neděle 29. listopadu 2020

První advent kaštanový

Tak jsme se dočkali. Advent začíná a snad vnese do našich domovů klid a pohodu, kterou po tomto náročném roce všichni potřebujeme. Bude jiný, tak jako všechno v tomto roce. Bez večerní procházky adventním trhem s kelímkem horkého svařáku ve zmrzlých rukou. Bez setkání se známými, kolegy a kamarády v kavárně, v restauraci, na večírku. Bez hrůzostrašného setkání s čerty ve večerním městě. Letos je všechno jiné, ale ... záleží na každém z nás, jestli bude remcat a trápit se, nebo se pokusí v rámci možností si nadcházející čas užít. 



Já jsem nerezignovala ani na Velikonoce, ani na dovolenou a zahájila jsem přípravy na Vánoce poněkud komorněji. Upekla jsem nadýchaný kaštanový moučník. 

Kaštany k tomuto období patří. Poprvé jsem ochutnala pečené kaštany v adventní Vídni, kam jsme se krátce po revoluci vydali. Vloni jsem si z Itálie dovezla kaštanovou mouku a kaštanové pyré a teď nastal jejich čas. Mouka je přirozeně bezlepková a kaštany mají tolik vitamínu C jako citrony. Konzumace kaštanů se doporučuje diabetikům a ženám, které chtějí otěhotnět. Což se před Vánoci může hodit :-)



Kaštanový dortík


Korpus:
3 vejce
6 lžic cukru moučka
50 ml oleje
3 lžíce studené vody
1 lžíce kakaa
půl prášku do pečiva
6 lžic mouky polohrubé (já jsem použila kaštanovou, mohla by být i špaldová)

V menší míse si vyšlehám bílky se špetkou soli na tuhý sníh.
Ve větší míse prošlehám žloutky s cukrem. Postupně přidávám olej, vodu a kakao. Dál přidám mouku s práškem do pečiva a jako poslední opatrně vmíchám sníh.

Na dno dortové formy jsem přiskřípla pečící papír, boky nevymazávám. Naliji těsto a peču na 170˚C asi půl hodiny, prostě až bude špejle po vytažení suchá. Nechám vychladnout.

Krém:
1 vanilkový pudink
2 lžíce krupicového cukru
300 ml mléka
1 vanička tvarohu nebo mascarpone
185 g kaštanového pyré tj. většinou půl skleničky 
1 kelímek smetany 33%
1 balení pečených, loupaných kaštanů
trochu kakaa na posypání

Z mléka, cukru a pudinku připravím dle návodu hustý pudink, který nechám vychladnout. Pak jej prošlehám dohladka s tvarohem a kaštanovým pyré.

Než otevřu ráfek dortové formy, objedu ostrým nožem kolem dokola, aby se oddělil korpus od formy. Odstraním pečící papír, korpus vrátím zpět do formy a uzavřu ráfek. Na korpus nanesu kaštanový krém. Jako poslední vrstva je dotuha ušlehaná šlehačka.
Povrch pokladu pokrájenými kaštany a posypu kakaem. Nechám do druhého dne ztuhnout v ledničce.





Sáček pečených kaštanů jsem koupila v Tescu, mouka se dá koupit ve zdravé výživě nebo na netu, stejně tak i kaštanové pyré. To bylo i minulý týden v Lidlu v předvánoční akci.


A jen tak mimochodem: O prvním adventním víkendu pravidelně peču perníčky a nejinak tomu bylo i letos. Začala jsem i s adventní výzdobou. Věneček dělám málokdy, spíš si jen naaranžuji adventní svícen. Letos jsem neměla čas a ani možnost čerpat inspiraci v obchodech a nakupovat trendy ozdoby. Zatím jsem jen na svícen použila loňské svíce a pár větviček cesmíny ze zahrady. Uvidím, jestli to bude konečná verze nebo se pustím do něčeho náročnějšího. No a samozřejmě by byla sháňka po adventním kalendáři, který letos nahradil adventní koš.





Náš adventní koš.


Zasadila jsem něco zeleného a adventního.

Věneček na dveře je nově koupený.




28 komentářů:

  1. Jituš,já jenom koukám.Jednak pečeš samé zajímavé moučníky a tvoje výzdoba je nádherná a ty perníčky.Já nemám výzdobu ještě hotovou,protože jak tu jsou mladí a vnučky,tak mám trochu fofr i když všichni chtějí pomáhat.Perníčky chci péct tento týden po dlouhé době.Také mě mrzí,že se neuvidím s přáteli,mám tři party a pravidelně v prosinci jsme se setkávali.Hlavně,že se uvidíme s rodinou.
    Ještě jednou jsem si fotografie prohlédla,máš to všechno moc krásné.Budu mít inspiraci.
    Měj hezký adventní čas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, pečící pomocníci neznamenají vždycky ušetření času. Když byly děti menší a pekly se mnou perníčky, dělaly jsme to celý den :-). Tak ať se ti podaří.
      Setkání s kamarádkami mně taky bude chybět, ale co se dá dělat. Doženeme to později.
      Také ti přeji klidné adventní dny. Jitka

