neděle 3. ledna 2021

Novoroční cheesecake

Název zní slavnostně, ale je to jednoduchá záležitost za zbytků po svátcích. Potřebovala jsem spotřebovat pár mléčných výrobků, kterým se blížila doba spotřeby a tak jsem šla cestou rychlou, snadnou a nepečenou. Spotřebovala jsem i zbytky z vánočního pečení, jako byla směs oříšků a pomleté medovníkové těsto na kuličky. Do krému jsem dala kostku tvarohu, ale moc by se hodilo i mascarpone. Ze silvestrovského ovocného salátu mně zbylo půl plechovky ananasu a nějaké zavařené broskve a tak jsem je zakomponovala také. A dobře jsem udělala, krému dodaly potřebnou svěžest.




Novoroční nepečený cheesecake


Korpus:
200 g sušenek, ke kterým lze přidat různé oříšky apod.
110 g másla   

Krém:
250 g tvarohu nebo mascarpone
2 balení čerstvého sýru Palouček
250 ml smetany 33%
4 žloutky
60 g cukru
2 lžíce rumu
půl plechovky kompotovaného ananasu
půl plechovky nebo sklenice kompotovaných broskví

Na ozdobu:
mandlové lupínky nebo kousky ořechů
čokoládové miničočky
zrníčka z půlky granátového jablka

V mixeru jsem rozsekala sušenky, přidala rozpuštěné máslo a řádně promíchala.
Na dno dortové formy jsem přiskřípla pečící papír a vtlačila jsem do něj sušenkovou směs. Než jsem připravila krém, základ šel odpočívat do lednice.
Na krém jsem prošlehala žloutky s cukrem a rumem a následně přidala tvaroh, sýr a smetanu. Vyšlehala jsem do pevného krému. Vmíchala jsem kousky ananasu a broskví a nanesla na sušenkový základ. Uhladila jsem vršek a nechala do druhého dne v ledničce.
Druhý den jsem před uvolněním ráfku objela kolem dokola ostrým nožem a už jen ozdobila mandlemi, drobnými čokoládovými čočkami a zrníčky granátového jablka.






A jen tak mimochodem: Pokud máte problém s tím, jak dostat zrníčka z granátového jablka, aniž by se postříkala rudou šťávou celá kuchyň, mám tip. Osvědčilo se mně - do misky průměru asi 20 cm dám do poloviny vodu. Půlku jablka potopím a otočím je jakoby naruby. Zrníčka sama vypadají a jsou bez té hořké slupky. Sice se přijde o trochu ovocné šťávy, ale odpadne následné gruntování kuchyně.


17 komentářů:

  1. Jitko, vypadá to moc dobře. U mne v lednici ovšem aktuálně bydlí 7 bílků, takže do moučníku, kam se dávají jen žloutky, se v dohledné době asi nepustím. Spíš se chystám hledat recept na roládu nebo chlebíček, kam se dávají jen bílky :D.
    Hezký začínající týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anebo Pavlova :-). Taky mám v mrazáku už několik krabiček s bílky a je čas je využít.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, vypadá to skvěle. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Jituško, takové dezerty mám ráda. Určitě by mi dortík chutnal. Taky se snažím využít všechny zbytečky a vyrobit z nich něco dobrého.
    Děkuji za typ na granátové jablko, miluji ho, ale je to boj :o)
    Přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jsem tomu triku s granátovým jablkem moc nevěřila, ale funguje to parádně. Taky jej mám ráda.
      Přeji klidný a pohodový večer. Jitka

      Vymazat
  4. Skvělé. Hned bych si kousek dala. Přeji krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, škoda, že ti nemůžu nějaký kousek virtuálně poslat :-)
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  5. Taky to znám, je to dobrota a za chvíli. Já letos žádné zbytky nemám, co jsem měla zbytky ořechů, mandlí, čokolády a přidala jsem trochu drcených piškotů a kapku rumu, tak to už je snědené, byly to kuličky a byly moc dobré. Cukrovího už máme jen na tácek, krabice už jsou uklizené. Jinak jsem dělala taky na Nový rok, čočku a potom z ní polévku, tak té by mohlo být na několik litrů, jen se po ní zaprášilo. Ale to je v pořádku, to je nejlepší hodnocení pro kuchařku. No a od zítra jedeme pěkně po staru a vaříme si každý sám, to je já a dcera pro rodinu i když ona vaří i teď. To co jíme dohromady, tak to bývá jen na svátky a když něčeho udělám víc protože se jedna porce dělá špatně, nebo když upeču kynuté buchty, nebo koláč, to říká, že se jí to dobře nedaří. ale já jí podezírám, že by to zvládla, jen se jí nechce. Smích je taky zdraví a tak se tomu vždycky zasměju. u nás je mlha a šedivo, trochu sněhu a nevlídno. Měj hezké dny. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, taky už jsme cukroví spořádali. Budu muset něco zase upéct, rodina je distančně doma a tak se sní všechny zbytky.
      U nás konečně dnes krásně bílo, jako v pohádce.
      Měj pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  6. To je velká dobrota.Mohla bych tvůj recept vyzkoušet.
    Jituš,měj hezké dny nového roku

    OdpovědětVymazat
  7. Určitě bych kousek neodmítla.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. Jitko, tyto nepečené dorty mám moc ráda a ten tvůj vypadá krásně. Také občas potřebuji spotřebovat různé ingredience a tato varianta dortu je výborná.
    Přeji hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.