Štrúdl k podzimu patří jako spadané listí. Já, moderní zaměstnaná žena (a taky trochu pohodlná), jej peču z kvalitního listového těsta, které si koupím v pekárně nebo místním malém obchodě. Upřednostňuji regionální výrobce a sklízím obdiv celé rodiny, včetně manželovy maminky, která dělá ten klasický tažený. Náplň je většinou tradiční jablečná, někdy tvarohová anebo naslano špenátová.
Tentokrát jsem se nechala inspirovat Josefem Maršálkem, který pekl hruškový závin se slaným karamelem. Mně už přijde toho karamelu v poslední době až až. Najednou se vyskytuje v každém receptu, který zaujme moji pozornost. Není to špatná záležitost, ale jsou i jiné chutě. Já jsem závin naplnila hruškami a čokoládovo - tvarohovou náplní. Čokoláda v kombinaci s hruškami je lahodná a tvaroh je chutně doplňuje.
Hruškovo - čokoládový závin
Těsto:
250 g hladké mouky
10 g kakaa
špetka skořice
špetka soli
25 g rozpuštěného másla
120 g vody
Náplň:
1 kostka tvarohu
100 g hořké čokolády na vaření
500 g hrušek
skořice
Nejprve si připravím těsto. Do větší mísy dám mouku, kakao, skořici, sůl a promíchám. Přidám vodu a máslo, promíchám vařečkou a v míse nebo i na vále zpracuji v hladké těsto. To zabalím do potravinářské folie a nechám asi půl hodiny při pokojové teplotě.
Připravím si náplň. Ve vodní lázni rozpustím čokoládu, kterou nechám trochu vychladnout. V misce ji promíchám s tvarohem a přisladím čekankovým sirupem nebo cukrem. Neoloupané hrušky zbavím jadřince a nakrájím na tenké plátky. Aby se závin dobře roloval, je dobré si hruškové měsíčky ještě překrojit nebo nakrájet na menší kousky.
Těsto vyválím na tenký obdélník. Nanesu na téměř celou plochu čokoládovo - tvarohový krém a na něj naskládám plátky hrušek. Posypu lehce skořicí a sroluji. Konce jen založím (podsunu) pod závin. Propíchám nožem nebo vidličkou aby mohla vycházet pára a přesunu na plech s pečícím papírem. Peču na 200˚C asi 30 minut. Hotové jsem pocukrovala.
A jen tak mimochodem: V ledničce mně zůstala polovina plechovky karamelového Salka a tak jsem vyzkoušela i notně zjednodušenou verzi hruškovo - karamelového štrúdlu. Koupila jsem v Lidlu už hotové rozválené listové těsto, naskládala na ně hrušky a pokapala karamelovým Salkem. Dál už klasika. Bylo to také dobré, jen to těsto v Lidlu už kupovat nebudu.
Jituško, ten závin vypadá luxusně. Sbíhají se mi sliny. Měj pohodový pátek.
OdpovědětVymazatMarti, také ti přeji pěkné dny. Jitka
VymazatJitko, vypadá to lákavě! Hrušky a čokoláda je výborná kombinace :)
OdpovědětVymazatJinak já listové z Lidlu kupuju, nám chutná 😊 Ale má po upečení na povrchu jinou strukturu, než máš na fotce. Možná kupuju jiné než ty.
Měj prima dny, Petra
Petro, ano čokoláda s hruškami je moc chutná kombinace.
VymazatMěj klidný večer. Jitka
Stal se nm z toho slaného karamelu takový nešvar, máme všude.
OdpovědětVymazatCož mi přijde trošku škoda, toho delikátního má být skromněji.
Také mám speciální těsto, široké a vysoké, dobře listující pláty a štrůdl je z něho vynikající.
Dobrou chuť.
Simi, každý jsme zvyklý na to svoje. Nezapomenutelný štúdl jsme si dali v Rakousku, tam to fakt umí :-)
VymazatPěkný večer. Jitka
Hrušovo-čokozávin vypadá moc dobře. Receptík si vytisknu. Bude se hodit.
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Hani, doufám, že se ti povede jako mně :-)
VymazatKrásný večer. Jitka
U nás je karamel moc oblíbený v čemkoli a tak je určitě závin moc dobrý. Dneska svítí sluníčko a je ale dost chladno, no už to asi lepší nebude, ráno byl i přímrazek. Věrka.
