Dnes trochu zdravě ...
Domácí granolu máme všichni rádi. V jogurtu, v různých dezertech nebo jen tak na takové to domácí mlsání. Příprava je jednoduchá a bez přidané chemie. V uzavřené dóze vydrží asi měsíc, ale my ji spotřebujeme určitě dřív.
Domácí granola
200 g ovesných vloček
200 g špaldových vloček (v DM drogerii je mají vždy)
200 g směs ořechů a mandlí - vlašské, lískové, mandlové lupínky i celé neloupané mandle
150-200 g směs brusinek a rozinek, může být i goji
po asi 100 g semínka dýňová, slunečnicová, lněná, sezamová
mletá skořice asi 2 lžíce - tu používám v zimě
strouhaný kokos - zase v létě
špetka soli - může být i hrubozrnná
100 ml medu nebo javorového sirupu
100 ml panenského olivového oleje
Vše v míse řádně promíchám a rovnoměrně rozprostřu na velký plech vyložený pečícím papírem. Peču ve vyhřáté troubě na 170˚C asi půl hodiny. Během pečení prohrábnu obracečkou. Po upečení nechám vychladnout a uložím do dózy s víkem. K snídani ji kombinujeme s domácím jogurtem a čerstvým ovocem.
A jen tak mimochodem: Nejsem právě fanda do domácích spotřebičů. Nemám friťák ani robot s příslušenstvím na kde co. Vystačím si s ručním šlehačem, ponorným mixerem, foodprocesorem, opékačem toustů a sendvičovačem. Čeho ale nelituji, je investice do zmrzlinovače a jogurtovače. Toho mám už šest let a v provozu je každý týden. Dělám hlavně hustý bílý jogurt, ale přidáním domácí marmelády je z něj výborný ovocný jogurt. Návykový je pak kávový jogurt. Stačí přidat trochu ve vodě rozpuštěné instantní kávy a osladit třeba čekankovým sirupem.
Domácí jogurt
1 litr plnotučného mléka
1 bílý jogurt s bifi kulturou (kelímek 150 g)
1 bílý jogurt s bifi kulturou (kelímek 150 g)
V misce metličkou promíchám mléko s jogurtem a naplním skleničky. Dobře uzavřu a vložím do jogurtovače. Zapnu, třeba večer, na 11 hodin a ráno nechám před uložením do ledničky vychladnout.
Petro, granolu už se dlouho chystám vyzkoušet, tak možná využiju tvůj recept :). Jogurtovač a zmrzlinovač jsou zrovna přístroje, které doma nemáme. Zato bych se nerada vzdávala šlehacího nástavce k mixéru - ruční šlehání mne neba :)
OdpovědětVymazatStáňo, já mám ruční šlehač starý, ale hodně výkonný. Ty nové spotřebiče nemají takový výkon. Nedávno jsem kupovala žehličku a až druhá jakžtakž vyžehlí. Nechápu.
VymazatMěj klidný večer. Jitka
Ovesné vločky snídám téměř pravidelně,ale granolu jsem nezkoušela.Jogurtovač nemám,možná by stálo za to si ho koupit,manžel má jogurty rád.Jinak mám dost domácích spotřebičů,ale většinu mi kupují děti,hlavně dcera.Vlastně vše co mám,mám od nich.
OdpovědětVymazatJituš,hezký předvánoční čas
Jitko, má každodenní snídaně je bílý jogurt, semínka a ovoce. Granola je vítané zpestření. Jogurtovač používám každý týden, jogurty nekupujeme.
VymazatKrásný adventní večer. Jitka
Jituško, granolu dělám už spoustu let, vlastně dvě - manžel mám rád se sušeným ovocem ale bez kokosu, za to Adam je pro kokos (kupuji takové ty plátečky) a čokoládu.
OdpovědětVymazatJogurtovač nemám, ale v době, kdy u nás byla skutečně velká spotřeba jsem jogurt dělala. Jde to i v peřinách :o)
Měj příjemný den, Helena
Helenko, já to taky střídám, ale favorita nemáme. Chutnají nám všechny varianty. Vím, že jde jogurt udělat v peřinách, ale já jsem zvolila spolehlivou a hlavně bezstarostnou variantu :-)
VymazatMěj pěkný adventní večer. Jitka
Granolu jsem ještě nejedla a ani asi neviděla, to je velký nedostatek. Jogurt jsem dříve dělávala taky v peřinách, ale teď už ho jen kupuju, jsem sama a tak jsem asi líná. Dneska zase něco budu péct, asi linecké koláčky a jinak už mám 4 druhy, tak pomalu a jistě se krabice plní, ale to je hlavně pro vnoučata, já sladkému moc nedám. U nás je opět šedivo, jak já nemám ráda tyhle šedivý dny. Měj se hezky a příjemný 3 adventní neděli. Věrka.
OdpovědětVymazatVěrko, pokud ti nevadí různá semínka, tak vyzkoušej. Přísady si můžeš zvolit podle toho, co ti chutná.
VymazatKrásný večer. Jitka
Granolu jsem nikdy nedělala, vlastně ani neochutnala :-). Jogurtovač nemám, docela jsi mne nalákala.
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Hani, vše je jednoduché, tak klidně vyzkoušej :-)
VymazatKlidný večer. Jitka
Recept jsem si ofotila, a vyzkouším, mám pečené müsli či granolu (asi je to vcelku jedno a totéž) ráda s bílým jogurtem. To já bych zas mohla mít robota, kávovar, jogurtovač, rýžovar a další kuchyňské vymoženosti velmi ráda, ale... nemám na ně v kuchyni místo a hlavně finance....
OdpovědětVymazatVendy, kupovaná granola stojí hříšné peníze. Příprava je raz, dva a ještě si dáš to, co máš ráda. Vyzkoušej.
VymazatJitka
Já bych si tu granolu tak dala, ale už se s takovým typem dobrot musím rozloučit, protože i když si zuby přilepím Coregou, tak se stejně pod náhradu kousky oříšků dostanou a to je pak utrpení...Tak že můžu jen toužebně koukat...Máš to určitě mooc dobré. Přeji Ti krásné a pohodové dny.
OdpovědětVymazatJaruško, tomu rozumím, tak třeba aspoň ten jogurt.
VymazatMěj klidný večer. Jitka
Takové zdravé dobroty. Granolu jsem nikdy nedělala. Vypadá to ale lákavě.
OdpovědětVymazatEvi, vše dělám pravidelně nebo často. Je to jednoduché.
VymazatMěj krásný adventní týden. Jitka