čtvrtek 31. prosince 2020

Ztráty a nálezy

Nikdo, možná pár vyvolených v Číně, si nepředstavoval letošní rok tak, jak jsme jej zažili. Ještě se nestalo, aby jedna událost zasáhla všechny ... mladé i staré, muže, ženy i děti, bohaté i nemajetné, východňáky, zápaďáky, jižany i seveřany, katolíky, židy, muslimy. Pandemie zkomplikovala komunikaci a mezilidské vztahy. Mnoho rodin je odloučených a zvlášť starší generace cítí samotu a smutek víc, než kdykoliv dříve. 




Ztrát jsme zažili až až. Ztratili jsme volnost pohybu, možnost cestovat, normálně studovat i pracovat, setkávat se s milými a blízkými lidmi. Pandemie zasáhla naše zdraví a někteří z nás utrpěli ztrátu největší - ztratili blízkého člověka. 

Mé životní krédo je: "Všechno špatné je k něčemu dobré." Co je dobrého na pandemii a co jsme nalezli? 

Někteří museli zvážit své životní hodnoty a priority. Nová situace je dovedla do jiné práce, když tu svoji nemohli vykonávat. Někteří díky pandemii poznali nové kolegy, přátele a lásky.  

Naučili jsme se neutrácet a šetřit, péct, vařit i tvořit. Vážit si samozřejmých věcí, o které jsme přišli. 

Nebyl to lehký rok. Spousta z nás se cítí hodně unaveně. Smekám před zdravotnickým personálem a jejich nasazením, ale nemusíme být zdravotní sestrou v první linii, abychom toho neměli plné kecky. Zaskakovat v zaměstnání za nemocné kolegy, pak rychle nakoupit, uvařit, přeprat a zasednout k úkolům z distanční výuky to nejde dělat dlouhodobě. Jenže není výběru, musíme VYDRŽET a VĚŘIT, že se brzy naše životy vrátí do normálu. Očkování se zdá být jediná smysluplná cesta, jak z této kaše ven.

A proto ... přemýšlejme o svém životě, o času pro svoji rodinu, o tom, jak se zodpovědně k problému postavit a nečekat, že to za nás vyřeší vláda a strana. To nefunguje, vidíme to dnes a denně. Zavolejte svým rodičům, vděčíme jim za mnohé a většinou jsme už jedni z mála, kdo jim zbyl.    




Do roku 2021 přeji vám všem, kteří sem za mnou chodíte, hlavně pevné zdraví. Dřív to znělo jako fráze, ale právě končící rok nás přesvědčil o tom, že právě zdraví fyzické i duševní je naše priorita. Pokud jsme zdraví, záleží už jen na nás, jestli budeme mít následující rok plný lásky, štěstí, spokojenosti a pohody. Moc vám to všem přeji! ... a opatrujte se!


A jen tak mimochodem: Já na rok 2020 hned tak nezapomenu. A to byl koronavirus spíš jen takový "bonus". Rok začal pracovní šikanou, protože mé místo by se hodilo někomu tvárnějšímu. Po Velikonocích jsem překvapivě zůstala v kanceláři sama s úkolem na sestavení nového týmu a bleskovým zaučením se na nové místo. Navíc jsem se pustila do projektu, o kterém jedna moje předchůdkyně tvrdila, že to prostě nejde a druhé v uskutečnění bránila její přirozená vlastnost - lenost. 

Krok za krokem, a ne vždy se 100% úspěchem, postupuji vpřed. Každý den je pro mne důležitý, každý den se naučím něco nového a s uspokojením vidím už první výsledky. 

Příběh mého letošního roku je tak nepředvídatelný, že jen život může něco takového vymyslet. Proto bych chtěla dodat odvahu těm, kteří nejsou se svým životem spokojeni. Vždycky se dá něco udělat, jen sebrat odvahu a udělat první krok. 


