neděle 27. prosince 2020

Svítíme a záříme

Moc se mně ta věta z vánoční pohádky líbí. Svítíme a záříme ... nejen o Vánocích. Podíl na úspěchu svátků nás maminek, manželek, hospodyněk je nepřehlédnutelný. Svou prací pro rodinu ji stmelujeme, zateplujeme, vytváříme tu jedinečnou atmosféru, bez které by Vánoce nebyly Vánocemi. Provoníme dům vanilkovými rohlíčky, svátečně vyzdobíme každý kout, zabalíme tajemství, pozveme k večeři, která se bude opakovat zase až za 365 dní. Není to jednoduché, na rovinu ... je to pořádná zabíračka, však víme. Odměnou nám pak jsou pochvalné věty, rozzářená dětská očka i mlaskání hostů. Nabíjíme se, abychom mohly svítit a zářit po celý následující a neméně náročný rok. 




I moje vánoční svátky byly náročné, pracovala jsem do 22. prosince a pak začal předvánoční maraton. Musím pochválit manžela i děti, kteří pomáhali a snažili se splnit všechny mé rozkazy. Velkou radost nám udělaly obě babičky, které přijaly naše pozvání a prožívali jsme sváteční chvíle společně. Samozřejmě, že mám radost i z dárků, které jsem dostala i které potěšily mé blízké, ale ta rodinná pohoda a pospolitost je k nezaplacení.




Počítače jsem si užila před svátky dost a protože budu pracovat i mezi svátky, dala jsem si internetovou pauzu. Nahradila jsem ji zobáním cukroví, procházkami s manželem, s dcerou jsme se nemohly dočkat tanečního sóla Hugha Granta v Lásce nebeské (kterou zbožňujeme, nevynecháme a říkáme jí Himmel Liebe), povídáním o nové knížce, kterou syn dostal pod stromeček. Prostě si užívám volna, rodinu, pohodu, vánoce. Právě to, co si k svátkům přejeme.

A jaké byly? 

Sváteční den začínáme společnou snídaní. Domácí vánočka a džemy jsou nutností. Možná to působí až moc načančaně, ale já si to užívám. Během roku moc takovýchto společných snídaní nemáme a tak je pro mne důležitá příprava, snídaně samotná i dlouhé povídání po ní.






Balíčky jsem letos opatřila jen bílou samolepkou s vánočním razítkem.

Vánoční panna cotta a následná loterie je už tradicí.

Slavnostně prostřeno k štědrovečerní večeři.







Náš letošní stromeček. Nikdy se mně nepodaří foťákem zachytit jeho pravou krásu a kouzlo. Tak aspoň tak.


 


Ještě stále jsem toho zdobení neměla dost a všechny mé krystaly a dajmondy jsem přidala k aeáriím. Třpytu o Vánocích není nikdy dost. Svítíme a záříme.




A jen tak mimochodem: Moji milovaní mně rozšířili sbírku skla a keramiky. Jupííí.



Svícny Leonardo od manžela.

Mačkaný tác a miska od Keramirka (najdete na Fleru)

Tyto talíře a tácky od Keramirka jsem dostala k svátku ...

... a syn je pěkně doplnil ptačí miskou.


26 komentářů:

