásný skoro-víkend. dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, zdravím tě. Však já vím, co ti kvete, chodím to k tobě na blog kontrolovat :-)
      Užijte si pohodu o víkendu.
      Jitka

      Vymazat
  7. Jitko, máš to moc hezké. Taky máme na chalupě zákoutí z hyacintů koupených jako dekorace v květináči. Jen nám nekvetou tak pěkně jako tobě - mají květy mnohem řidší.
    Hezký den a ať ti to dál pěkně roste.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já mám některé roky ty květy také řídké, ale letos jsou pěkné, husté. Nevím, čím by to mohlo být.
      Díky a přeji ti krásný víkend. Jitka

      Vymazat
  8. Jitko, Ty máš kytiček. To je radost pohledět. Nám teď kvetou tulipány. Máme samé rudě červené a je to moc hezké. Měj se dobře. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já jsem na podzim dokupovala tulipány a narcisky u Starkla, ale mám z toho smíšené pocity. Narcisky ještě jakž takž, ale tulipány jsou pokroucené, listy děravé, takové nemocné. Tak uvidím jak vykvetou.
      Krásný víkend. Jitka

      Vymazat
  9. Jaro u nás je vždycky později, ale letos to je znát ještě víc. Ale je pravda, že už mi na zahrádce jarní kvítka rozkvetla, jen tulipány mají zatím uzavřená poupata. Ale je znát, že si kvítka noční a ranní chlad neužívají. U Tebe na zahrádce je toho jara víc.
    Hezké dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  10. Sama zahrádku nemám a tak jenom tu kvetoucí krásu obdivuji.
    Hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
  11. Jituško, kvete ti to hezky, i když letos je vše zpožděné. Kočičí hru hrajeme každý den, Sára se schová do keřů, a jak je tmavá, vidím ji všude. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  12. Zahrádka a vůbec všechna činorodá činnost je vždycky bezva. Máš to všechno pěkné a ráda jsem se opět prošla po tvém království. U nás se dá říct, že teprve včera se všechno na zahrádce a zahradě trošku rozjelo. Bluma, co máme na zahradě a kvete vždycky jako první, je velikej strom a je v plném květu, nádherný a včera úplně hučel, co tam bylo hmyzáčků. Tak příroda určitě všechno dohoní i když se spožděním. Dneska je už od rána slunečno, tak určitě budu opět na zahradě a už mám plán, co všechno bych chtěla stihnout. Něco budu ještě přesazovat a něco dolaďovat a hlavně budu venku, to já ráda. Věrka.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.