24 komentářů:

  1. Skvěle napsané, tolik pravdivé, moudré.
    Jituško, bojovat a snažit se prostě musíme! Naprosto souhlasím!
    Moc tě zdravím a v novém roce přeji jen vše dobré, hodně sil, pohodu, lásku a zdraví!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, také Tě zdravím a přeji v roce 2021 jen to nejlepší. Zasloužíš si to.
      Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  2. Souhlasím s Helenkou. Krásně jsi to popsala. Přeji Tobě i Tvé rodině v novém roce 2021 právě hodně zdraví a také štěstí,které je také k mnohému potřeba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, mnohokrát děkuji a také ti přeji hlavně hodně zdraví. Jitka

      Vymazat
  3. Myslím, že přání zdraví na těle a duchu je nejdůležitějším v téhle divné době, kterou ani dalších 365 dní nezklidní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, v poslední době, kdy konec je v nedohlednu, mně přijde to duševní zdraví a pohoda skoro důležitější. Je to v hlavě. Jitka

      Vymazat
  4. Krásné počtení a moc ti fandím, abys vše co je třeba zvládla na jedničku, máš na to. Přeji do roku 2021 hlavně zdraví, spokojenost a pohodu i pro celou tvojí rodinu. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, děkuji za podporu a i tobě přeji hodně zdraví a spokojenosti. To jsou dvě důležité věci, bez kterých to moc nefunguje. Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  5. Napsala jsi to moc hezky.
    Přeji Tobě i Tvým blízkým v novém roce jen všechno dobré a hlavně zdraví!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Jituško, přeji Ti, ať vybojuješ všechny bitvy a vše obrátíš ve vítězství. Zdraví a štěstí i Tvé rodině, měj se Dana
    P.S. třeba zase někdy spolu něco nakoupíme nebo se potkáme na květinových trzích :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, děkuji za podporu a budu se těšit na společné zahrádkářské projekty :-)
      Taky vám do Brna přeji hodně zdraví a rodinné pohody. Jitka

      Vymazat
  7. Jitko, i já přeju do nového roku vše dobré. Ať je ta pracovní cesta, po které jsi se s odvahou pustila, co nejpřímější a příadné zákrtuy ať vybereš s grácií. A hodně spokojenosti doma ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, děkuji za moc hezké a trefné přání. Musím věřit, že všechno půjde dobře a dáme to.
      Také ti přeji úspěšný rok. Jitka

      Vymazat
  8. Jituško krásný Nový rok a ať je pro tebe úspěšný a poklidný.Jen to nej Hanka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc děkuji za přání a přeji hlavně hodně zdraví. Jitka

      Vymazat
  9. Vystoupit z komfortní zóny, zkusit něco nového, třeba si i natlouct zadek, to my moc neumíme.
    Dlouze o tom diskutujeme, haníme, přetřásáme, ale když dojde na skutky, hrdinové mlčí.
    Fandím ti, já jsem své zásadní rozhodnutí prošvihla a vím, jak je v pracovním a osobním životě důležité, formuje nás i naše životy. Najít na to ty koule, to je top.
    Tleskám a přeji v novém roce nové zážitky, prožitky a těším se na krásnou zahradu a tvé kulinářské úspěchy. U mne jsi jeden důležitý zasela, naučila jsi mne milovat a jíst chřest, děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simonko, tak to jsem ráda, že jsem rozšířila řady milovníků chřestu. Ono není vůbec od věci zkoušet nové věci. Nevím, jestli jsi někdy zkoušela artyčoky. Shání se tady špatně, ale když se mně podaří je v Itálii koupit, beru je. Trochu mně chřest připomínají.
      S rozhodnutím jakýmkoliv mám problém vždy. Neustále mne život nutí dělat různá rozhodnutí, se kterými mně nikdo neporadí. Ale ono je to jedno, každá varianta má svá pro a proti a tak to nějak dopadne. Nejtěžší je ten první krok, pak už to sviští :-)
      Opatruj se v tom nové roce. Jitka

      Vymazat
  10. Jitu,krásný příspěvěk,cítím všechno úplně stejně.
    Přeji Ti v novém roce hodně štěstí,spokojenosti,zdraví a také pracovních úspěchu.Práce je v životě každého důležitá a měla by ho i bavit.
    Měj hezké lednové dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, děkuji za slova podpory a i jí ti přeji hodně zdraví a spokojenosti v roce 2021.
      Měj klidný večer. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.