Vrstvený jablečný dort
1 balení piškotů
500 g jablek
500 ml vody
3 lžíce krupicového cukru
skořice
1 vanilkový pudink
1 tvaroh je jedno jaký, já jsem měla balenou kostku
půl kelímku zakysané smetany
med nebo čekankový sirup dle chuti
skořice
Dno dortové formy jsem vyskládala piškoty.
Nastrouhaná jablka spolu s vodou, skořicí a cukrem jsem povařila doměkka. V trošce vody jsem rozmíchala pudink a přidala k jablečné směsi. Za stálého míchání za chviličku zhoustne. Nechala jsem jej vychladnout a nanesla vrstvu na piškoty. Pak zase piškoty - tentokrát "bříšky" dolů a na ně jablečnou směs do vypotřebování ingrediencí.
Tvaroh jsem osladila a prošlehala se zakysanou smetanou. Rozetřela jsem jej jako poslední vrstvu na dort. Srovnala povrch a posypala skořicí. Noc strávil v ledničce. Před odstraněním ráfku dortové formy jsem jej podél objela nožem a pak šel dobře odstranit.
A jen tak mimochodem: K tomuto času patří i kontrola čapího hnízda. Letos máme čtyři čápata. Už zahájila letecký výcvik.
Mňam. Recept si opisuji. Ten se mi moc líbí. Jablka máme rádi a tak jen co je budu mít, tak hned vyzkouším. Já jsem dnes děl upekla piškot na to tvarohový krém, borůvky ze zahrady a navrch místo želatiny jsem uvařila pudink ale ne v mléce, ale v borůvkové šťávě. Nechala vychladnout v lednici už se baští...Čápata jsou kouzelná. Přeji krásný zbytek neděle a příjemný vstup do nového týdne
OdpovědětVymazatJarko, to je také pěkný a určitě chutný nápad na nepečený dort. Vyzkouším.
VymazatPěknou neděli přeji. Jitka
JItko, jablečný dort je prima a vytunění o tvarohovou vrstvu zajímavý nápad (leč obávám se, že jen pro mne, u muže by mi to asi neprošlo). My máme letos letní jablka mizerná, mrňavá, padají ještě ne úplně zralá, jsou naďobaná od vos nebo červivá. Něco jsem zachránila a usušila a zbytek jsme bohužel naložili lopatou na kolečko a vyvezli na kompost.
OdpovědětVymazatČápata jsou skvělá. My vždycky v létě pozorujeme jiřičky, co hnízdí na chalupě ve stodole, jak učí mladé lítat...
Hezký večer
Stáňo, sušená jablka máme také moc rádi. Babička je dělala v troubě, mamka v sušičce.
VymazatMěj pěkný týden. Jitka
Jituško, dortík vypadá skvěle, ten klasický jablečný máme doma moc rádi a tvaroh nic nezkazí!
OdpovědětVymazatČapata - to je moc krásná fotka! Včera navečer, když jsem konečně spočinula na lehátku, mi podobná partička lítala nad hlavou, byla to krása! Sousedka říkala, že takhle plachtí každý den :o)
Měj příjemný den, Helena
Helenko, můžeš použít i mascarpone se šlehačkou. To je teprve dobrota.
VymazatČápata už také plachtí a rostou jako z vody. Brzy přijde jejich čas a komín zůstane prázdný a smutný.
Přeji ti pohodový večer. Jitka
Jituš,dort je dobrota,dělám téměř podobný,je to na léto rychlé,lehké a velmi chutné.
OdpovědětVymazatFotografie s čápatama se ti moc povedla.Já sledovala také jedno hnízdo,ale i velkým objektivem byli daleko,ale aspoň něco.
Měj hezký den
Jitko, přesně ... k létu se hodí skvěle. Nic s máslem teď nedělám. Jen samé lehké mňamky.
VymazatJá je mám na dohled z okna kanceláře. Stále mně k nim utíkají oči :-)
Krásný večer. Jitka
Jituško, ten je teda skvostný! Hned bych si dala. Měj pěkný den.
OdpovědětVymazatMarti, je výborný a jednoduchý.
VymazatKrásný zbytek odpoledne. Jitka
Jitko, díky za recept. Kdysi jsem ho také dělala, ale nějak se mi recept vykouřil z hlavy. Moučník je to moc dobrý, tak děkuji za oživení ☺☺☺
OdpovědětVymazatEvi, rádo se stalo. Je víc variant, tato nám moc chutnala.
VymazatPěkný večer. Jitka
dort vypadá výborně,už se něj chystám,Sv.
OdpovědětVymazatSvětlo, tak doufám, že se povede.
VymazatJitka
Léto se skutečně nenávratně přehouplo a skutečně dobrých jablek není nikdy dost.
OdpovědětVymazatMnoho pěstitelů si letos stěžuje na různé choroby a nekvalitu jablek, což se asi podepíše na ceně jablek, je neskutečná.
Skvělý a rychlý recept, až dorazím z dovolené, pokusím se.
Děkuji.
Simi, naše jablka jsou zdravá, ale padají jedno za druhým. Nad cenou jablek taky kroutím hlavou. Je to celý postavený na hlavu ... banány za 20 Kč a hrůza kolik stojí jabka, třešně a ostatní domácí ovoce. Se nám ta globalizace nějak vymkla z ruky.
VymazatMěj se krásně i po dovolené. Jitka
Světlo, podobný dort jsem dělávala, jen bez zakysanky a tvarohu. Recept si opisuji a určitě vyzkouším, dort vypadá lákavě. Ještě se chci zeptat, jak mrazíš jablka. Nastrouhaná a do skla?
OdpovědětVymazatPřeji fajn víkend. D.
Dášo, nastrouhaná jablka dám do mikrotenového sáčku, pevně utáhnu a zavážu. Používám hlavně na štrůdl.
VymazatPtala jsem se ti na to zahradní pítko a zatím nemají, kdyby byla změna, dám ti vědět.
Pohodový týden. Jitka
Nedala sis předsevzetí, že budeš odpočívat???? :-)))
OdpovědětVymazatTakových mňamek zase:-)
Recept vypadá úžasně, ale já jsem si z letošní dovolené na sobě přivezla 2 kg závaží.Ach jo.