středa 26. srpna 2020

Ta pravá rajská chuť


Je právě teď. Rajská jablíčka neboli rajčata načerpala sluneční paprsky, které obvykle těm supermarketovým chybí a jsou plné úžasné chuti. Pěstování rajčat se mně daří a obvykle jich máme dost na jídlo i zpracování. Letos jsem jich už zpracovala 15,5 kg. Léty jsem si vytunila pár receptů, které nám moc chutnají a v zimě jsou příjemným zpestřením našeho jídelníčku. 


Něco jako zavařené lečo


Na oleji zpěním 2 střední cibule. Přidám 6 ks na kostky pokrájených zelených (slovenských) paprik a 1 velkou plechovku sterilované kukuřice. Jako poslední přidám pokrájená rajčata - asi tak 1 kg. Podle chuti osolím a dusím do poloměkka. Před plněním do sklenic přidám nadrobno pokrájenou petrželku a bazalku. Pevně uzavřené sklenice zavařuji 10 minut na 85˚C. Před podáváním zahustím zakysanou smetanou a podávám s dobrou domácí klobáskou.




Děti a manžel mají rádi pizzu a osvědčilo se mně ji potírat místo kečupem touto omáčkou.

Omáčka na pizzu


Dám povařit ve vlastní šťávě asi 2 kg pokrájených rajčat. Vařím do té doby až se šťáva mírně vydusí.
Na olivovém oleji osmahnu 1 střední cibuli, poté přidám 4 stroužky rozdrceného česneku a jen minutku osmažím. Přidám necelé deci kuřecího vývaru (i z kostky) a opět povařím asi tak 5 minut. Teď už přidám rozvařená rajčata, 1/2 lžičky soli, 1 lžičku sušené bazalky, 1 lžičku sušeného oregana, 4 lžíce krupicového cukru a snížím teplotu. Občas promíchám a vařím asi půl hodiny. Omáčka se zredukuje a rozmixováním ponorným mixerem i zahustí. Plním do skleniček a jen nechám chladnout otočené dnem vzhůru. Už nezavařuji.




Cikánská omáčka patří k naší nejoblíbenější omáčce na těstoviny.

Cikánská omáčka se žampiony


1,5 kg pokrájených rajčat dusím se 150 g krupicového cukru. Jakmile se vydusí větší část šťávy, přepasíruji přes sítko. V druhém hrnci na asi 2 dcl oleje osmažím 500 g cibule a 150 g anglické slaniny. Jakmile je opečeno a lákavě voní, přidám 1 kg pokrájených bílých paprik a po chvilce 500 g pokrájených žampionů s 6 stroužky na plátky nakrájeného česneku. Osladím 150 g cukru, osolím 2 lžícemi soli, přidám 250 ml octa, 2 lžíce sladké papriky a 1 lžíci kari. Dusím do změknutí. Ve finále přidám přepasírovaná rajčata a ještě krátce povařím. Plním do skleniček a zavařuji 30 minut na 90˚C. 



Tento recept na domácí rajský protlak je naše rodinné stříbro. Po babičce a mamce jej dělám taky už roky a rajskou z tohoto protlaku milujeme.

Domácí rajský protlak


2 kg rajčat pokrájím a dám vařit. Hned přidám 250 g pokrájené cibule a 2 bobkové listy. Vše vařím do měkka a vydušení šťávy. Pak rozmixuji ponorným mixerem a přepasíruji přes sítko. Dám znovu vařit. K rajčatové šťávě přidám 1 lžičku mleté skořice, 4 roztlučené hřebíčky, 1 lžičku sladké papriky, 1 lžíci soli, 300 g krupicového cukru a 125 ml octa. Až je protlak dostatečně hustý, dám do sklenic, nezavařuji, jen zatížené nechám vychladnout. Za roky se mně nezkazila ani jedna sklenička. Na rajskou omáčku stačí jen rozředit vodou, zahustit a není už potřeba nic dochucovat. Samozřejmě se dá konzumovat hned čerstvý, to je nejlepší.



No a samozřejmě kečup. Děti nejí hořčice a tak se u nás kečupu sní hodně. Tento je sladký, ale když si přidáte chilli nebo pepř, bude výborná i pikantní varianta.

Domácí sladký kečup


Do největšího hrnce, který doma mám, dám 1,5 kg rajčat, 2 velké cibule, 2 velká jablka. Vše pokrájené na kousky. Přidám 2 stroužky česneku, 400 g krupicového cukru, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 dcl octa, půl lžičky kari, půl lžičky skořice, půl lžičky mleté sladké papriky, 4 hřebíčky a půl lžičky nového koření. Koření si dám do gáze, abych je pak snadněji vylovila. Povařenou, měkkou zeleninu rozmixuji ponorným mixerem a přepasíruji přes sítko cedníku. Plním do lahviček, pevně uzavřu a již nezavařuji. 




Nakonec pokud již mám všeho dostatek a ještě stále zahrada dodává voňavá rajská jablíčka, udělám si jen takový polotovar, který využívám na kdeco. K těstovinám, do omáček, pod pečená masa.