  1. Jituško máš to krásně nazdobené, hezký stromeček a nádherně jsi měla prostřený stůl. My jsme letos byli zase ve třech. Přijel prostřední syn a tak byly Vánoce hned veselejší. Na Boží hod jsme si udělali krásný výlet ještě s druhým synem a pak přijel i třetí s rodinou další den. Poprvé jsme se kvůli pandemii nesešli všichni dohromady. Nikdy se to ještě nestalo, aby se to muselo takto řešit, tak že společná vánoční fotografie letos nebude. Také jsem na počítač nechodila. Přeji Ti krásné a pohodové poslední dny letošního roku a hlavně ať jste všichni zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, děkuji za milá slova. Letos je to všechno jinak, ale hlavně že jste se viděli a prožili společné chvíle.
      Doufám, že jsi si svátky pěkně užila. Zdravím od nás. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško,krásně jsem se s tebou zastavila a zamyslela nad letošníma Vánocema a úplně jsem nasála vaší vánoční atmosféru. Vše je moc útulné a dárečky krásné, mimochodem taky nikdy foťákem nezachytím tu nádheru svítícího stromečku jaký je ve skutečnosti. Hold jsem amatérka fotografka:-D ale úplně vidím ten váš jako ten náš. Krásné volné dny s rodinou přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, máme teď víc času přemýšlet a revidovat. Doufám, že to bude ku prospěchu věci :-)
      Já fotím ráda, ale jsem samouk a tak to podle toho vypadá. Baví mě to a ráda bych pokročila dál, jen toho času nemám tolik, kolik bych si představovala.
      Pěkný konec roku. Jitka

      Vymazat
  3. Jitko, na zdobení máš tedy rozhodně talent, protože ne každému to tak jde (jsem živým důkazem :D). Ale zkusím se zas příští rok posunout dál a beru každou inspiraci ...
    Ten tác - ptáček je krásný (to ostatní taky, ale ptáček zaujal nejvíc).
    I my jsme si užili svátky v pohodě, vlastně tak jak jsme zvyklí. Jen výlet, se kterým jsme počítali na dnešek, nám zhatilo manželovo od soboty oteklé koleno.
    Mezi svátky taky pracuju (i když tedy převážně z domu)
    Tak tobě přeju stejně jako sobě klidné nadcházející pracovní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, můj "talent" resp. schopnosti jsou (odborně řečeno) vocamcáď pocamcáď :-) Taky chytám kdejakou inspiraci a pak se to snažím nějak připodobnit mé představě. Ne vždy ke spokojenosti. Takové ty krásné dekorace jako z květinářství nedám, ani se nesnažím.
      Snad ještě nějakou vycházku stihneš a když ne, tak příští rok bude prostoru dost.
      Klidný konec roku. Jitka

      Vymazat
  4. Štědrovečerní pohádka byla moc hezká ,včetně té hlášky )))
    Dik za krásnou vánoční fotoreportáž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, nám se taky líbila, jen babička nad ní kroutila hlavou :-)
      Měj krásný konec roku. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, maraton je to vždycky a podle tvých fotek si rozhodně vítězkou - Měli jste nepochybně kouzelné Vánoce. Krásné, vkusné dekorace, dokonale prostřený stůl, stromeček i krásné dárky! Ta láska a rodinná pohoda je u vás skutečně cítit.
    Moc krásný příspěvek!
    Přeji klidný den a posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ó děkuji, moc jsi mě potěšila.
      Také ti přeji krásný poslední letošní dny. Jitka

      Vymazat
  6. Jitu,je to všechno krása.Hrozně se mi líbí tvoje výzdoba,já už to tak neumím.Ale svátky jsem si užila krásné a hlavně s rodinou,na počítač jsem zapomněla a týden neviděla ani blog.
    Měj hezký poslední týden v roce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, tak to je super. Vánoce jsou o rodině a nejbližších, tak jsem ráda, že jsi si je pěkně užila.
      Klidný konec roku. Jitka

      Vymazat
  7. Ráda jsem se prošla tvojí vyzdobenou a načančanou domácností, máš to moc pěkný. Kdo mohl, se potěšil se svými blízkými i já jsem to tak měla. Byly jsme i u druhé babičky, která bydlí v našem městě. Kluci řádili a byli také spokojení a babička taky, děda si zahrál s vnukem šachy a byla spokojenost na všech frontách. Jinak u nás už druhý den strašně fouká, tak jsme raději doma i když bych ráda šla na nějakou procházku s vnukama, mimo les se nedá pro vítr a v lese se bojím, aby nám něco nespadlo na hlavu. Měj hezký zbytek tohoto roku a nestonejte doma nikdo. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, u nás také mohutně fučelo, ale už je klid, tak třeba ještě stihneš procházku s dětmi. Tady to ráno klouzalo, musela jsem jít hodně opatrně, protože sebou občas seknu na zem.
      Měj krásné poslední letošní dny. Jitka

