V kuchyni mně jablek spíš přibývá než ubývá a tak vytahuji osvědčené i ještě nevyzkoušené recepty na jablečné koláče a podobné moučníky. Dnešní koláč s jablky a ořechy peču hodně často a vždy má úspěch. Je to takový základní recept a čepice ze zakysané smetany jej pozvedne do nedělního výběru.
Jablečný koláč s ořechy
3 vejce
300 g nastrouhaných jablek
150 g tmavého krupicového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
150 g špaldové mouky (na půl hladké a celozrnné)
1 prášek do pečiva
100 ml oleje
2 lžíce kakaa
100 g sekaných ořechů
2 kelímky zakysané smetany
poleva čokoládová, karamelová, ...
V míse ručním šlehačem ušlehám celá vejce s oběma cukry. Přidám kakao, ořechy, olej a znovu prošlehám. Nakonec vařečkou vmíchám mouku s práškem do pečiva a jablka. Koláčovou formu vymažu olejem (nebo olejovým sprejem) a vysypu polohrubou moukou. Vliji těsto a peču na 170˚C. Na vychladlý koláč nanesu zakysanou smetanu a pocákám polevou.
A jen tak mimochodem: Určitě spousta z nás má svůj oblíbený recept na jablečný koláč, bábovku nebo buchtu. Nemusíte to brát jako výzvu, ale budu ráda, když se o svůj recept podělíte na svém blogu nebo v komentářích. Tak, s chutí do toho 😉
Jitko, já dělám hodně podobný moučník - jen místo oleje dávám rozpuštěné máslo a nedávám ořechy. Promazávám ho džem a nahoru dělám kakaovou polevu (máslo, cukr, kakao, trochu škrobové moučky). A zakysanou smetanu (nebo šlehačku) si občas ještě dáváme k tomu :)
OdpovědětVymazatStáňo, s marmeládou je jistě moc dobrá. Díky za nápad.
VymazatPěkný večer. Jitka
Tyhle podzimní jednoduché dobroty mám nejraději. Protože mám alergii na jablka(čerstvé nesmím; tepelně upravené ano); tak jablka zpracováván docela často. U nás jede nejvíce fit štrúdl ( dietní varianta normálního štr.)nebo jablka balím do uzlů z listového těsta nebo je na list. těsto nakrájím na plátky a poleji želatinou. Přeji hezkou neděli. Eva
OdpovědětVymazatEvi, tak to jsem ještě neslyšela. Děti byly zase alergičtí na jahody, jak vyrostly zmizelo to. Fit štrúdl by mě zajímal ... já dělám ten obyč z listového těsta a zmizne během chvilky. Fit se liší čím?
VymazatKrásný večer. Jitka
Jablečné dobroty jsou u nás hodně oblíbené. Tvůj koláč, Jituško, vypadá skvěle. Včera jsem dělala klasiku, nepečený jablečná dort. Kulaté piškoty nekupuji (kvalita mi přijde příšerná), italských jsem neměla dost a tak v něm byly dobré máslové sušenky. Chutnal všem.
OdpovědětVymazatUrčitě během podzimu nějakou tu jablíčkovou dobrotu na blog přidám.
Měj příjemný den, Helena
Evi, nepečený už u nás taky proběhl :-) Budu se těšit na tvůj recept.
VymazatPohodový týden přeji. Jitka
Ahoj Jitko, dortík vypadá moc dobře a smetana nahoře je opravdu jako pomyslná třešinka na dortu. Jedná se jablíčka zpracovávají do různých buchet a nebo je prostě jen pokrájím na talířek, to zmizí hned, mnohem dřív, než když je nechám celá na míse :)
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Petro, to je u nás stejné. Jakmile jabka nakrájím, jsou hned pryč. Ještěže kousat už zvládnou sami :-)
VymazatKrásný večer. Jitka
Z jablek peču hodně,protože mladí mají jablka,která se musí rychle spotřebovat.Dělám taky hodně křížaly.Tvůj koláč je zajímavý,ze špaldové mouky peču často.Nikdy mě nenapadlo udělat peřinu ze zakysané smetany.Přitom ji mám pořád doma.To musím brzo vyzkoušet.
OdpovědětVymazatDíky za výborný recept.
Přeji Ti Jituško,hezký začátek nového týdne
Jitko, křížaly suší mamka v sušičce a jak nějaké dostaneme, hned zmiznou. To je moc dobrý způsob, jak zužitkovat jablka.
VymazatTaké ti přeji pěkný začátek září. Jitka
Peču podobný koláč, ale dávám na něj kakaovou polevu. Ta zakysaná smetana mne zaujala. To hodně brzy vyzkouším.
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Hani, zakysaná smetana je fajn, nepřislazuji, není to potřeba. S kakaovou polevou dělala babička, to bych taky mohla někdy zkusit.
VymazatMěj klidný večer. Jitka
Jituško, zajímavý recept. Miluji obrácený koláč, kombinace jablek a karamelu je prostě neodolatelná. s mužem můžeme i štrúdl, jen děti milují listové těsto s tvarohem. Pěkný vstup do nového školního roku. Měj se Dana
OdpovědětVymazatDanuš, taky dělám obrácený koláč, moc nám chutná a je jednoduchý. Štrudl to je klasika. S jablky, tvarohem i špenátem.
VymazatTaky vykročte do školy úspěšně. Jitka
Dobrý den,
OdpovědětVymazatkdysi jsem na nějakém blogu našla nejlepší a nejlehčí recept a vtipné je, že jsem si ho lety vyšperkovala do podoby, jako máte Vy. Ořechy, karob, rumový cukr. V původním receptu jsou jablka nastrouhaná nahoře na těstě, ale tohle je lepší.
S tou polevou - miluji zakysanou smetanu, poslední dobou má vše čepici ze zakysanky - jak jste tu zmiňovaly čokopolevu, vzpomněla jsem si, že na jeden perník dávám zakysanou smetanu ve které rozmíchám rozehřátou hořkou čokoládu- je to úžasné.
Koláč právě teď peču - opravdu - tak to zkusím s tou čokopolevou.
Mmch, znáte blog Vařila myšička? SKVOSTNÉ RECEPTY - SKVOSTNÉ. Doporučuji skvělé vláčné perníky z mrkve a jablek...rychlý moučník s pudingem a zakys.smetanou.
Zdravé recepty, skvělé nápady.
Hezký den,
Magda
Magdi, v zakysané smetaně rozmíchám někdy Nutelu a to je teprv dobrota. Používám tento krém i do rolády nebo na promazání do dortu.
VymazatDíky ta tip na blog. Tento neznám a ráda se podívám a načerpám inspiraci.
Přeji úspěšné kulinářské výtvory. Jitka
Děkuji za milou odpověď, určitě nakoukněte k Myšičce, toto je poslední závislost
Vymazathttp://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/rychly-celozrnny-moucnik-s-pudinkem-a-smetanou
Hezký den,
Magda
Něco podobného jsem dělávala na plech. Zakysanku jsem sypala skořicí a to bylo moc dobré.
VymazatJitka