Rajčata s bylinkami


2 kg pokrájených rajčat dusím do měkka. Pak rozmixuji ponorným mixerem, přidám 1 lžíci soli, 3 lžíce krupicového cukru a pokrájené bylinky ... nejčastěji oregano, tymián a bazalku. Plním do skleniček, které zavařím 15 minut na 90˚C. Vše skladuji v chladné spíži, rozdělané v ledničce.



A jen tak mimochodem: Mně letos manžel vylepšil policový regál na mé výtvory. Jsem z něj nadšená. Mám vše pěkně srovnané a přehledné. Ke své obhajobě musím přiznat, že ne všechno je letošní a třeba sterilovanou papriku mám od sestry.




 

24 komentářů:

  1. Tedy Ty jsi šikovná. Také jsem dříve hodně zavářela, dokud byli kluci doma. Jenom že máme na uložení jen sklep a v roce 2010 přišly povodně a všechny kompoty i zavařeniny jsem musela vyhodit, protože to všechno bylo kontaminované. Od té doby zavařuji jen minimum, co stačíme uložit doma a spotřebovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, to úplně chápu. Asi bych to obrečela.
      Měj pohodové dny. Jitka

      Vymazat
  2. Tomu říkám zásoby. Taky zavařuji minimum, pro nás dva s manželem, jen to co sníme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme čtyři a ještě rozdávám marmelády kamarádkám a okurky dělám i mamce. Tak toho mám plný regál :-)
      Jitka

      Vymazat
  3. Teda to jsou zásoby na zimu))))
    Jste oba šikovní.
    Já se přiznám ; u nás zavařuje manžel. Ale proti vám jsme úplní barbaři )))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, manžel je tedy třída. Ten můj je šikovný na jiné věci. A já jsem ráda, že se mně v kuchyni nemotá :-)
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  4. Jituš,ty jsi úplný poklad pro rodinu.Jaká mladá jsem zavařovala,co se dalo,protože se třeba nedaly koupit ani okurky.Teď už dělám jenom džemy,hlavně pro dceru,protože mají hodně ovoce a mně zase vozí všechno možné synova přítelkyně.Ale zaujala mě omáčka na pizzu a cikánská omáčka.Dcera má vždy hodně rajčat,to bychom mohly zkusit.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, cikánskou dělám už roky a máme ji rádi. Pizzová zmizela vloni tak rychle, že jsem pořádně ani neochutnala :-)
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  5. Jitko, to jsou tedy zásoby. My máme regál na mé zavařování na chalupě ve sklepě a protože je tam trochu vlhko, není fotogenický ani regál ani ty sklenice.
    Po rajčatech, která chutnají jako rajčata, toužím celé léto. Ale jako holka z paneláku mám smůlu (a na chalupě na Vysočině jsme, pokud jde o samozásobitelství s rajčaty bez šance)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já mám rajčata některé roky i na terase nebo balkoně a chutnají taky moc dobře.
      Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  6. Jituško, ty máš teda zásoby. Když byly děti malé, také jsem měla, teď už moc ne. Základ leča si dělám taky, ale do mrazáku. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, lečo do mrazáku jsem ještě nezkoušela. Pořád je co se učit.
      Měj se pěkně. Jitka

      Vymazat
  7. Jituško, nemám slov! A to taky zavařuji , mrazím, suším, dělám zásoby... Tebe se zima opravdu ptát nemusí! Pochvalu zaslouží i manžel - pořádný regál na zavařeniny je prostě nutný!
    Přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děláme to protože víme, co jsme si vypěstovaly a uvařily. Těm domácím dobrotám se málo co vyrovná.
      Užívej si zbytku léta. Jitka

      Vymazat
  8. Tak to je radost pohledět ! Ano,ano....až se zima zeptá, můžeš na ni s klidem vypláznout jazyk :-).
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak to jsi mě rozesmála. Ale ano, koukám se zálibně a jsem spokojená.
      Pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
  9. no teda,to je zásoba,obdivuji..Sv.

    OdpovědětVymazat
  10. Jitko, to koukám...klobouk dolů, takové zásoby. To muselo být práce! U nás taky zavařujeme, ale tolik tedy ne. Opravdu obdivuji :)
    Přeji prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, děkuji za milá slova a přeji ti krásný večer. Jitka

      Vymazat
  11. Teda, to jsou neuvěřitelné zásoby. Jitko, jsi moc šikovná. U nás by to bylo na pár let. :o)
    Přeji hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, u nás se průběžně konzumují marmelády do domácího jogurtu. Ovocné jogurty už nekupujeme dávno. Kompoty a okurky během roku taky zmiznou.
      Měj pohodový týden. Jitka

      Vymazat
  12. Smekám. U nás letos úroda slabá, jen pár skleniček na lečo.
    Přeji hezký víkend. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já mám rajčata ve skleníku a měla jsem jich opravdu hodně. Mamka má jen venku a taky žádná sláva.
      Také přeji pohodový týden. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.