OdpovědětVymazatVěrko, my máme karamel i ten slaný také rádi, ale už je ho nějak všude dost.
VymazatMěj pěkný večer. Jitka
V kupovaných listových těstech je ve výsledku, ale i v kvalitě fakt velký rozdíl. Ale vyrábět si ho doma je strašně náročný, nedělala bych to, takže ho také kupuju.
OdpovědětVymazatNáplň závinu máš netradiční, ale určitě byla chutná.
Jindra
Jindro, také nemám čas si s těstem hrát celý den. Ty řemeslné jsou moc dobré a ani bych to tak dobře neudělala.
VymazatKlidný večer. Jitka
Hmmmm, vypadá to moc pěkně. Já jsem pekla tvarohový koláč strouhaný už v úterý, ale máme ho ještě dnes. Měj se moc pěkně a opatruj se.
OdpovědětVymazatJarko, také jsme dostali strouhaný koláč od manželovy maminky. Byl moc dobrý, je to skvělá klasika.
VymazatMěj se hezky. Jitka
Jituš, vypadá to luxusně a věřím, že to i luxusně chutná. 👍👍👍 Já kdysi pekla klasický tažený, těsto se muselo pořádně zpracovat a pak jsem ho ještě dávala pod hrnek, ve kterém jsem uvařila vodu, trochu zapařit. Pak se s ním pracovalo báječně. Teď jsem líná, takže kupuji listové už hotové.
OdpovědětVymazatMěj hezké dny
Alenko, ano je to celá dlouhá procedura s okamžikem napětí v závěru. Jak jsem psala, jsem na to poněkud pohodlná.
VymazatPřeji ti hodně zdraví a pěkný večer. Jitka
Štrudl vypadá moc pěkně a určitě je i výborný.S hruškama jsou moučníky chutné.Já teď zpracovávám jablka od dcery.
OdpovědětVymazatJituš,měj hezký víkend
Jitko, já to taky střídám, jabka, hrušky i švestky.
VymazatHodně zdraví, Jitko.
Jitko, zajímavý recept. Já karamelovému šílenství nepropadla - karamel mi nikdy moc nechutnal, takže mne neláká ani ten slaný. Z hrušek už jsem dlouho nic nepekla, možná bych se mohla rozhoupat. Ale prvně musíme dojíst tvarožník, co jsme dostali od mé mámy...
OdpovědětVymazathezké dny
Stáňo, vidíš, tvarožník jsem už strašně dlouho nepekla. To je dobrý tip.
VymazatKlidný večer. Jitka
Jituško, slaný karamel je v posledních letech módní záležitost, kterou já s radostí přijímám. Mám ho ráda, a prostě si něco s ním občas dopřeju. Tvůj štrúdl vypadá úžasně, až mi dojdou jablka, ráda ho vyzkouším.
OdpovědětVymazatPřeji hezký víkend. Helena
Helenko, také máme rádi karamel. Včera už si dcera objednala karamelové rohlíčky na vánoce :-)
VymazatJen nemusí být často.
Krásný večer. Jitka
Ten vypadá naprosto luxusně.
OdpovědětVymazatS těstem z Lidlu mám stejnou zkušenost. Už ne.
Hezký víkend. Eva
Evi, zdravím a přeji klidný večer. Jitka
VymazatJá tedy nevím jaký problém jsi s tím těstem z Lidlu měla, ale já tam už dlouho kupuju buď mražené, nebo teď i tahle chlazená, a nemůžu si stěžovat. Z kynutého jsem dělala skořicové šneky a byly výborné, teď mám ještě v lednici křehké. Netrhá se, krásně lístkuje, a je to rychle hotové, tak akorát když si člověk vzpomene že by si dal něco na zub. I když samozřejmě na vánoce dělám štrúdly ze svých těst, protože je miluje celá rodina a tím pádem mizí před očima jak pára, to si je uválím sama, protože je jich víc.
OdpovědětVymazatVendy, to moje se úplně rozsypalo, je to vidět na fotce. Já jsem zvyklá na ty řemeslné, které lístkují a přitom pěkně drží tvar. Tohle se rozpadalo. Jinak koupím i mražené u nás v Coopu a s tím nemám žádný problém, to je super.
VymazatTak to si měla tedy štěstí na nějaké divné. Já ho použila během čtrnácti dnů už potřetí a pohoda.
Vymazat