Blíží se období, kdy konzumujeme ryby víc než jindy v roce. Pro inspiraci tady mám dnes recept na špenátovo - lososové lasagne. Lasagne vůbec patří k oblíbeným jídlům naší rodiny a není na nich složitého, aby nestálo za to je vyzkoušet.
Mně se osvědčilo plátky lasagní nepředvařovat. Jednou jsem to zkusila a té legrace, co jsem si se slepenými těstovinami užila, se ráda vzdám. Italku by asi kleplo, ale mně se tato rychlá česká varianta osvědčila, lasagne jsou měkké a nemají chybu.
Špenátovo - lososové lasagne
9 plátků lasagní
olivový olej
500 g lososa - nejlépe filet bez kostí
1 balíček mraženého sekaného špenátu
250 g sýru (gouda, eidam, parmezán)
1 cibule
2 stroužky česneku
sůl, pepř
máslo
2 lžíce hladké mouky
asi půl litru mléka
špetka muškátového oříšku
Předehřeji si troubu na 200˚C.
Připravím si špenát - na másle osmažím cibulku, přidám povolený špenát, osolím, opepřím a chvíli podusím. Na závěr přidám česnek podle chuti.
Dál si připravím bešamel - v kastrolku rozpustím dvě lžíce másla, přidám dvě lžíce hladké mouky a míchám metličkou, dokud není mouka lehce opražená a hodně hustá. Pokud je řídká, ještě přidám mouku. Průběžně zalívám mlékem a stále míchám. Hotový bešamel by měl být hustý a mám jej plný kastrůlek. Provařený pak ještě osolím a ochutím strouhaným muškátovým oříškem.
A jdu kompletovat:
Hluboký pekáč (např. keramický) lehce vymažu olejem a vedle sebe pokladu tři plátky lasagní. Na ně dám špenát, který pokladu plátky syrového lososa. Zaliji bešamelem tak, aby byly potopené i spodní plátky lasagní. Posypu strouhaným sýrem a vrstvy opakuji. Zase lasagne - špenát - losos - bešamel - sýr. Končím třetí vrstvou lasagní, které zaliji bešamelem a posypu sýrem. Dám zapéct. Peču tak dlouho, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá křupavá vrstva.
A jen tak mimochodem: I další dvě varianty lasagní jsou u nás žádané. První dělám v kombinaci plátků rajčat, masové směsi (jakékoliv mleté maso + rajčatová omáčka), sýr a bešamel. Druhá varianta je také špenátová, jen lososa vyměním za kuřecí maso (plátky prsou nebo stehenní řízky), pokladu natrhanou mozzarellou a jako obvykle doplním bešamelem.
Jituško, tohle vypadá jako mana nebeská, nebo spíš italská!
OdpovědětVymazatLasagne jsou u nás milované, pro Adama nejlepší jídlo na světě :o)
Když jsme v září letěli na Krétu, on nám hlídal psa, udělala jsem mu podobnou mísu, aby měl alespoň první dny co jíst. Mísa se ve dřezu odmáčela dřív, než jsme vyjeli na letiště :o)
Měj příjemný den, Helena
Helenko, moji chlapci je taky milují. Myslím, že by u nás letecká akce dopadla stejně :-)
VymazatMěj krásný adventní večer. Jitka
Tohle bych si dala hned Lasagne se špenátem mám hodně ráda a dělám často.A ještě s lososem,to vyzkouším,musí to být velmi chutné.Děkuji za recept.
OdpovědětVymazatJituš,měj hezký den
Jitko, já taky dělám spíš s kuřecím masem, ale s lososem je to ještě lepší :-)
VymazatPřeji klidný večer. Jitka
Tak tvůj recept a postup jsem si hned vytiskla! Lasagne miluju, jen mě vždycky připadala jejich příprava moc složitá. Mezi svátky se do nich určitě pustím, všechny Tebou zmiňované varianty mě lákají. Díky a přeji samé krásné dny!
OdpovědětVymazatKatko, taky budu muset mezi svátky nějaké udělat. Jsem zvědavá, jakou si rodina vybere kombinaci.
VymazatTak ať chutnají. Jitka
Sliny se mi sbíhají na jazyku! S lososem jsem ještě neochutnala.
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Hani, s lososem nemají chybu. Ony všechny ty varianty jsou moc dobré.
VymazatKrásný večer. Jitka
Vypadá to moc dobře, kombinace lososa a špenátu je fajn, ale u nás nefrčí bešamel (já ho nemusím, manžel ho nesnáší), takže jsem se nikdy do lasaní nepustila. Teď jsi mne ovšem trochu nalomila...
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, hm, tak to ti neporadím, čím bešamel nahradit.
VymazatPěkný večer. Jitka
To vypadá na dobrotu, je tam všechno co je dobré. U nás bylo dneska opět mlhavo a šedivo, už je to obehraný a pořád se to nemění, začíná to být nuda. Dneska jsem dodělala poslední cukroví, snad mě už nic nenapadne, bez čeho bych nemohla počkat na svátky, už jen vánočky a samotné vánoce. Přeju hezkou zlatou adventní neděli. Měj se moc hezky. Věrka.
OdpovědětVymazatVěrko, u nás je také stále deka a už v poledne tma.
VymazatTaky mám už cukroví hotové a už se těším na vánočku. Dělám ji 2x za vánoční svátky.
Krásný adventní večer. Jitka
Jituško, taky máme lasagne rádi, ale se špenátem bych jedla jen já. Ty tvoje vypadají luxusně. Měj pohodové dny.
OdpovědětVymazatMarti, dcera špenátové také nejí, k její škodě :-) Víc zbyde na manžela a syna.
VymazatKlidný večer. Jitka
to stojí za vyzkoušení..Sv.
OdpovědětVymazat