      Vymazat
  8. Tahle hláška zní i u našich mladých a kouzelně zní od malé vnučky, která samozřejmě ještě povídá tak že jí rozumíš každý pátý slovo, obzvlášť když to chce říct hodně rychle. Ale její Svítíme a zážíme je prostě nepřekonatelné. A že opravdu to u nich svítí a září....Lásku nebeskou a ono sólo Hugha Granta taky miluju a jak čtu, i letos mi utekla. (Já totiž moc na telku nekoukám, takže se nedívám na program, protože mne pohádky a pohádky a pohádky vážně nebaví. To se spíš podívám na něco z archívu anebo si čtu). Ale pro mě je v tomhle filmu č.1 Alan Rickman. Tohohle herce jsem měla hodně ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, z dětských úst je to vždy krásnější. Pamatuji si, když letěli Šakalí léta, synovec hrdě hlásal každému na potkání, že Vaše saka posere pták. Měl asi tři roky :-)
      V Lásce nebeské je těžké vybrat toho nejlepšího ... Hugh Grant, Alan Rickman i Colin Firth je tam boží, Liam Neeson chytl za srdce, Bill Nighy za bránici, krásně to podala Emma Thompson i Keira Knihtley. No a Mistr Bean to byla třešnička na dortu. Jen ten Martin Freeman je tam poněkud mimo svůj žánr. Scénář je úžasný a jedna herecká superstar vedle druhé, alelujá.
      Taky většinu pohádek ignoruju.

      Vymazat
    2. Já z pohádek sleduju jen S čerty nejsou žerty, Anděla Páně a Tři oříšky. Letos jsem ale nekoukala ani na jedno. Spíš jsem si dala v archívu ČT Královu zahradnici a pak Sherlocka Holmese se skvělým Jeremym Brattem. Mimochodem Zahradnice spadá u mne do kategorie filmů jako Nothing Hill a Láska nebeská. Ještě k nim tedy patří Šaty pro královnu (Švadlena) v obou hraje skvěle Kate Winslet. V prvním též Alan Rickman (ostatně to byl jeho úplně poslední film v kterém nejen hrál ale i ho režíroval a psal scénář, a pak mi umřel) ve druhém Liam Hemsworth a Elrond z Pána prstenů.

      Vymazat
  9. Jitko, dobře jsi to napsala. Ty maratony známe asi všichni, ale ten cíl, ten za to stojí. U nás místo Lásky nebeské vede film Hudbu složil, slova napsal. Ten si s dcerou musíme pustit každé Vánoce, imkdyž vlastně vánoční není. A Lásku nebeskou máme taky moc rádi.
    Jitko, máte to doma opravdu překrásné.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, Hudbu složil, slova napsal jsem taky viděla, ale už je to dýl. Jak někde hraje Hugh, je na co se dívat :-) Ještě mám v záloze Notting Hill :-)
      Měj krásný konec roku. Jitka

      Vymazat
  10. Krásně svítíte a záříte. Pravda pravdoucí ve tvých slovech. Měj se hezky. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuji a přeji ti klidné poslední letošní dny. Jitka

      Vymazat
  11. Krásná voňavá, elegantní, vánoční, zářivá atmosféra sála z Tvých fotek i z z Tvých větiček.
    Moc příjemné pokoukání !
    Hezké už povánoční dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji za návštěvu i milý komentář.
      Také ti přeji pěkný konec roku. Jitka

      Vymazat
  12. Jedním slovem NÁDHERA ( krásně prostřeno, krásné nádobí, pohledný stromeček ). Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.