středa 9. prosince 2020

Granola a domácí jogurt

Dnes trochu zdravě ... 
Domácí granolu máme všichni rádi. V jogurtu, v různých dezertech nebo jen tak na takové to domácí mlsání. Příprava je jednoduchá a bez přidané chemie. V uzavřené dóze vydrží asi měsíc, ale my ji spotřebujeme určitě dřív.




Domácí granola


200 g ovesných vloček
200 g špaldových vloček (v DM drogerii je mají vždy)
200 g směs ořechů a mandlí - vlašské, lískové, mandlové lupínky i celé neloupané mandle
150-200 g směs brusinek a rozinek, může být i goji 
po asi 100 g semínka dýňová, slunečnicová, lněná, sezamová
mletá skořice asi 2 lžíce - tu používám v zimě
strouhaný kokos - zase v létě
špetka soli - může být i hrubozrnná
100 ml medu nebo javorového sirupu
100 ml panenského olivového oleje

Vše v míse řádně promíchám a rovnoměrně rozprostřu na velký plech vyložený pečícím papírem. Peču ve vyhřáté troubě na 170˚C  asi půl hodiny. Během pečení prohrábnu obracečkou. Po upečení nechám vychladnout a uložím do dózy s víkem. K snídani ji kombinujeme s domácím jogurtem a čerstvým ovocem. 





A jen tak mimochodem: Nejsem právě fanda do domácích spotřebičů. Nemám friťák ani robot s příslušenstvím na kde co. Vystačím si s ručním šlehačem, ponorným mixerem, foodprocesorem, opékačem toustů a sendvičovačem. Čeho ale nelituji, je investice do zmrzlinovače a jogurtovače. Toho mám už šest let a v provozu je každý týden. Dělám hlavně hustý bílý jogurt, ale přidáním domácí marmelády je z něj výborný ovocný jogurt. Návykový je pak kávový jogurt. Stačí přidat trochu ve vodě rozpuštěné instantní kávy a osladit třeba čekankovým sirupem. 

Domácí jogurt


1 litr plnotučného mléka
1 bílý jogurt s bifi kulturou (kelímek 150 g)

V misce metličkou promíchám mléko s jogurtem a naplním skleničky. Dobře uzavřu a vložím do jogurtovače. Zapnu, třeba večer, na 11 hodin a ráno nechám před uložením do ledničky vychladnout.  







16 komentářů:

  1. Petro, granolu už se dlouho chystám vyzkoušet, tak možná využiju tvůj recept :). Jogurtovač a zmrzlinovač jsou zrovna přístroje, které doma nemáme. Zato bych se nerada vzdávala šlehacího nástavce k mixéru - ruční šlehání mne neba :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já mám ruční šlehač starý, ale hodně výkonný. Ty nové spotřebiče nemají takový výkon. Nedávno jsem kupovala žehličku a až druhá jakžtakž vyžehlí. Nechápu.
      Měj klidný večer. Jitka

      Vymazat
  2. Ovesné vločky snídám téměř pravidelně,ale granolu jsem nezkoušela.Jogurtovač nemám,možná by stálo za to si ho koupit,manžel má jogurty rád.Jinak mám dost domácích spotřebičů,ale většinu mi kupují děti,hlavně dcera.Vlastně vše co mám,mám od nich.
    Jituš,hezký předvánoční čas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, má každodenní snídaně je bílý jogurt, semínka a ovoce. Granola je vítané zpestření. Jogurtovač používám každý týden, jogurty nekupujeme.
      Krásný adventní večer. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, granolu dělám už spoustu let, vlastně dvě - manžel mám rád se sušeným ovocem ale bez kokosu, za to Adam je pro kokos (kupuji takové ty plátečky) a čokoládu.
    Jogurtovač nemám, ale v době, kdy u nás byla skutečně velká spotřeba jsem jogurt dělala. Jde to i v peřinách :o)
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já to taky střídám, ale favorita nemáme. Chutnají nám všechny varianty. Vím, že jde jogurt udělat v peřinách, ale já jsem zvolila spolehlivou a hlavně bezstarostnou variantu :-)
      Měj pěkný adventní večer. Jitka

      Vymazat
  4. Granolu jsem ještě nejedla a ani asi neviděla, to je velký nedostatek. Jogurt jsem dříve dělávala taky v peřinách, ale teď už ho jen kupuju, jsem sama a tak jsem asi líná. Dneska zase něco budu péct, asi linecké koláčky a jinak už mám 4 druhy, tak pomalu a jistě se krabice plní, ale to je hlavně pro vnoučata, já sladkému moc nedám. U nás je opět šedivo, jak já nemám ráda tyhle šedivý dny. Měj se hezky a příjemný 3 adventní neděli. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, pokud ti nevadí různá semínka, tak vyzkoušej. Přísady si můžeš zvolit podle toho, co ti chutná.
      Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  5. Granolu jsem nikdy nedělala, vlastně ani neochutnala :-). Jogurtovač nemám, docela jsi mne nalákala.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, vše je jednoduché, tak klidně vyzkoušej :-)
      Klidný večer. Jitka

      Vymazat
  6. Recept jsem si ofotila, a vyzkouším, mám pečené müsli či granolu (asi je to vcelku jedno a totéž) ráda s bílým jogurtem. To já bych zas mohla mít robota, kávovar, jogurtovač, rýžovar a další kuchyňské vymoženosti velmi ráda, ale... nemám na ně v kuchyni místo a hlavně finance....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, kupovaná granola stojí hříšné peníze. Příprava je raz, dva a ještě si dáš to, co máš ráda. Vyzkoušej.
      Jitka

      Vymazat
  7. Já bych si tu granolu tak dala, ale už se s takovým typem dobrot musím rozloučit, protože i když si zuby přilepím Coregou, tak se stejně pod náhradu kousky oříšků dostanou a to je pak utrpení...Tak že můžu jen toužebně koukat...Máš to určitě mooc dobré. Přeji Ti krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, tomu rozumím, tak třeba aspoň ten jogurt.
      Měj klidný večer. Jitka

      Vymazat
  8. Takové zdravé dobroty. Granolu jsem nikdy nedělala. Vypadá to ale lákavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, vše dělám pravidelně nebo často. Je to jednoduché.
      Měj krásný adventní týden. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.