S vrcholícím létem vrcholí i mé letošní zmrzlinářské snažení. Jako zlatý hřeb jsem si vybrala mražený cheesecake od Jamieho Olivera. Recept už mám nějakou dobu ve svém lexikonu kouzel a konečně se na něj dostalo. Kdo zná Jamieho a mě 😊 ví, že recept bude rychlý, snadný (protože mě složité recepty nebaví) a hlavně chuťově moc dobrý.
Hlavní hrdinou tohoto receptu je mixer zvaný food processor. Obstaral všechnu "dřinu" za mě. Samozřejmě se dá použít i normální mixer a ingredience nakonec promíchat nebo lépe prošlehat.
Mražený banánovo - karamelový cheesecake
50 g hořké čokolády (ale dala by se použít jakákoliv)
300 g ovesných sušenek (použila jsem ovesné Zuzanky z Lidlu, ale určitě by šly použít jakékoliv máslové sušenky typu Bebe)
pár lžic oleje slunečnicového nebo olivového
8 zralých banánů
500 g čerstvého sýru (já ráda používám Palouček z Lidlu, takže 5 kostek)
220 g karamelizovaného Salka nebo slaného karamelu z Marks&Spencer
Čokoládu jsem rozpustila v mikrovlnce, můžete samozřejmě i ve vodní lázni, ale mně se kvůli tak malému množství nechtělo špinit nádobí.
Na dno dortové formy s odnímatelným ráfkem jsem přiskřípla pečící papír a boky lehce vymazala olejem.
Do nádoby food processoru jsem dala postupně všechny sušenky a rozdrtila je. Za stálého mixování jsem přidala olej a rozpuštěnou čokoládu. Řádně promíchanou sušenkovou směs jsem rozprostřela na dno formy, lžící upěchovala a šupla na chvíli do ledničky.
A znovu do čisté nádoby food processoru přišly kousky banánů. Postupně jsem je mixovala a přidávala další. Jakmile se mně zdála směs hladká, přidala jsem čerstvý sýr a Salko. Krásně hladkou hmotu jsem nalila na sušenkový základ a tentokrát se odporoučel do mrazáku.
Po čtyřech hodinách je připravený k podávání. Já jsem jej připravovala den předem a tak je dobré před podáváním jej na dvě hodiny do ledničky, aby povolil a dal se dobře krájet.
Z formy se krásně vyloupl a pak stačí jen podebrat širším nožem nebo lopatkou a snadno jej přenést na tác.
Ozdobila jsem jej už jen jednoduše hoblinkami hořké a bílé čokolády. Tabulky čokolád jsem dala asi na hodinu do ledničky, aby mně šly hoblinky líp rolovat.
A jen tak mimochodem: Banány jsou základem na Nicecream, zdravou variantu zmrzliny. Mražené přezrálé banány se rozmixují, můžou se ještě na půl hodiny dát do mrazáku, aby se podpořila jejich zmrzlinová struktura. A pak nastává sto variant, čím banány dochutit ... čokoládou, bylinkami, kořením, jakýmkoliv ovocem, karamelem, arašídovým máslem, sirupem, ořechy, přisladit datlemi.
Tak Jitu,tohle musela být velikánská dobrota.Musím si zapsat,takové dobroty mohu.V těchto vedrech na nějaké těžké sladkosti nemám chuť.Přesto ze mě dnes manžel vymámil švestkový koláč.
OdpovědětVymazatUdělala jsi mi chutě,jdu si pro zmrzku do mrazáku.
Hezký víkend
Jitko, na švestkový koláč se taky moc těším. Máme letos obsypaný strom.
VymazatHezký zbytek léta. Jitka
Tedy Ty mi fakt děláš chutě. Recept je zajímavý, tak že jsem si opsala.
OdpovědětVymazatJaruško, vyzkoušej, je to dobrota a nenáročná.
VymazatMěj se hezky. Jitka
No, tak tento dortík vypadá hodně dobře. To musela být ňaminka. Zmrzlinu z banánů už jsem dlouho nedělala, ale moc nám chutná.
OdpovědětVymazatPřeji prima víkend. D.
Dášo, já mám ráda snad všechny :-)
VymazatPěkný konec týdne. Jitka
Jituško, to vypadá fakt jednoduše a geniálně!
OdpovědětVymazatRáda vyzkouším!
Děkuji za sdílení a přeji příjemné dny, Helena
Helenko, je to tak. Vypadá to složitě, ale nemusíme všem povídat, že je to taková rychlovka, že? :-)
VymazatKrásný den. Jitka
Jituško, zmrzlinu miluju ve všech ročních období. Včera jsme vyráběla pro děti jahodové a třešňové nanuky, ovšem to tvoje tvoření to je vyšší level. Měj pěkný víkend.
OdpovědětVymazatMarti, jen to tak vypadá, ale je to raz dva.
VymazatKrásný zbytek léta. Jitka
V tomhle počasí skvělý dezert. Já bych asi jen vynechala karemelové salko a dala obyčejné - nejsem velký fanda karamelových chutí.
OdpovědětVymazatStáňo, klidně můžeš dát obyčejné salko. To také používám do zmrzlin.
VymazatJitka
No teda))))) Super dezert.
OdpovědětVymazatEvi, je moc dobrý, ale stejně už se těším na to pravé italské gelato.
VymazatPěkný konec prázdnin. Jitka