pátek 21. srpna 2020

Addio gelato - parte quattro (Sbohem zmrzlino - část čtvrtá)

S vrcholícím létem vrcholí i mé letošní zmrzlinářské snažení. Jako zlatý hřeb jsem si vybrala mražený cheesecake od Jamieho Olivera. Recept už mám nějakou dobu ve svém lexikonu kouzel a konečně se na něj dostalo. Kdo zná Jamieho a mě 😊 ví, že recept bude rychlý, snadný (protože mě složité recepty nebaví) a hlavně chuťově moc dobrý. 
Hlavní hrdinou tohoto receptu je mixer zvaný food processor. Obstaral všechnu "dřinu" za mě.  Samozřejmě se dá použít i normální mixer a ingredience nakonec promíchat nebo lépe prošlehat.




Mražený banánovo - karamelový cheesecake


50 g hořké čokolády (ale dala by se použít jakákoliv)
300 g ovesných sušenek (použila jsem ovesné Zuzanky z Lidlu, ale určitě by šly použít jakékoliv máslové sušenky typu Bebe)
pár lžic oleje slunečnicového nebo olivového

8 zralých banánů
500 g čerstvého sýru (já ráda používám Palouček z Lidlu, takže 5 kostek)
220 g karamelizovaného Salka nebo slaného karamelu z Marks&Spencer

Čokoládu jsem rozpustila v mikrovlnce, můžete samozřejmě i ve vodní lázni, ale mně se kvůli tak malému množství nechtělo špinit nádobí.
Na dno dortové formy s odnímatelným ráfkem jsem přiskřípla pečící papír a boky lehce vymazala olejem.
Do nádoby food processoru jsem dala postupně všechny sušenky a rozdrtila je. Za stálého mixování jsem přidala olej a rozpuštěnou čokoládu. Řádně promíchanou sušenkovou směs jsem rozprostřela na dno formy, lžící upěchovala a šupla na chvíli do ledničky.
A znovu do čisté nádoby food processoru přišly kousky banánů. Postupně jsem je mixovala a přidávala další. Jakmile se mně zdála směs hladká, přidala jsem čerstvý sýr a Salko. Krásně hladkou hmotu jsem nalila na sušenkový základ a tentokrát se odporoučel do mrazáku.
Po čtyřech hodinách je připravený k podávání. Já jsem jej připravovala den předem a tak je dobré před podáváním jej na dvě hodiny do ledničky, aby povolil a dal se dobře krájet.
Z formy se krásně vyloupl a pak stačí jen podebrat širším nožem nebo lopatkou a snadno jej přenést na tác.
Ozdobila jsem jej už jen jednoduše hoblinkami hořké a bílé čokolády. Tabulky čokolád jsem dala asi na hodinu do ledničky, aby mně šly hoblinky líp rolovat.





 

A jen tak mimochodem: Banány jsou základem na Nicecream, zdravou variantu zmrzliny. Mražené přezrálé banány se rozmixují, můžou se ještě na půl hodiny dát do mrazáku, aby se podpořila jejich zmrzlinová struktura. A pak nastává sto variant, čím banány dochutit ... čokoládou, bylinkami, kořením, jakýmkoliv ovocem, karamelem, arašídovým máslem, sirupem, ořechy, přisladit datlemi. 

 

14 komentářů:

  1. Tak Jitu,tohle musela být velikánská dobrota.Musím si zapsat,takové dobroty mohu.V těchto vedrech na nějaké těžké sladkosti nemám chuť.Přesto ze mě dnes manžel vymámil švestkový koláč.
    Udělala jsi mi chutě,jdu si pro zmrzku do mrazáku.
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, na švestkový koláč se taky moc těším. Máme letos obsypaný strom.
      Hezký zbytek léta. Jitka

      Vymazat
  2. Tedy Ty mi fakt děláš chutě. Recept je zajímavý, tak že jsem si opsala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, vyzkoušej, je to dobrota a nenáročná.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  3. No, tak tento dortík vypadá hodně dobře. To musela být ňaminka. Zmrzlinu z banánů už jsem dlouho nedělala, ale moc nám chutná.
    Přeji prima víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já mám ráda snad všechny :-)
      Pěkný konec týdne. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško, to vypadá fakt jednoduše a geniálně!
    Ráda vyzkouším!
    Děkuji za sdílení a přeji příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to tak. Vypadá to složitě, ale nemusíme všem povídat, že je to taková rychlovka, že? :-)
      Krásný den. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, zmrzlinu miluju ve všech ročních období. Včera jsme vyráběla pro děti jahodové a třešňové nanuky, ovšem to tvoje tvoření to je vyšší level. Měj pěkný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jen to tak vypadá, ale je to raz dva.
      Krásný zbytek léta. Jitka

      Vymazat
  6. V tomhle počasí skvělý dezert. Já bych asi jen vynechala karemelové salko a dala obyčejné - nejsem velký fanda karamelových chutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, klidně můžeš dát obyčejné salko. To také používám do zmrzlin.
      Jitka

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. Evi, je moc dobrý, ale stejně už se těším na to pravé italské gelato.
      Pěkný konec prázdnin. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.