      Vymazat
  2. Krásný advent přeji, jak píšete bude jiný, ale kdo nechce, tak si ho nenechá zkazit. My si dnes svařák udělali doma, k tomu výbornou večeři při svíčkách....takže my si advent nenecháme ničim zkazit. Hanka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to je výborný nápad. Dnes má náš Ondrášek svátek, tak to bude taky při svíčkách. Bude to pěkná slavnostní atmosféra. Díky za tip.
      Pěkný adventní večer. Jitka

      Vymazat
  3. Jitko, dort vypadá úžasně. Já snad začnu pokukovat, kde mají kaštanové pyré :).
    Já obvykle první adventní víkend myju mámě okna a nejinak tomu bylo i letos :). Takže jsem ani nic nepekla, protože jsem od mámy dostala tvarožník, což je jedna z našich nejoblíbenějších buchet. Neděle patřila výrobě adventního svícnu a vzhledem k tomu, že v Praze vykouklo sluníčko, i procházce. Na perníčky u nás obvykle dojde kolem Mikuláše.
    Adventní košík je dobrý nápad :). Já si adventní kalendáře pořídila sama - jeden jídelní z DMka a samozřejmě nechybí čajový - letos English tea shop.
    Užívej si adventní čas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, dort je výborný, lehoučký. Budu jej dělat pro kolegyně do práce ještě jednou.
      Okna už mám naštěstí za sebou, ale jinak celý úklid před sebou. Hodlám ovšem delegovat zbytek rodiny.
      Sluníčko závidím, my máme stále inverzi + náledí, super! Ale pro dobrou náladu popíjím adventní čaj tentokrát z DM.
      Klidné adventní dny. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško, už chápu - myšlenky se nám ubírají stejným směrem. Nic s tím nenadělám, fňukání nepomůže, budeme prostě "pracovat" s tím, co jde.
    Máš moc krásnou výzdobu, kouzelné perníčky (ty mám zatím neozdobené), i adventní pytlíčky jsem pro své dospělé děti naplnila. Ta hvězda je nádherná, taky si kupuji tuhle krémovou, ještě ji nemám, všude byla taková unavená... No a celou neděli si dokonala okorunovala dortem! Vypadá skvěle, hned bych si dala. Kaštanové pyré jsem vždycky kupovala v Marks and Spencer, tam je teď taky zavřeno.
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, přesně. Jaký si to uděláš, takový to máš - slovy Chinaski :-)
      Vánoční hvězdy mám ráda všechny barvy, ale tato se mně hodí do interiéru víc. Je z Lidlu. Jen jsem se vyděsila při rozbalení, vypadly suché listy a jedna větvička se celá ulomila, ale je naštěstí bohatá a není to poznat. Doufám, že do Vánoc vydrží. Ty unavené nekupuj, hned odejdou, asi cestou namrzly.
      Měj poklidné adventní dny a krásné večery. Jitka

      Vymazat
  5. Tak jsem si napásla oči, máš to všechno moc pěkně udělaný a dortík je určitě taky dobrý. Já mám letos adventní svícen úplně jednoduchý a uprostřed jsem dala ještě malý svícínek, který bude svítit asi každodenně. Mám světýlka ráda.
    U nás včera sníh co napadl ze soboty na neděli roztál do oběda, ale odpoledne začal znova padat a tak máme zase bílo a načančáno i příroda je pěkná bělostná je dost velká námraza. Ale myslím, že to zase všechno přes den roztaje, dokonce dneska už od rána vidím všechny kopečky od Jizerek až dokola, celý obzor a je pojasno. Ještě se mi u tebe moc líbí cesmína a protože jí mám na zahradě a už je větší, tak se budu asi opičit. Ona sice píchá jako čert, ale dám si rukavici. Mějte doma hezký advent. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, světýlka taky miluju. Baterie mám stále v nabíječce :-)
      Cesmína je na práci náročnější, jak píšeš, ale nadělá parády a k adventu se pěkně hodí. Klidně se nech inspirovat, já se také inspiruji na jiných blozích.
      Krásný adventní večer. Jitka

      Vymazat
  6. Napsala jsi to v prvním odstavci tak, jak to i já cítím.
    Dortík vypadá tedy skvěle.
    Perníčky jsem pekla taky včera, ale ozdobím je až dnes. Taky bych chtěla takovou barvu vánoční hvězdy, ale zatím jsem ji tady u nás neviděla.
    Pěkně jsi to všechno nafotila, voňavo a příjemno z fotek zrovna dýchá.
    Pěkný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to už měli dávno vymyslet ... ty voňavé fotky. To by byla paráda. Perníčkový parfém mám z vánoc nejraději, hned pak vůni stromku.
      Pohodový adventní večer. Jitka

      Vymazat
  7. Na kaštany jsme chodili jako malí paraši přímo do kaštanky v Nasavrkách. Tam jsem se je naučila jíst i syrové, do té doby jsem je znala jen pečené. A že jsme se jich tam něco najedli. Každý rok si kaštany koupím buď v Lidlu nebo Kaufu a pak si je doma peču. Anebo jsem si je dávala na některém z adventních trhů, ať už u nás nebo v zahraničí....Perníčky už dlouho nepeču, doma se na ně nikdo moc netvářil i když jsem měla výborný recept, prostě jiné druhy cukroví byly mnohem lákavější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, v Lidlu jsem taky už viděla kaštany, ale nevím, jak je doma upéct, abych neudělala víc škody než užitku. Můžeš mně sem napsat, jak je pečeš? Slupku nařízneš?
      U nás jsou perníčky povinné o Velikonocích i Vánocích. Peču i jiné drobné cukroví, ale perníčky jdou na odbyt rychle.
      Díky. Jitka

      Vymazat
    2. Já si je dělám normálně v mikrovlnce. naříznu klasicky do kříže, dám na talířek a nechám tak na dvě na tři minutky. Podle ochutnání třeba ještě minutku přidám. Chce to prostě vyzkoušet. Nejdřív začít s kratším časem a pak to doladit. Při delším čase ti za okamžik po vyndání z mikrovlnky zkameněj. V troubě je dělávám taky, stejný postup s naříznutím, ale přidávám tam hrnek s vodou. ostatně tak to dělala i moje babička. Tam ovšem to trvá o něco déle než v mikrovlnce. jsou dobré, ale chybí tomu ten živej oheň.

      Vymazat
  8. Přeji krásný adventní čas. Letos to bude opravdu jiné, ale i tak to může být krásné. Tišší, klidnější, víc rodinné. A milé :)
    Dortík vypadá skvěle, kaštanový jsem nikdy neměla.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, na to se asi těšíme nejvíc. Budeme spolu, v klidu, pustíme si videa, když byly děti malé a královsky se u toho bavíme. Není lepšího silvestrovského pořadu :-)
      Kaštanový dortík doporučuji, je lehoučký, nadýchaný a skoro bez práce.
      Měj krásné adventní zastavení. Jitka

      Vymazat
  9. Podívej, Jitko, já tě nemám ráda ! Nemám.
    Snažím, seč mi síly dovolí a tady se pořád tak skvěle debužíruje, takové dobroty, jak já k tomu přijdu ?
    Slintám, potím se a jsem v depresi, no tak mi řekni, je něco, co neumíš ??
    Pečeš, tvoříš, zahradu máš boží, to se ani trochu nestydíš :)))))
    Holka zlatá, já se za poslední půl rok tak spravila, že při prohlížení tvých fotek jsem přibrala alespoň kilo, houby, dvě !
    Přeju krásný advent, pohodu a myslím, že ještě něco příjemného stihneme, neboj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, hele, tobě to prozradím, ale nikde to neříkej :-) ... jsem knedla na ruční práce. Kdepak něco uštrykovat, uháčkovat nebo vyměnit zip u kalhot. Něco málo ušiju na stroji, ale jen rovně! Tady mně nebylo z hůry dáno. A z některých technických vymožeností jsem taky magor, ještě štěstí, že mám doma dva ajťáky, hlavně ten menší je má záchrana.
      Užij si advent s milými lidmi a ty nemilé ignoruj. Jitka

      Vymazat
  10. Jitu máš to moc hezké- Já jsem nastydla a tak jsem se ani nedostala pro větvičky, tak že zdobení proběhne, až mi bude líp. Nedá se nic dělat. když nejde o život...Ten dort vypadá skvěle i perníčky. Přeji Ti příjemné a pohodové dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, advent teprve začíná a nic ti neuteče. Jak říká má mamka: až to bude, tak to bude.
      Hlavní je zdraví a pohoda. Pěkný advent. Jitka

      Vymazat
  11. Přeji krásný adventní čas)))
    Wow ty perníčky i kaštanový dortík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, také ti přeji pěkné adventní dny a radosti z Loli. Jitka

      Vymazat
  12. Jituško, si neskutečná, ten dezert vypadá nádherně a svícen taky, ale věřím, že ho ještě dotvoříš. měj krásné adventní dny. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověče, nevím. Každej pokus o dotvoření mně přijde blbej :-) Asi budu muset začít z gruntu od začátku.
      Pěkný adventní večer. Jitka

      Vymazat
  13. vše krásné..a ten dortík,kaštanové pyré vůbec neznám..Sv.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.